Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Защо продавачите държат на лично предаване?
Автор: papi   
Дата:   17-01-26 21:31

?

Отговори на това съобщение
 Re: Защо продавачите държат на лично предаване?
Автор: papi   
Дата:   17-01-26 21:31

Забелязвам, че в много обяви за фотоапарати, обективи и аксесоари пише ‘предпочитам лично предаване’. Каква е причината според вас — недоверие към купувача, страх от повреда при доставка, или просто удобство? Интересно ми е какво мисли общността.

Публикацията е редактирана (18-01-26 15:24)

Re: ащо продавачите държат на лично предаване?
Автор: lamerko   
Дата:   17-01-26 22:17

Ддддддаааннъъъъъъъцииииииииииииииииииииииииии :)

Всички плащания вече се репортват пред НАП, а прага за това, което може да мине като лична продажба е много нисък. Всъщност преекалено нисък - ако реша аз да си продавам моите боклуци, ще ми направят ревизия (за години назад) - неща за които въобще не съм сигурен кога и по какъв начин съм купувал и дали пазя някакви доказателства за това. Реално нямам свободата да разполагам със собственото си имущество както ми е угодно, без да стана цел. Затова и не продвам нищо, въпреки че имам доста неща за шитване...
Да не говорим, че една такава дейност може да ви доведе до регистрация на ДДС, дори като частно лице - това си е пълен шит :)

Автор: asahi   
Дата:   17-01-26 23:12

Винаги за предпочитане е личният контакт. Клиента вижда продукта, тества го, задава въпроси, в крайна сметка тръгва убеден, че е направил добра сделка. Продавачът финализира сделката и няма повече грижи по нея.

Някои продавачи се притесняват дали стоката им ще стигне здрава до клиента.

Аз като купувач също предпочитам лично предаване, но не винаги е възможно.

Автор: charger   
Дата:   18-01-26 03:01

Това, което Asahi е казал, е много точно.

Във всичките ми обяви има тази опция.
Причина: купувачът тества пред мен, задава въпроси, обяснява му се.

Не става дума за НАП, ДДС и глупости. Не съм търговец и не препродавам с печалба.
Обявите ми са за лични предмети, сред които има и нови и неползвани.

Автор: mitpis   
Дата:   18-01-26 11:16

НАП не са глупости. Без да си търговец и с личните вещи те вкарват в един филм. Lamerko е прав. И аз имам неща, които не ми трябват, ама не ми се разправя и затова не ги продавам

Автор: nislon   
Дата:   19-01-26 09:03

Asahi е прав, но със сигурност има и елемент на бягане от данъци. Няколко пъти съм купувал от търговец, от когото между другото съм доволен, който в прав текст ми каза, че заради НАП държи на лично предаване. Над определена натрупана сума от годишни продажби, автоматично се задействали проверките. Наложи се да търся човек в София, да извърши покупката, след което да ми препрати техниката.

Автор: ilcoin   
Дата:   19-01-26 09:41

Миналата година заради един обектив, пратен с наложен платеж на стойност около 120лв (по спомени) се наложи да подавам декларация, да търся счетоводител да ми помага. Само бъркат живота хората с глупости. При все че доходите ми от години са единствено по трудов договор, и очевидно става въпрос за еднократна продажба на лична вещ.

Дата:   19-01-26 11:10

Доста си се презастраховал. Да беще писал на пратката "стари цървули" - никой нямаше да се осъмни.

Автор: toc   
Дата:   19-01-26 12:10

@ilcoin - напълно излишни неща си направил.

Доходите от продажбата на лични вещи е необлагаема и не си длъжен да подаваш данъчна декларация за това.

Публикацията е редактирана (19-01-26 12:10)

Автор: Батко   
Дата:   19-01-26 12:26

НАП се грижат за нашата безопасност. Както каза Божката Николов от "Активни потребители" по "Делници", ( перифразирам ) "Не платиш ли, не е безопасно".

Автор: lamerko   
Дата:   19-01-26 15:34

toc написа:

> @ilcoin - напълно излишни неща си
> направил.
>
> Доходите от продажбата на лични
> вещи е необлагаема и не си длъжен
> да подаваш данъчна декларация за
> това.
>

>
> Публикацията е редактирана (19-01-26
> 12:10)

Така е до момента, в който не влезеш в тезата за търговия. Праговете са изключително ниски и множество обяви за дребни боклюци, които си събирал през годината, могат да ти доведат до ревизия. Дории да докажеш при ревизията, че всичко е лични вещи и не става въпрос за търговия, самата ревизя е доста неприятно преживяване...

Автор: ilcoin   
Дата:   19-01-26 16:07

Пристигна ми емайл от НАП със настоятелна молба да декларирам каквото имам да декларирам. По съвет на позната счетоводителка "върнах лентата" и се сетих, че няма за какво да е друго, освен за този обектив. Писах, че съм продавал лични вещи и с това приключи.

Мисълта ми е, че праговете са изключително ниски и особенно ако имаш фирма или някакъв друг бизнес като нищо може да те опраскат, за да си оправят статистиката за тримесечието. После, ходи обяснявай кое ти е лична вещ и кое не.

Дата:   19-01-26 17:20

Правилно си постъпил. Дал си повод, проверили са (системата значи работи), писали са ти, отговорил си, отбелязали са си че са те проверили и продължаваме напред. Няма повод за безпокойство.

И после разправяйте, че нямало държава.

Автор: wlad   
Дата:   19-01-26 18:35

Аз пращам с куриер само в краен случай. Причините са следните:
- не ми се занимава да търся опаковка, да лепя, да печатам товарителници, да ходя до офиса, особено Еконт, където трябва да изчакам 5-10 майки, мерещи клинове и маратонки.
- не ми се рискува да пристигне потрошено, да не го вземе купувачът, да си съчини нещо и да ме тормози по телефона после.
- не ми се занимава да отмятам по данъчната декларация кое от какво е. Всички наложени платежи, независимо от куриера, са автоматично заредени в декларацията. Имам и други доходи по ЗОДФЛ и ми отнема време да се напрягам с допълнителни страници в декларацията, заради 100лв от Еконт.
За мен е излишно усложнение, нямам време и желание да се занимавам.
Общо взето това е.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »