Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 чб на RA-4
Автор: caro-anton   
Дата:   18-02-08 12:47

Знам, че е грешка на изкуството нещо подобно, но все пак - от двете злини - чб филм копиран на с41 и монохромен копиран на с41, как смятате, коя е по-малката беля?
според мен, щом ще е чб, ндес може да не мога да го копирам на истинска хартия илфорд, но не си струва да правя архив от цветни филми уж чбели...

щях да пиша... ако имате снимки от двата метода, сложете, ама...няма как.

освен ако не сте копирали на едно фото един кадър, заснет с двате вида филми.

И сега защо ще си отварям такава рана - щото съм на общежитие и няма къде да копирам.

Отговори на това съобщение
 Re: чб на С41
Автор: jmiotov   
Дата:   18-02-08 15:52

Май тук имаше наскоро тема за това...[smilie25]
Аз лично снимайки само за кеф, предпочитам ЧБ филми, защото мога да ги проявя сам, когато поискам. (Още не съм копрал снимки на хартия, за да преценя кое ми харесва повече)
Ако нямаш лаборатория под ръка, така или иначе ще копираш в някое фото. Пробвай и двата вида филм, пък после може да споделиш опит[shtrak]

Автор: peacemaker   
Дата:   18-02-08 17:02

Старата тема---> https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=771659&t=770408&phorum_uriauth=#reply_771659

Муу е дал един линк за Тетенал..сам да си проявяваш Ц41....към 19$(+ доставката)....тука го има на магазина (Виена) за около 28€!
1 литър е за около 10 филма/така каза продава4ката....но го имат от скоро !
Аиде кога ще "доидеш на гости"...[smile]
[beer]

Публикацията е редактирана (18-02-08 19:00)

Дата:   18-02-08 17:59

мога да дойда на 8 март. събота. и се надявам да идем до магазина за фотоапарата.

Автор: da.fo   
Дата:   18-02-08 18:19

"Знам, че е грешка на изкуството нещо подобно, но все пак - от двете злини - чб филм копиран на с41" - няма процес С41 за копиране на ЧБ. Той е за проявяване на филми. Може би искаш да кажеш RA процес ?!

Дата:   18-02-08 18:22

чб филм, копиран на хартия по с41

Значи, сега като гледам какво съм написал, мдааа, така е, не става въпрос за с41...
Не може да се копира по този процес на хартия...

Няма какво да пишете, отказвам се от темата. Ми то е ясно. Черно-бяло - на черно-бяло. На цветната хартия ще порозовее, ще воалира, щото са бои, ще стане манджа с праз...

... може би...

Публикацията е редактирана (18-02-08 20:57)

Автор: peacemaker   
Дата:   18-02-08 19:01

8 март е ок...аз ба4кам до 2 Март и после съм свободен......!

Автор: yan   
Дата:   18-02-08 20:44

caro-anton написа:

> чб филм, копиран на хартия по с41

Ц41= процес за ПРОЯВЯВАНЕ на ФИЛМИ!
няма как да "КОПИРАШ" във филмпроцесора!

Дата:   18-02-08 20:50

Да.... спя с чорапите...

Добре, станах за резил...

Въобще не се замислих, че това не може да бъде, а автоматично отговорих.

Благодаря, че не ми се смеете много.

За цветния процес става въпрос.

Но иначе бих се радвал, ако все пак някой спомене - на чернобял филм да снимам и да си вадя снимките на цветна хартия ли или е по-добре на филм по с41 на цветната хартия от минилаба.

другият вариант е само да ги проявявам и после да ги изкопирам с фантазия (а може и с fantazia) ...

Re: чб на RA-4
Автор: icikonti   
Дата:   19-02-08 08:25

И в двата случая ще получиш тонирано копие, в цвят зависещ от вида филм и от вида на машината за копиране!
Никога не ще получиш чисто черно-бяло копие!Дори няма да можеш да уцелиш при всички копия един и същи основен тон.Ще бъдат приблизително еднакви- кафеви, червеникави, зеленикави.....

Автор: dd5   
Дата:   19-02-08 08:51

Става на РА 4,но е голяма играчка.Наскоро копирах филм проявен преди 20 год-черното го изкара добре-в бялото бще проблема/сивееше/.Но като цяло се получава много по-добре от Ч/Б филм по С41-там цветните нюанси нямат чистене

Автор: GOSPODIN   
Дата:   19-02-08 23:13

В прилично фотоателие с проби може да се стигне до приличен резултат на цветна хартия.
Лек нюанс винаги ще има, но и ч/б хартия има нюанс и той се обозначава с лентичка на етикета- кафеникаво, масленозелено, синкавочерно...
Аз лично при копиране на цветна хартия умишлено тонирам копията в лека сепия и мисля, че изглеждат добре.

Автор: boncho_marinov   
Дата:   20-02-08 08:59

Копира се, просто трябва да докараш филтрацията. Имаше едни машинки KIS , много често на тях пускахме ч/б филми за копиране.

Дата:   20-02-08 21:06

ако е на ФРОНТИЕР просто задаваш че искаш копието да е черно-бяло и то се получава черно-бяло без никакви оттенъци, тонирания и пр.
Същото става и от черно-бял филм, и от цветен филм, и от файл!

Автор: dd5   
Дата:   21-02-08 10:52

И на ФЛЕКС става като на фронтиер[smilie25]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   22-02-08 00:20

колеги, копист съм от 20 години в минилаби и досега не съм видял абсолютно ч/б копие от процес ЕП-2 /РА-4. С денситометър може да се провери, че винаги има поне 3-5% цвят. Те разбира се не са забележими за любителите, но професионалиста винаги ще го види.

Дата:   22-02-08 09:27

няма да се занимавам с глупости. ще си ги копирам на илфорд и това е, само че това ще стане като съм свободен...

Дата:   22-02-08 09:44

GOSPODIN написа:

> колеги, копист съм от 20 години в минилаби и досега не съм
> видял абсолютно ч/б копие от процес ЕП-2 /РА-4. С денситометър
> може да се провери, че винаги има поне 3-5% цвят. Те разбира се
> не са забележими за любителите, но професионалиста винаги ще го
> види.

Технологиите за 20 г. се промениха доста[beer]
Новите денситометри не използват само сиво петно, а си правят гама корекция

Автор: crimson_glory   
Дата:   23-02-08 09:43

Фронтиер копира черно бяло без видим оттенък.
Машината използва много прецизна лазерна технология и много прецизен денситометър.
[smilie24]

Автор: crimson_glory   
Дата:   23-02-08 09:47

И не само че копията (независимо ч/б или цветни) няма да излязат в различни оттенъци, ами практически е възможно следното- при правилна ежедневна калибрация:
Правите едно копие и след няколко години още едно от същия файл (филм)- разликата ще бъде незабележима!
[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »