Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се повреждат мемори картите?
Автор: asahi   
Дата:   14-02-08 17:22

Нека обобщим в тази тема опитът ни с повреждане на разните видове карти.

Истории от типа "изпрах си картата на 60 градуса с накисване и центрофугугиране и нищо и няма" бих счел за спам.

Отговори на това съобщение
 Re: Как се повреждат мемори картите?
Автор: CTEHATA   
Дата:   14-02-08 17:29

Стандартният начин е от старост. Не ми се задълбава в теория, но флаш паметите са вид EEPROM - Electrically Erasable Programmable Read Only Memory. Това Electrically Erasable се прави преди всеки (пре)запис, чрез миниатюрна искра (Flash) отта идва и името им. Рано или късно искрата вместо само да изтрие блока го поврежда и картата заминава. Описаните от производителя издържливости са средни и е въпрос на късмет случката да стане по-рано или по-късно.
Иначе досега CF карта не съм повреждал...

Автор: asenr   
Дата:   14-02-08 17:35

Чипът вътре като всеки полупроводник е чувствителен към статични заряди. Пипането на контактите е нежелателно. Аз скоро си изгорих картата на телефона (microSD) и мисля че точно това й се случи.

Автор: dau   
Дата:   14-02-08 17:35

Ами все още няма нещо дуракоустойчиво с/у кретенията...

90% от повредите са поради някаква неправилна употреба...

Дата:   14-02-08 17:37

Доста научно-популярно обяснение, особено в частта за искрата. Както и да е - това е друга тема.

Първи извод - картите са лимитиран брой цикли четене/запис. Нормално производителите предвиждат 100 000 цикъла. Това ги прави неприложими в устройства, където има интензивно чегъртане в паметта.
При фотоапаратите обикновено картата става малка преди да се "изтърка".

Дата:   14-02-08 17:44

Практическата част на мисълта ми беше, че циклите не са вид гаранция, а по-скоро ориентир. НЕ може да се разчита че ако я пазим ще издържи поне толкова.
На второ място, някои от по-скъпите карти имат още резервно място по тях. Когато някой блок изгори, електрониката в картата го маркира като дефектен и използва вместо него някой от резервните. Това позволява на производителите да рекламират 10 000 000 и повече цикли на запис, а блоковете да изгарят без да можете да го забележите!

Дата:   14-02-08 17:48

Втори извод- картите се повреждат от електростатични заряди.
В нормалният живот, особено в сухо време (сега е доста студено и сухо) човешкото тяло натрупва статично електричество. Когато пипаме картата тя е с различен потенциал и към нея прехвръква искра - електростатичен разряд. Случва се при подаване от рък ана ръка най-често. Прпоръка: Съхранявайте картата в антистатична опаковка. Първо изравнявайте потенциала си с другият човек с докосване до неговата кожа. И целувка върши работа [smilie5] . После си разменяйте картите. Ако апаратът е в багажника първо пипнете капака на колата, после апарата.

Дата:   14-02-08 17:55

Щях да пропусна - при пъхане на картата, някои контакти могат да направят връзка части от секундата по-рано от други. Горил съм платки (не карти) така. Препоръка: не пъхайте картата във вкючен апарат.
Механично също може да се счупи - не натискайте силно докато я вкарвате.

Автор: garry   
Дата:   14-02-08 18:02

за последните 4 месеца малките гадове /1 момиче на 2.5г и момък на 1.5 г./ надъвкаха 1бр. х 1ГБ СД, 1 бр. х 512мб СД карти и 1бр. компакт флаш 2гб. се води в неизвестност откакто напусна кардридъра при неясни обстоятелства, напипана от детска ръчичка. Обширните претърсвания на кутиите с детски играчки не дадоха резултат [smilie11]

Публикацията е редактирана (14-02-08 18:03)

Автор: garivision   
Дата:   14-02-08 18:59

гари, подозирам, че или държиш гадовете гладни или съхраняваш картите в бурканчето с мед! От опит мога да ти споделя, че децата до към 7-8 година наистина са като природно бедствие и решението е съвсем просто на теория: изнасяш жизненото си простраство над височина от 1,2 м. Това помага. Все пак ще ти споделя, че и през следващите 10-15 години не те очакват по-добри дни. Просто методите на унищожение са много по-рафинирани. Та като ставаше дума за повреда на мемори карти, 15 годишен представител на гадовете успя някак да види сметката на една ЦФ 2 ГБ в картен ридъра. За съжаление не мога да обясня моториката на увреждането!
Успех!

Автор: bc   
Дата:   14-02-08 19:10

Много полезна тема! [smilie24]
Може би няма да е съвсем на място моето питане, извинявам се ако е така, но все пак... Днес като си включих апарата на дисплея ми се изписа "CARD ERROR" (със самото включване, без да съм имала проблеми с нея до сега). Сигурно не съм реагирала по най-адекватния начин, но само това ми хрумна- изкллючих апарата. Като го включих отново пак имаше същото съобщение, затова пак го изключих и извадих картата. Върнах я обратно и вече не изглеждаше да има проблем. Форматирах я след това. И имам няколко въпроса в тази връзка:
1. В конкретния случай от какво може да се получи тази грешна?
2. Колко често трябва да форматираме картата?
3. Каква е разликата между форматиране на картата и изтриване на снимките с опция от типа на "изтрий всички снимки"? Кой е по-добрият вариант за картата?

Мерси предварително [smile]

Дата:   14-02-08 19:12

(не знам дали има значение, но става дума за Fuji Finepix S5600 с XD-карта)

Автор: Shasta   
Дата:   14-02-08 19:37

garry - щастливец...

Автор: arriah   
Дата:   14-02-08 19:38

bc, това твоето вероятно са били зацапани контакти - просто от време на време я почиствай с кърпата за обективите (или друга, която не пуска власинки

Asahi, горил съм CF карта при многократен бърз запис и изтриване на голям брой малки файлчета - генерирах около 1 000 000 по 1кб и при 4тото записване (подред, последвано от триене) картата заспа и повече не се събуди

Автор: mixmike   
Дата:   14-02-08 19:52

Arriah сигурен бях, че ако в тази тема се появи някой, който е изгорил карта чисто с научна цел, това ще си ти. Само с добри чуства го казвам [smilie5]
И наздраве за празника[smilie24] [beer]

Автор: boni   
Дата:   14-02-08 19:57

Аз съм горил CF само веднъж - при изваждане от рийдъра по време на запис. Блокира безвъзвратно.

Автор: elmaduro   
Дата:   14-02-08 20:19

[smilie24] Това е една от най-културно водените теми, които съм виждал досега във форума[smilie24]
Аз също не съм горил карта и дано не ми се случи скоро де[smilie5] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: ogimag   
Дата:   14-02-08 20:34

Въпрос леко встрани от темата- моля за извинение!
Използвал съм CF като флаш карта за пренос на данни. Записвам снимки във формат JPEG от компютъра на картата. След това не мога да ги видя на превю на дисплея на апарата. Защо?

Автор: Canon   
Дата:   14-02-08 20:45

asahi написа:

> Истории от типа "изпрах си картата на 60 градуса с накисване и
> центрофугугиране и нищо и няма" бих счел за спам.

Това го обясни на Иван Солников дали е спам или е пране
Явно сте учили различен български език [smilie5]

Автор: hooliganmartin   
Дата:   14-02-08 20:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: hooliganmartin   
Дата:   14-02-08 20:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: muu   
Дата:   14-02-08 20:55

единствените карти които ми изфирясаха бяха куча марка и погинаха и двете след многократни изпускания на земята от високо... започнаха да не се виждат я от рийдъра я от камерата, или пък снимаш но после файловете тук таме се не отварят... може и да не е било от паданията де... от де да знам, но другите ми карти са скъпи, не съм ги изпускал и си работят без грижи.

Автор: magnifico   
Дата:   14-02-08 20:57

ogimag, преди да качиш снимките, направи един кадър с картата в апарата...той си създава папка, по която се ориентира после къде да чете...или пък ако знаеш как точно си именува папките просто направи нова папка със същото име и качвай снимките в нея

Публикацията е редактирана (14-02-08 20:59)

Автор: ogimag   
Дата:   14-02-08 21:05

Благодаря magnifico! За пояснение бяха снимки, които си свалих от photo.net качих на картата за да ги пренеса и ми беше интересно как ще изглеждат на дисплея на апарата [shtrak]

Дата:   14-02-08 22:49

hooliganmartin написа:

> А пробвал/а ли си да си качваш фотките на компа чрез кабел и по
> някое време да ти изпише някоя грешка(особено при клипчета) и
> да не ще да зацепи?
>

Не, това за сега не е ставало. Дано и не се случва... [smilie8]

arriah , благодаря за съвета! [smilie24]

А по другите въпроси какво мислите? Форматиране или изтриване на снимките? И вреди ли на картата да се форматира често, колко често е нормално...?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »