Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 motion blur
Автор: batdin   
Дата:   02-09-07 16:38

Наскоро и аз като Галилей насочих оптиката към небето и при експозиция 30сек. и бленда 1.8 се хванаха дооста звезди.ОБАЧЕ поради дългата експозиция звездите излизат като ивички (наистина земята се въртяла).Сигурен съм,че има софтуер,който може да направи от ивичките точки,ако се зададе посоката и дължината на изместването.НО аз не знам такъв.Може ли някой да помогне?

Отговори на това съобщение
 Re: motion blur
Автор: pmp   
Дата:   02-09-07 16:59

Съжалявам, че трябва да го кажа, но аз за такъв софтуер не съм чувал. Не че съм голям експерт де:) Иначе това е една от разпространените техники в астрофотографията и си струва човек да експериментира с нея (за повече от 30 сек). Ако работиш с късофокусен обектив, може да пробваш да си направиш елементарно устройство с което доста добре да компенсираш въртенето при дълги експозиции. Пусни в гугъл "barn door tracker".

Дата:   02-09-07 17:07

Ох,малко сложно устройство за нашата малка тераса.Сигурен съм,че има такъв филтър,който е инверсен на по-популярния motion blur,дето го има в редактори.Все пак става въпрос за къса експозиция и разтеглянето на звездите е приблизително линейно.

Автор: icf   
Дата:   02-09-07 17:08

Остави на по-дълга експозиция ще станат много красиви !

Автор: maistorov   
Дата:   02-09-07 17:35

Трябва ти екваториална монтировка с мотор ,а може и ръчно ! чрез нея можеш да правиш дълги експозиций до няколко часа,но това зависи колко е добра монтировката!
Аз лично нямам възможност да си купя и си направих ръчна !

Автор: dau   
Дата:   02-09-07 17:41

мда статив с водене... и 30сек е нищо...

Автор: maistorov   
Дата:   02-09-07 17:47

http://www.abmedia.com/astro/misc/

Автор: magnifico   
Дата:   02-09-07 17:58

ми пробвай с Clone Stamp-а и една по една [smilie25] ...

Автор: CTEHATA   
Дата:   02-09-07 18:32

Някои задачи в математиката ( и съответно в програмирането) са адски лесни в едната посока и невъзможни/много трудни в другата.
За съжаление motion blur като операция е такава :(

Дата:   02-09-07 18:34

Хубаво,аз обещавам,че като (не ако) намеря такава програма,ще ви уведомя,та да видите,че може :)
А инверсна конволюция едва ли е нещо непосилно за съвременните компютри.

Автор: nnenov   
Дата:   02-09-07 18:44

без да разбирам много направи примерно 5 експонации от по 6 секунди и ги настави една върху друга със съответното изместване за да са една върху друга... :)

Ако не друго, поне шума ще ти е по-малко..

Дата:   02-09-07 22:51

Ето го отговора-focus magic.Определено действа.Може да го пробвате,има демо версия на www.focusmagic.com.За линейно равномерно размазване корекцията е на 100%.

Автор: ggreg   
Дата:   03-09-07 10:06

В някоя друга тема видях това http://deepskystacker.free.fr/english/index.html. Казаха, че помагало.
Движението определено е равномерно, ама линейно... Свалих я тази програмка, но така и не я пробвах. Доколкото разбрах, била ефикасна :)

Автор: djogata   
Дата:   03-09-07 10:13

Batdin, виждам че си снимал на бленда 1.8, което предполагам означава че си снимал с доста "къс" обектив (прав ли съм, ако не извинявам се) [smilie5]
Но ако фокусното разстояние не е било особено дълго, не мисля че 30 сек. са достатъчни за да се разместят звездите, по-скоро апарата е мръднал по време на снимката (ако си ходил наоколо, или ако не си снимал на самоснимачка) [beer]

Дата:   03-09-07 16:00

Ами обектива е 50мм.Сигурен съм,че апарата не е мърдал,защото на снимки,където се хваща част от сграда,тя е перфектно ясна,а звездите са размазани по същия начин и в същата посока.Бе хората са го казали-земята се върти,няма какво да се спори по въпроса.Все пак решение има и това е добре.

Автор: neuromancer   
Дата:   03-09-07 17:42

ти тая програма пробва ли я? щото отместването от въртенето на земята хич не е линейно. Иначе това е често срещан трик за дигиталките - няколко кратки експонации по 5 сек и после наслагване с шопа... така се избягва и шума. Ако се снима на лента е по-лесно (размазването остава разбира се, но може да бъде ефект, а не дефект)

Автор: neuromancer   
Дата:   03-09-07 17:44

с по-дългофокусен обектив размазването е по-голямо, 50мм на кропка е вече към 80... пробвай с по-широкоъгълен обектив, там се размазва по-малко и събира повече звезди [smile]

Дата:   03-09-07 19:42

Е много ясно,че я пробвах.Иначе ще я хваля ли?Вярно е,че дирята,оставяна от звездите,е част от окръжност,но за 30сек. спокойно може да се приеме за линия (така и изглежда).И така,програмата направи от линиите точки,какво повече мога да искам от нея?
Пише,че оправяла и лош фокус,това не съм го пробвал,защото предпочитам да снимам на фокус :)
Интегрира се и като плъгин в какъвто там редактор ползвате.Кусура?Демо версия,но то за всичко си има начини,стига човек да е амбициран.
А много бих искал да имам широкоъгълен светъл обектив,но нямам.Все пак имам семейство,по което да си харча парите.

Публикацията е редактирана (03-09-07 19:43)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »