Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Архивирате ли в DNG
Автор: 4i4obenjy   
Дата:   30-04-08 12:13

Та въпроса ми е конвертирате ли РАВ форматите в тоя т.нар. дигитален негатив или си ги съхранявате в оригиналното разширение което ви прави фотоапарата. И ако да защо? Нещо не мога да му схвана смисъла.

Отговори на това съобщение
 Re: Архивирате ли в DNG
Автор: magnifico   
Дата:   30-04-08 12:18

То самият РОУ си е един вид негатив. Аз лично архивирам РОУ, ТИФ, Жипег на всяка снимка
Хубаво е по-важните ти снимки да им дигаш резолюцията още в роу конвертора /аз ползвам камера роу на шопа/ примерно от 10 на 12-14мп
[shtrak]

Публикацията е редактирана (30-04-08 12:19)

Автор: danbi   
Дата:   30-04-08 12:25

Аз ги пазя в NEF и JPEG. Нещо тази работа с DNG ми е малко мъглява -- но например е вариант, ако ползваш опцията да запази и оригиналния RAW файл.

С каква цел им вдигаш резолюцията magnifico?

Автор: Davidoff   
Дата:   30-04-08 13:23

DNG е по-универсален (разбирай по-широко поддържан), стандартизиран, има си компресия и всичките му там данни си вървят с него (EXIF, IPTC etc.)

Дата:   30-04-08 13:30

Има ли смисъл да се архивира в DNG ? Например по малки файлове ли стават ? Има ли промяна в качеството ?

Автор: stesla   
Дата:   30-04-08 13:54

от РОУ, и същият конв. в ДНГ, при еднакви настроики излиза ЖПЕГ с енакви големини.Не забелязвам разлика. Лично моя РОУ е 12,8-13 МВ, и след конверт е 5,8-6МВ.В моя случеи има смисъл.

Публикацията е редактирана (30-04-08 14:21)

Автор: jilt3d   
Дата:   30-04-08 14:12

Хубавото на DNG e, че е отворена спецификация и както Davidoff е казал - унивесален и най-важното според мен стандартизиран. По този начин софтуерните разработчици могат да имплементират широк набор от инструменти, с които потребителите могат да обработват своите RAW файлове. Самият потребител не принуден да ползва еди какъв си софтуер, само защото ползва еди какъв си RAW формат. Много от съвременните програми поддържат широк спектър от формати, но тяхната интерпретация е базирана на "reverse engineering", този процес не дава гаранция, че форматът ще бъде интерпретиран по правилен начин.

Смисълът от архивиране в DNG би проличал в бъдеще, ако този формат успее да се наложи. [smilie3]

Дата:   30-04-08 14:32

Добре де, какво се случва, когато аз имам примерно NEF файл от фотоапарат, за който Adobe ACR все още не е в час? В същото време Capture NX на Nikon (дето е в час с формата) пък не ще да ми го записва в DNG.

Какво се случва??? Според това, което знам аз: като го конвертирам в DNG, духам супата!

RAW формата по дефиниция е данни от сензора + мета-данни. DNG формата е данни от сензора + "стандартизирани" мета-данни. И какво се случва когато някои(/доста) от мета-данните от фотоапарата ми все още не са стандартизирани от Adobe за DNG?

... в бъдеще?

Автор: jilt3d   
Дата:   30-04-08 14:43

Идеята е да "тръгнеш" от DNG файл, тоест самият апарат да имплементира този стандарт. В твоя случай, освен NEF да можеш да си ги пишеш в DNG, по този начин няма да ти се налага никакво конверитране. Това е и идеята, производителят да следва стандарта, а не обратното. [smile]

Автор: deyo   
Дата:   30-04-08 14:56

Аз винаги си ги конвертирам файловете в DNG, преди да ги архивирам. Първо, че е универсален стандарт, и след години, на каквато и да е машина, винаги ще може да се отвори, и второ - файловете ми стават с 1/3 по-малки.

Автор: chukov   
Дата:   30-04-08 14:56

Абе аз имам и една друга препоръка

Като си подготвяте примерно DVD-архив с RAW-файлове не е лошо да добавяте и примерно DPP или какъвто си искате конвертор като софтуер на същия диск

След време ако ги ползвате някъде настрани или вече са се променили стандартите да имате и софтуера, с който да ги превърнете в tiff или jpg или каквото и да било друго

Автор: didesignbg   
Дата:   30-04-08 15:01

deyo фирмените конвертори в повечето случай днгта не четат...
chukov то трябва и операционата система на едно ДВД иначе файда никаква.
ако търсиш сигурност и двете + линенйно днг

Автор: hattori   
Дата:   30-04-08 15:38

Относно размерите на файловете.
1. Ако РАВ от апарата няма компресия, ДНГ с компресия би бил разбира се по-малък. Но алгоритмите за компресия без загуба са реализирани като софтуер много преди фотото да стане цифрово. Така че може просто да се зип-ват или рар-ват архивите в тоя случай, не вярвам ДНГ компресора да е по-добър.
2. Ако РАВ от апарата е с компресия със загуби (Никон имат такива варианти на "незабележими с око загуби"), ДНГ файла може да е с по-голям размер поради различния вид компресия (без загуби).
3. При еднакъв вид компресия, ДНГ файла може да е по-малък от РАВ не поради някаква тайна гениалност, а просто защото в РАВ обикновено се пази и по един интегриран йпг служещ за преглед на екрана на апарата и за смятане на хистограмите (според чичо Том).

Относно конвертирането от РАВ в ДНГ.
Ако апарата не снима директно в ДНГ (примерно Никон) и брандовия РАВ процесор (Цаптуре НЬ) не експортира към ДНГ, то пак се опира до разни псевдо 'реверсни инжинери' със съмнително качество.

Наи-естествена политика ми се струва просто д а се пазят оригиналите без никакви конверсии, наи-много една допълнителна компресия ако е необходимо. Ако евентуално някога в бъдеще формата почне да умира, чак тогава да се ползва най-доброто за конвертиране към момента, но няма смисъл по-рано.

Дата:   30-04-08 15:56

Наистина стават по малки файлове. Май ще почна да ползвам ДНГ. Той и чичко Скот Келби тъй ги хортува. Що да не му вярвам [beer]

Дата:   30-04-08 16:36

hattori [smilie24]

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   30-04-08 17:59

При положение, че ползвам кепчър НХ, за себе си не виждам смисъл от ДНГ. Цената на дисковете е толкова смешна вече, че едва ли ма за какво да се притеснява човек. Кеф ти райд масиви, кеф ти НАС рещения..

Автор: marto   
Дата:   30-04-08 22:05

Въобще има ли някой тук който ползва ДНГ [smilie11]

Дата:   01-05-08 08:31

Въобще има ли някой тук [smilie11]

Автор: muter   
Дата:   01-05-08 16:32

снимам в Raw, после от Adobe Bridge правя backup в DNG /всички добри снимки/ и в TIFF /които съм обработвала допълнително в PS/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »