Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FZ50 +FL36 ?
Автор: anastas   
Дата:   09-03-08 20:48

Здравейте решил съм да дообурудвам FZ50свъншна светкавица.От четене по нета разбрах че доста често се използва тази комбинация.Някъде пишат че между FL360(панасоник) и FL36(олимпус)разликата е в цената и надписа.Вярно ли е това?Как се сработват панасоникът и олимпйската светкавица?Работи ли ттл меренето?Моля всички изпозвали тази комбинация да споделят впечатленията си .

Отговори на това съобщение
 Re: FZ50 +FL36 ?
Автор: foveon   
Дата:   09-03-08 20:52

и аз имам ФЗ50 и надавам ухо
слухтя като глухо прасе в царевица макар че такива светкавици и на снимка не съм виждал и едва ли некога ще си купя щото немам кинти

Дата:   09-03-08 21:00

Без кинти няма как да стане приблизително 170 доларес в хамериканско.Въпроса е за тях какво получаваме?

Автор: foveon   
Дата:   09-03-08 21:06

що не опиташ некоя СИГМА
сигма прави светкавици съвместими с бая фирми

Дата:   09-03-08 21:30

Аз незнам СИГМА да правят нещо съвместимо с паналайката дето дето му работи ттл-а.

Автор: mihajlov2   
Дата:   09-03-08 22:14

Аз имам FZ 50 и FL-36. Тази светкавица, както и всички останали на Олимпус, е напълно съвместима с Панасоника, включително и със ТТЛ функционалност. Т.е. например като зумираш с Панасоника, при зум от 35 до 85 мм светкавицата също "зумира" - изменя се ъгълът на рефлектора - от светкавицата се чува леко бръмчене на моторче при зумиране на камерата. Най-голямото предимство на използване на тази светкавица с Панасоника е, че може да я насочиш към тавана или някоя околна стена - т.е. снимането с отразена светлина - светкавицата е с въртяща се глава. В това отношение снимките с такава светкавица са много по-добри отколкото с вградената на Панасоника - получават се "по-обемни" и естествени.
Единственото ограничение при използване с Панасоника е, че вграденият излъчвател за мерене на светкавицата работи само с огледално рефлексни апарати на Олимпус.
Някъде бях чел, че на практика Панасоник изработва всички светкавици на Олимпус - т.е. наистина разликите между Панасоник ФЛ 360 и Олимпус ФЛ 36 са минимални - може би само за вградения излъчвател за мерене - виж по-горе.
Иначе като водещо число Олимпус ФЛ 36 е напълно достатъчна, особено за любителски нужди.

Публикацията е редактирана (10-03-08 00:17)

Дата:   10-03-08 08:34

Михайлов благодаря много полезна информация. БИ ли споделил коректно ли работи ттл-а в всички режими?Някъде по нета четох за проблеми в А (приоритет на бленда) докато в М и S режими всичко било коректно но е възможно аз да не съм разбрал правилно защото англйският ми е слабичък.Също ме интересува с какви батерии работиш изпробвал ли си различни и времето на презареждане какво е и как зависи от батериите(вида и заряда им)?

Дата:   10-03-08 08:53

Честно казано, много скоро не съм ползвал светкавицата[smile] ,но мисля , че ТТЛ-ът си работи много добре във всички режими на камерата. Важното е да включиш светкавицата в режим Ауто, а не в режим Мануал. Освен това ТТЛ-ът работи, когато главата на светкавицата е в нормална позиция - т.е. право напред и когато не е издърпана навън допълнителната матова разсейваща пластина - намира се отгоре отпред на главата. Когато снимам с отразена светлина - от тавана или от стена, обикновено задавам корекция на силата на светкавицата в плюс 0,66 или 1.0 ЕV.
Още нещо с Панасоника в режим серийна снимка светкавицата прави 3 последователни кадъра, т.е. светвания.
Относно батериите - ползвам най-тривиални акумулаторни никел-метал-хидридни батерии Санио Енелоп 2000 mAH. Времето на презареждане между снимките зависи от общата осветеност разбира се и средно не е много дълго - от порядъка на 2 до 4 секунди при напълно заредени батерии. След дълга серия от снимки със светкавицата през кратки интервали - над 100 например, времето естествено се удължава. Също при намаляване заряда на батериите времето на презаряд се увеличава, но според мен това става след повече от 200 снимки примерно.

Дата:   10-03-08 09:03

Сетих се и още нещо - когато в режим А - приоритет на диафрагма - изменяш големината на относителния отвор на диафрагмата, на дисплея на светкавицата се изменя съответно и големината на обхвата на светкавицата в метри или във футове (каквото си задал). Това разбира се е за режим ТТЛ на светкавицата.

Дата:   10-03-08 09:56

Би ли пояснил компенсацията на светкавицата от апарата ли задаваш или от светкавицата?

Дата:   10-03-08 09:59

Компенсацията на силата на светкавицата може да се задава и от апарата, и от светкавицата. Ако зададеш компенсация от апарата и от светкавицата, двете компенсации се сумират. По лесно е от светкавицата - има си въртящ се диск отзад за тази функция.

Автор: papy33   
Дата:   11-03-08 10:20

mihajlov2
Добре, че така добре обясни как FL-36 работи с Панасоник FZ50.
Току що си я купих и направих първи проби в автоматичен режим и виждам, че наистина меренето от апарата добре се сработва със светкавицата. [smilie24]
В другите режими още не съм пробвал, защото трябва да поразуча малко менюто на светкавицата.

Ако има някои специфични неща при ползване на FL-36, кагато главата е насочена към таван или стена, моля драсни някой ред! [beer] [shtrak] [thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »