Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Аман , Стига , StoUp-id !
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   01-10-07 11:56

Въпрос за размисъл!

Ние фотографи ли сме, които снимат и популяризират изображения и визии, или рушители (деструктури) [cool] на езика?
Всичко чете и всичко се ограмотява и открива топлата вода от интернет. Това съвсем не означава, че си нямаме родни термини и традиции на всичко това много отдавна.
Фотографията не започва и не завършва с нас.
За мен е признак не на вещина, а на невежество поголовното използване на чисто англииски термини в темите, особено в заглавията им.
Не е престижно - жалко е [smilie23]
Дали авторите им знаят българските означения е съмнително [smilie8]
Добре е да се забрани използването на чужд език и термини в темите в български форум. Това обърква много хора, а други тика по тая скала на родоотстъпничеството. Езикът е един от факторите за съществуване на нация!
Ако някои държи да използва англосаксонски или друг термин по някаква си негова причина, да слага в кавички и българският му аналог (или обратно). Много по-полезно ще е.

wildlife , digital
landscape ,nature ,Stock,Pinhole,photographer portfolios,Fine Art Photography ,Photographs for sale
,black and white, ,colour (не се използва, защото тази чуждица вече не е реномирана- и децата я знаят)
,marine life, ,concert photo,wallpapers,photos of flowers, photos of people,,custom manual Exhibition,
urbans landscapes, industrials landscapes, naturals landscapes, urbans surroundings, subway, night, nudes...

Отговори на това съобщение
 Re: Аман , Стига , StoUp-id !
Автор: djogata   
Дата:   01-10-07 12:15

Ай, ай, новият Иван Богоров с неговата Драсни-пални-клечица [smilie5]

Моби, Английският език е една тотална смесица от викингски + френско-латински + келтски език, ама не виждам англичаните да са се счупили от яд [smilie5]

Чуждиците се появяват когато българският термин е твърде тромав или липсва напълно

Публикацията е редактирана (01-10-07 12:21)

Дата:   01-10-07 12:21

Това си е техен проблем.
На мен проблема ми е, че виждам страницата на форума с темите изпъстрена с разни недоразумения на чужд език още в заглавието [smilie23]
Нещото не го виждам в други български форуми.

Автор: haaho   
Дата:   01-10-07 12:37

djogata написа:

> Моби, Английският език е една тотална смесица от викингски +
> френско-латински + келтски език, ама не виждам англичаните да
> са се счупили от яд [smilie5]
>

Не са, защото това те просто не го знаят. Някои много се чудят, като има направя забележка, че всъщност "тяхната английска азбука" не е съвсем тяхна [smilie5]

А на въпроса от колко време съществува Англия като държава започват бурни съвещания помежду си и масови почесвания по главите [smilie18] [smilie18]

Автор: volokin   
Дата:   01-10-07 12:43

"А на въпроса от колко време съществува Англия като държава започват бурни съвещания помежду си и масови почесвания по главите"

Но това не пречи да са се загубили като нация, не само това ами езикът им се налага.

А ако някой в "братски" Китай те попита от къде си и му кажеш България вероятността да уцели е много малка. Виж Англия няма начин да сбърка.

С две думи: дали някой знае кой е най-високият връх в родината му или не, явно не е фактор който определя колко велика е нацията му.[smilie3]

[smilie3] [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Дата:   01-10-07 12:54

Скоро от ТВ - Панорама припомниха, как ирландците са имали свои собствен красив език и как сега съжаляват, че са го загубили навеки.
Явно съседството с кралството не им се е отразило никак добре на културата и идентичността.
Ако сега са 3 милиона в страната, то 40 милиона американци се самоопределят като ирландци.
В живота меката и твърдата баница често сменя местоположението си, и жалко за тези скитници които я преследват в търсене на идеалната гастрономия. Те най-лесно потъват.
Сега Ирландия при липса на свои хора и при много висок доход и наличие на работни места се пълни с огромно количество чужденци, включая и нашего брата.
Езиковата експанзия е средство на културната война, която не престава да се води и то с военни средства.

Дата:   01-10-07 13:11

volokin написа:

> А ако някой в "братски" Китай те попита от къде си и му кажеш
> България вероятността да уцели е много малка. Виж Англия няма
> начин да сбърка.
>
> С две думи: дали някой знае кой е най-високият връх в родината
> му или не, явно не е фактор който определя колко велика е
> нацията му.[smilie3]

Така е, и индиец да попиташ, и египтянин - пак ще знаят де е Англия - малко ли години са ги крали!

Това по-горното също определя "величието" на една нация.

Дата:   01-10-07 14:10

5 пари не давам за това, китаец или американец дали знаят де живея.

Нямам никаква мания, не го смятам за полезно дори.
Това, че знаят къде живея няма по никакъв начин да ме стопли или да направи живота ми по-добър.
Той ще е по-добър, ако мога по-добре да се наслаждавам на собствената ми страна, както и на други....които ще знам къде са и какво са ако съм се поинтересувал и са ми станали интересни.

Вчера понеже пак бях в гонене на пейзажи....и се замислих, дали е добре въобще да правим добра реклама на природните красоти на страната си, или да си ги консумираме скришом.
Това, че показвам на англичанин колко е красиво нещо си в България, означава само, че му настървявам апетита той да го притежава!
Аз не съм му нужен за нищо....най-много за придворна ръка.
Ако не може веднага да го усвои, то достатъчна е расипията която ще направят с красотата на това кътче земя, за да го направят по неговото подобие за да доиде и комфортно да прекара и да му вземат парите.

Аз искам природата ни непокътната - такава ми най-харесва.

Парковете и мащабите в България не са като например парка Йелоустоун, Колорадо, и какво ли не... за които ще си платиш прилично, по голям е от държавата ни....и ще срещнеш човек или хотел на ден път [smilie18] [smilie21]
междувпрочем ще се движиш само по конкретен път....без отклонения, и на влизане ще те проверяват дори от растителна защита....да не привнасяш семена от други растения [smilie18]
....междувпрочем, ще си дадеш заявката за пребиваването през февруари, и ще преценят дали има още квота, или са раздали достатъчно [smilie18]

Ние като, че уж гледаме всичко от запада....а го правим точно наиначе.
не съм забелязал щото там да са с наще имена, или да пишат на български [smilie18]

Дата:   01-10-07 14:11

Ако някои си свали гащите и ги развава само за да го видят.....то най-много да го оправят [smilie21]

Дата:   01-10-07 16:03

А трябва да бъдем патриоти !

Автор: bobo21   
Дата:   01-10-07 16:24

[smilie24]

Автор: ventzo   
Дата:   01-10-07 17:24

[smilie24] [smilie23] [smilie24] [smilie23] [smilie24] [smilie24] [beer]

Автор: navy   
Дата:   01-10-07 17:26

С английските термини е доста по удобно и разбираемо [smilie7]

Дата:   01-10-07 19:08

Ит изънт.

Публикацията е редактирана (01-10-07 19:17)

Автор: Grandpa   
Дата:   01-10-07 19:41

А разберете най-после, че тия неща сами си се регулират.
Фотографията (както и повечето неща без много БГ принос в развитието си) е пълна с думички, които не са "български".

Дори думата "ФОТОГРАФИЯ" не е "българска"...

Автор: ksuhorukov   
Дата:   01-10-07 19:44

Моби, езика е жив организъм и се мени постоянно. Навлизат термини и чуждици. Във всеки език е така, и в тоя няма място за притеснение. Много от думите нямат точен превод или са неудобни за изговор. Не се коси, езика не е показател за патриотизъм.

Автор: kirilius   
Дата:   01-10-07 19:45

Темата беше не коя нация е най-велика, а за употребата на английски понятия при условие, че български еквиваленти отдавна съществуват.

Тук не става въпрос за "драсни пали клечица". Иван Богоров е тръгнал да измисля думи, които до тогава не са имали еквивалент в бългаския език.

Тук случаят НЕ е такъв. И wildlife и digital и landscape и nature отвавна си имат точни и ясни български еквиваленти. Ако сложиш етикет на една снимка, че е "digital", това няма да я направи по-цифрова [smilie19] [smilie8]

Автор: navy   
Дата:   01-10-07 20:14

Уайлдлайф... виж ко файнско звучи [smilie7]

Автор: Снежанка   
Дата:   01-10-07 20:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   01-10-07 20:16

Дайте превод на: Ето една wildlife тема.

Както и да го измислите, няма да е кратко, няма да е удобно и ще е двусмислено.

Освен това има и друг момент. Когато кажеш дигитална снимка, се разбира снимка от цифров апарат. Какво е цифрова снимка? Снимка от цифри? Схващате ли?

Автор: kirilius   
Дата:   01-10-07 22:31

Не, не схващам. На английски gigit значи цифра, а digital значи цифров. Преводът в случая е буквален - даже няма нужда от творчество и интерпретация.

Защо мислиш, че "дигитална снимка" значи "снимка от цифров апарат"???

Автор: masteral   
Дата:   01-10-07 22:41

Mobby_Dick [smilie24]

Дата:   01-10-07 22:54

Кирилус, сигурен съм, че дигитална снимка е снимка от цифров апарат. Сега дали апарата ще е фотоапарат или скенер...все е цифров апарат (цифрова апаратура). Идеята ми е че в разговорния език някои комбинации са добили единично значение, независимо от буквалния превод.

Дата:   02-10-07 09:46

ksuhorukov

бъди сигурен, че на които и в България да кажеш "цифржво фотография" няма да си представи снимка на числа от 1 до N. [smilie18]

бъди сигурен, че на които и в България да кажеш "wildlife фотография" ще те гледа съжалително, като момче открило царството на чичко Гугъл, заменило единият бит информация в главата си с друга и решило бързо да ни демонстрира своята начетеност.
Като така го слушаш трябва да си помислиш: "Ех, тоя де снима тука в сукаците на село, личи си , че е роден поне за Лондон" [smilie18] [smilie23]

Дата:   02-10-07 10:01

Толко ли някои хора не са намерили време да прочетат задължителните за лятото книжки от 4-ти клас, като Криворазбраната цивилизация на Добри Войников, че сега трябва да изпадаме в елементаризъм и провинциализъм да обясняваме елементарни неща и явления, случвали се и случващи се непрекъснато.
Аман от кич, показност и първенющина балкански тип [smilie23]

"У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравственита начала са взети наопаки, разбрани накриво. От това вместо морал или благонравие в тях се вгнездява деморализация, разврат; вместо искреност, братска любов и привязаност — гордост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие — раздор и разединение; следователно, вместо развитие — затъпление и заблуждение. А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование.
Модата е зета вместо цивилизацията.
Действително, у тия новосвестявани народи облеченият с по модата панталони и герок, с часовник и кордон, на една ръка с преметнато пардесю, а в другата бастунче, с ръкавици и лъскави чепици, ако знае и две-три френцки или немски, минува за образован човек — разбрал света. Тъй и една жена, нагиздена с по модата кокошат костум, перест палтон, с изпърчени по последнята мода коси — кок или букли, - с над вежди или навръх капела, с прещипнати чепички, опънати ръкавички, копринена омбрелка и покачен с дълъг кордон злат часовник, е съща мадама или демоазела. А мъж и жена, заловени подмисца на разход са вече върха на цивилизацията".

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »