Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Питане относно използването на макро-пръстени?
Автор: PeterPAN   
Дата:   02-12-07 11:48

Искам да получа увеличение 1:1 до 3:1, смятам да използвам Кенко Екстеншън сет 12,20,36мм.

Възникват много въпроси относно обектива който да използвам:

1. С какъв обектив е по добре искам и да мога да постигна най голямо разстояние до обекта (малка животинка (бобулечка) примерно)

70-300 1:2
50/2.8 1:1
28/1.8 1:3

колебая се между тези обективи доколкото съм чел някога за да получа 1:1 с 28мм обектив ще трябва да използвам 28мм макро пръстен, как това ще се отрази на мин. разстояние за фокусиране, при сигма 28/1.8 то е около 20см.

2. Как ще се отрази закачването на 36мм макропръстен на сигма 70-300 която е с мащаб 1:2 и фокусира от около 90см.

Предполагам че светлосилата ще падне доста, но смятам да използвам външни светкавици които да се палят безжично.

Отговори на това съобщение
 Re: Питане относно използването на макро-пръстени?
Дата:   02-12-07 11:54

Какъв ще е мащаба при използване на обектив 1:1 и 1:3 съответно с макропръстен 20мм примерно?

И от гледна точка на макс. увеличение и макс разстояние до обекта какъв обектив е по добре да се използва 1:1 или друг с по малък мащаб.

Мисля си че за по голямо разстояние до обекта е по добре обектива да е макро 1:1 и с по голямо фокусно разстояние или добавяне на телеконвертор.

Как ще се отрази добавянето на телеконвертор, ако е 1.7х ще ми позволили да снимам от 1.7 по голямо разстояние при запазване на същият мащаб на кадъра?

Също така как се отразява добавянето на телеконверторът между макро пръстените, чел съм че и този метод се практикува?

ПС: Утивам да си купя някоя книга за макро-фотография[smilie5] , но ще се радвам на практически съвети ипробвани в практиката [beer]

Дата:   02-12-07 11:59

Може би фокус-брекъринг ще е полезен, незнам при такова увелилчение до колко ще е полезен АФ, или трябва да залагам 'системата' като капан след предварителна настройка и тест?

Дата:   02-12-07 11:59

Айде Вие сте[beer]

Автор: Минко   
Дата:   02-12-07 16:47

и мен ме интересува какво става напрактика ако се сложат на макро обектив и трите, примерно на 100мм макрото на Канон

Автор: Тед   
Дата:   02-12-07 17:07

http://eosdoc.com/jlcalc/

Това е най-доброто откъм калкулация, отчита доста фактори.

Автор: matasel   
Дата:   02-12-07 17:33

Тед, Много интересен и полезен калкулатор[beer]
PeterPAN, въпросът ти като цяло е доста сложен и най-вече комплексен и аз не се чувствам подготвен да ти дам цялостен отговор. Само ще си позволя да ти кажа, че поради особената схема, по която се правят, ирокоъгълните обективи за огледално рефлексни камери те не са много подходящи за макро с пръстени, защото когато обективът се изнесе повече пред тялото, обектът трябва да "влезе" в обектива, което е невъзможно, разбира се.
При всички случаи по-дългофокусния обектив ти позволява да си най-далеч от обекта (при фиксирано увеличение), но поради намаления зрителен ъгъл е и най-чувствителен към трепкане на апарата.[beer]
Най-добре е да се експериментира с наличната техника, защотото има значение например дали ще сложиш конвертора до обектива или до тялото, когато го използваш заедно с пръстени. Но какви ще бъдат аберациите на цялата система е трудно да се каже без експерименти.[beer]
Аз използвам макро обектив 100/2.8 (1:1) + 2х конвертор и става 200/5.6 (2:1).
Опитвал съм и с два 2х, ама си е голяма мъка.[beer]

Автор: Стоев   
Дата:   02-12-07 18:22

С макро обектив не съм опитвал, но с 300/4.0 с 2 макропръстена, екстендери и макролеща установих, че ми трябва хубав статив....[smilie8]

Автор: hash   
Дата:   02-12-07 19:45

Минко, праснах една да видиш. 5Д + 100мм 2.8 макро + трите пръстена на кенко. За съжаление не мога да уцеля фокусът много хубаво. Нещо ми треперят ръцете, а нямам статив под ръка [smilie8] Като качество няма как да се прецени от този кадър, но като увеличение се вижда. фокусът при максимално увеличение е на около 8см от челната леща.

снимката е на част от сто доларова банкнота. ето такава:
http://www.biocrawler.com/w/images/2/26/Usdollar100back.jpg

това на кадъра е някъде около 1.7 или 1.8 см. значи някъде 2:1. ето го и него:

http://www.biocrawler.com/w/images/2/26/Usdollar100back.jpg

http://2005.hashche.com/photos'a%22a%60a/IMG_9196.jpg

Дата:   02-12-07 20:09

Немога да се опраея с този калкулатор [smilie11]

Значи за ДСЛР Сони А100, давам обектив 300мм че фокусира при 0.9м и всичко е ОК смята го както си е 1:2 коеф. на мащаба!

а какво се получава като въведа обектив 50мм и мин. разстояние на фокусиране 0.189м както го дват по спец. (обектива е с коеф 1:1) се получава че коеф. е 1:2.78 а не 1:1

Къде бъркам[smilie11]

Дата:   02-12-07 20:14

1:1 се получава ако обектива фокусира от мин. дистанция до обекта 0.1м вместо 0.189 както е по спецификация[smilie11]

Дата:   02-12-07 20:20

Смятайки с калкулатора за обектив 50мм с мин фок.разстояние 0.1м за да е 1:1 и макро пръстен 36мм се получава доф 0.1мм и мащаб 1:1.7, същият мащаб се получава и при използване на макро леща +4Д и доф 0.2мм излиза че е по добре да се ползват макро лещи[smilie11]

Дата:   02-12-07 21:28

абе тоя калкулатор или аз не го ползвам правилно или не смята верно. горният пример не излиза да речем, а го видях с очите си :)

колкото до макро лещите - те развалят качеството за разлика от пръстените. най-ценното им обаче е, че не причиняват загуба на светлина.

Автор: Минко   
Дата:   02-12-07 23:31

hash, мерси[smilie24] [beer]

Автор: ecobo   
Дата:   03-12-07 00:04

най-ценното им обаче е, че не причиняват загуба на светлина.

Само така си мислиш. Това, че на дисплея стойността на блендата не се променя, не означава, че нямаш загуба. Може да го провериш с елементарен тест [smilie3]

Дата:   03-12-07 09:34

не говоря за макро пръстените, а за лещите, които се навиват отпред. и при тях ли има загуба на светлина?

Дата:   03-12-07 09:37

Какво излиза пак с този калкулатор

* За обектив 70-300 с коеф 1:2 и макролеща +4Д се получава мащаб около 2:1 т.е увеличение 2х, а с трите екстендера мащаб 1:1.2 т.е почти 1:1 а мин. разстояние до обекта пада на 0.7м от 0.9м!

Значи за теле-обектив по добре макро леща [smilie11] и ще може да се снима и от по голямо разстояние до обекта (насекомка [smilie5])

Автор: matasel   
Дата:   03-12-07 09:39

По принцип на гривната на обектива са написани разстоянията, на която обективът фокусира, измерени спрямо равнината на филма (матрицата). Това означава, че минималното разстояние трябва да бъде поне 45-46.5мм (за различните апарати) + дължината на обектива. Но кое разстояние дава този калкулатор за мен не е ясно[smilie11]. Да не говорим, че много обективи , имащи вътрешно, задно и т.н. фокусирания си променят действителното ФР при фокусиране на близо.[smilie2]

Автор: valjo   
Дата:   03-12-07 10:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mrge.org   
Дата:   03-12-07 11:30

Според мен трябва да добавиш в комплекта си и обръщащ пръстен - заради 50мм-вия обектив.
За 28мм ако стане ще още по-добре.

Дата:   03-12-07 14:13

Формулка за смятане на мащаба при използване на макро лещи:

мащаб = фок.разст/(1000/Диоптър)

т.е за Сигма 70-300 на 300мм +1+2+4 се получава:

мащаб 2.1:1 [smilie5]

Дата:   04-12-07 11:52

Дайте малко снимки от ФЗ-50 и =+4Д Леща?

т.е при около 1.6х

Дата:   04-12-07 12:00

Или с още повече +10 т.е около 4х[smilie5]

Автор: Тед   
Дата:   04-12-07 14:36

Най-точното и лесно измерване за окрупняване е /а и най сигурното/ като снимате линийка.

При употреба макро пръстени ДОФ пада драстично, а и светлината.

Диоптри различни от 500Д и 250Д на Канон е компромис. Голям компромис.
Но, ако имате читави макро обективи при 1:1, лещи за мен е безсмислено да се слагат.
Лещата дава много (-) на картинката.
На други обективи /не макро/ има добър ефект.
Да речем едно 300 4Л + 500 Д леща.

Много добри резултати може да получите с обърнат /и/ обективи. Но пак ДОФ-а е плитък.

Автор: mrge.org   
Дата:   06-12-07 07:05

http://www.traumflieger.de/workshop/photoworkshops/makro/umkehradapter.jpg

http://www.traumflieger.de/workshop/photoworkshops/makro/supermakros.php

Яя, яя [smilie5]

http://www.traumflieger.de/workshop/photoworkshops/makro/beispiel1.jpg

Публикацията е редактирана (06-12-07 10:08)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »