Автор: pmp
Дата: 30-08-07 04:57
bobihot
Пак към темата за терминологията. Не го приемайте като заяждане, но е "метеорен поток".
Метеоритен дъжд (ако се случи) ще е нещо доста разрушително. По принцип частиците, които се движат из междупланетното пространство се наричат метеороиди. В повечето случаи те са разпръснати от комети, навлезли във вътрешните части на Слънчевата система и са типично доста малки по размери (от порядъка на милиметри). Скоростта с която се движат през космоса обаче им придава висока кинетична енергия. Сцената от един филм (чието заглавие ми се губи) в който разрушиха космическа совалка, не е научна фантастика. (Е, за това са необходими по-масивни частици, но и това се случва.) Затова НАСА има цяла група, която се занимава с изследване и прогнозиране на активността на извесните потоци и търси нови. В последните години (след 1999 бих казал) предвижданията станаха доста прецизни.
Когато една такава частица навлезе в земната атмосфера, изгаря във високите и слоеве (между 80 и 120 км.) и наблюдаваме явлението метеор. Колко ярък ще бъде той зависи от скоростта с която навлиза в атмосферата и масата (размера) на частицата. Или пак всичко опира до енергия . Това което наблюдаваме даже не е самата частица, а йонизираната следа която оставя във въздуха.
Ако тялото е достатъчно голямо и оцелеле при навлизането, достига земната повърхност с всички последствия и ефекти. Тогава говорим за метеорит.
Ако не ме лъже паметта, на ден в земната атмосфера изгарят около 5000 тона метеороиди. Звучи като голямо количество, аз лично имам проблеми да си го представя. За наше щастие само малка част от тях се превръщат в метеорити.
Потоците за които говорим, са свързани със следите оставени от комети. Ето защо изглежда, че всички метеори идват от една точка на небето.
Единственото по-интересно нещо за което се сещам, беше повишената активност, предсказана за Ауригидите в края на Август. Буквално сега. Този поток е свързан с дългопериодична комета, посещавала вътрешността на Слънчевата система само два пъти и това го прави доста необичаен. Цвета им е зелено-син, ярки са, но активността е изключително ниска. Допълнително има Пълнолуние и максимума облагодетелства тихоокеанският район. По това време в България ще е ден.
Та това е... Извинявам се за дългата лекция![[smilie3]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gif)
Публикацията е редактирана (30-08-07 05:03)
|
|