Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Нуждая се от експертен съвет
Автор: Odisseus   
Дата:   18-12-07 19:37

Здравейте,

Необходима ми е вашата помощ при избора на обектив и светкавица. Снимам с Canon EOS 300D, но за съжаление със стандартния обектив и с вградената светкавица.

Работя в Сънсет Ризорт в Поморие и основно снимам самия комплекс. За да придобиете представа за какви цели са ми необходими обектива и светкавицата вижте следните линкове - http://www.sunsetresort.bg/gallery/index.php?action=showgal&cat=2 и тук - http://www.sunsetresort.bg/site/index.php?page=newsdesk.php&pID=6

За бюджет не мога да кажа сега - трябва първо да кажа цена (но да не е фрапираща все пак [smile] ).

Като поразгледах малко се спрях на следната светкавица - http://www.dpreview.com/news/0508/05082206canon430ex.asp Изкажете мнение - ще свърши ли работа?

А за обектив нямам никаква идея - разчитам изцяло на вас.

Трябва да уцеля от първия път с избора защото пари за такива неща трудно се искат от началството [smile] .

Благодаря за вниманието!

Отговори на това съобщение
 Re: Нуждая се от експертен съвет
Автор: Стоев   
Дата:   18-12-07 19:43

Някакво зумче?[smilie8]

Дата:   18-12-07 19:47

Няма да зле да има, х6 напимер, а може и повече.

Дата:   18-12-07 20:03

Снимаш предимно на широко и не гониш високо качество на изображението - защо не си запазиш обектива, а да искаш само светкавица+дистанционно за апарата+статив(ако нямаш)?

Автор: biso   
Дата:   18-12-07 20:05

трябва ти нещо широко и светло

Автор: frenchev   
Дата:   18-12-07 20:08

не знам до колко мнението ми е експертно но бих ти споделил личния си опит. снимам с Канон 20д, но за снимките които правиш твоя е предостатъчен. аз снимам със предната светкавица на тая която си се спрял ЕХ420 и съм мн доволен. те всъщност нямат кой знае каква разлика, освен дисплея който не мисля че е кой знае колко нужен(поне на мен не ми е). много съм доволен от светкавицата. сигурен съм че ще си 1000000 пъти по доволен от колкото вградената. тя ще ти върши най вече работа за стаите и помещенията. за навън я забравяш. ако не си снимал с външна светкавица досега ще разбереш веднага разликата. насочвай я на всякакви страни но не у директно към обекта на снимане. много добре се получава в тавана. върти я във всякакви посоки докато уцелиш подходящия ъгъл. стреми се да използваш бели стени и отражатели за да няма странни цветове после. и един мой съвет: вземи си статив. ще ти свърши чудесна работа, ако нямаш де. с него можеш да правиш дълги експоциции изпозвайки естесвените източници на светлина, било то сумрака навън или лампи в стаята.
надявам се че съм ти бил полезен с нещо въпреки че мнението ми не е експертно, но както казах ти говоря от личен опит. успех [smilie24] [beer] [beer] [beer]

Дата:   18-12-07 20:08

Всяко едно мение ми е полезно, благодаря ви.
За статив отдавна се замислям, но по магазините в Бургас не мога да намеря подходящ.

Качество гоня, защото доста от снимките ми са се публикуват в брошури и други рекламни материали, също и билбордове.

А какво ще кажете за светкавицата, която съм набелязал?

Ако може за обективи да ми посочите определени модели, за да знам какво да търся.

Публикацията е редактирана (18-12-07 20:15)

Автор: frenchev   
Дата:   18-12-07 20:19

ами ако гониш качество си взимаш обектив канон 17-40 L f4 но е доста скъп. говорим цени от сорта на 1000 лева втора ръка.поне толкова взех моя преди известно време но не мисля че цената се е променила много. а за светкавицата да. добра е и няма да сбъркаш въпреки че ако имаш повече пари си вземи ЕХ580 но ако ще я използваш само за това което снимаш наистина няма смисъл

Дата:   18-12-07 20:23

За статива - 300д е лек апарат, а с къс обектив компромисни стативи за снимане с дистанционно/самоснимачка - много. Варианти на "тънка цена" - гледай китайските имитации на "маркови" стативи.
За брошури и рекламни материали повече мегапиксели едва ли ти трябват, както и някой "супер-дупер" обектив.
За билбордове не мога да говоря.

Автор: Orlin   
Дата:   18-12-07 20:25

Гониш качество... значи трябва някой с пари да те гони теб. Китовия наистина ти дава широкото, ако те удовлетворява - остави си го.

Имам тази светкавица - за Канон изборът опира до нея и до по-голямата и сестра - 580ЕХ. Разликата е (почти) само в по-голямата мощност. Ще ти върши чудесна работа за интериори и за снимки на хора и компании. Алтернативни светкавици не ти препоръчвам.

Стативът в твоя случай е задължителен. Той ще компенсира някои от недостатъците на евтиния обектив, като ти позволи да затвориш до 11 примерно.

Ако наистина държиш на качеството ще ти трябва по-добър обектив - който има поне 17 мм или широкоъгълните обективи 12-24, 10-20.

Освен това, както усещам инвестирай и в малко литература или курсове. Повярвай ми - там ефектът от ъпгрейда ще се почувства най-силно.

Дата:   18-12-07 20:35

За курс съм много навит обаче не мога да намеря в Бургас, а и литература не знам каква точно да закупя. Дайте предложения за литература, а и някой ако е чул за курсове в Бургас да каже. Не съм напреднал (то си и личи), но не съм и съвсем профан, щом сам се научих да снимам с огледално рефлексен апарат и то снимам само на ръчен режим.

Относно парите - пари има мнооого в тази фирма, само трябва да успея да ги поискам и да съм убедителен. Изсипват баснословни суми за какво ли не и смятам, че ако убедя началството, че са ми необходими тези неща ще дадат пари.

Автор: surg   
Дата:   18-12-07 22:54

ЗДРАСТИ,

1. категорично, интериорни снимки на естествено осветление е много по добрият вариант, и затова ще ти трябва статив. Понеже става дума за ДСЛЕ, с огледало, и обектив, се иска той да е стабилен, и да удържа апарата, а самото снимане да става с ползване на закъснение като самоснимачката например, за да се успокоят вибрациите.

Пример:http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=22&base=1&product=1326&show=additional#slides-pane-1

с товароносимост 2300 грама

или http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=22&base=1&product=1322&show=additional#slides-pane-1
с товароносимост 1800 грама

2. Обективи:

1. пример: http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&base=1&cat=64&product=971&show=additional#slid...

прецизен обтектив, варио, Л серия, в пирокият краи, който е подходящ за обзорни снимки, както и интериорни, и е доста светлосилен...
но е скъп

2.http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=149&modelid=7443

или EF 28-200mm f/3.5-5.6 USM
един твърде универсален обектив, който би ти покрил огромна част от нуждите, малко по малк широк от предишния

3. вариант е 1. + някакъв обектив в диапазон над 40 мм, като ..
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&base=1&cat=64&product=1107&show=additional#sli...

или

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&base=1&cat=64&product=2267&show=additional#sli...

за да има пкриване на голям диапазон.

а за парите, дерзай,

Публикацията е редактирана (18-12-07 23:03)

Автор: sauron69   
Дата:   18-12-07 23:09

Tamron 17-50/2,8 или Canon 17-40 мисля че ще са добър вариант- хубави и в приемливи граници на цени, като 17-40 си е в горния край на приемливоста [smilie18] , докато Тамрона мисля че е идеалната среда+ [shtrak].
Ако трябва да е един обектива, мисля че това ще е ОК.

Автор: ecobo   
Дата:   18-12-07 23:18

Понеже снимаш интериор, колкото по-широк е обектива, толкова по-добре. Вервай ми [smilie3]
Затова ти препоръчвам - достатъчно рязък и достатъчно широк.
Светкавица, ако изобщо ти трябва - задължително Канон, ЕХ420 или ЕХ430 стават идеално [smilie24]

Автор: BotsRevenge   
Дата:   19-12-07 02:12

Обективче примерно Canon 10-22.
За светкавичката можеш да си купиш и радио синхронизатор, за да можеш да я отделяш от апарата и да я слагаш някъде в помещението. Синхронизаторите струват между 80 и 120лв.

Автор: otvorenia   
Дата:   19-12-07 02:50

ecobo единствено е подчертал че за интериор най широко е най добре.
В случая съм за ЕF-S 10-22 Canon, статив и без светкавица.
17-50/2.8 Тамрон е сравнително евтин за качеството и светлосилата което предоставя, но не е достатъчно широк

Автор: ivanov_id   
Дата:   19-12-07 10:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   19-12-07 10:43

otvorenia [smilie24]

Дата:   19-12-07 10:55

Какво ще кажете за този обектив? http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&base=1&cat=64&product=1210&show=additional#sli...

Автор: BotsRevenge   
Дата:   19-12-07 16:32

Токината е хубава. И тя става.

Автор: asahi   
Дата:   19-12-07 18:49

Интериор се снима най-трудно. Курс или стажуване при професиопналист ще са ти от полза. Ако в Бургас няма - търси другаде. Ако си заслужава де.

Дата:   19-12-07 22:13

За сега нещата клонят към Canon 17-40 или към Tokina 12-24

Аз лично (позовавайки се на ревютата, които четох из мрежата) клоня към Canon-а, може би ме привлича това, че го водят за по-универсален.

Ще почета оше малко за Токина и ще реша окончателно другия месец.

Иначе началството се съгласи, даже поръчах светкавицата (Canon 430EX). Утре чакам да я доставят.

Поръчах си и 3 книги за фотография на National Geographic. Смятам да се образовам повече по темата.

Благодаря на всички за помощта!

Дата:   19-12-07 22:15

Виж и за статива/дистанционното[smilie3] [beer]

Дата:   28-03-08 00:36

Мина известно време, но в крайна сметка успях да убедя шефа да закупим оборудване. [smile]

Резултатът е следния:
- обектив Canon EF 17-40mm f/4.0L USM
- светкавица Canon Speedlite 430 EX
- статив Giotto's MT 9251
- глава за статив Manfrotto 486 RC2
- дистанционен контролер JJC RM-E6 (Canon EOS)

Очаквам нещата да пристигнат в събота, с изключение на светкавицата - нея я купих преди няколко месеца. Резултатите с тази светкавица са много добри. Снимките ми се подобриха доста, особвно след като се понаучих да работя със светкавицата. Нямам търпение да пробвам новото оборудване. Ако се получи някоя атрактивна снимка ще я споделя.

Още един път благодаря на всияки за съветите и насоките.

Публикацията е редактирана (28-03-08 01:07)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »