Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кропка мнение
Автор: arahis   
Дата:   06-11-25 02:28

Здравейте, имам питане относно fuji x-h2
Някой ползва ли го, дайте мнения.
Аз снимам разнообразни неща, птици, луна, пейзажи, изобщо животни.

Ясно ми е, че това не е апаратът за ДИВОТИИ, но все пак, толкова ли е зле!
За другите неща ми е ок, защото ми трябват пиксели, въпросът е, с диви животни как се справя?
Между него и 6700 се чудя, Р7 също е вариант.
Ще заменям никон системата, тия дни пускам Д500, Д7200, 500 пф, 300пф,...
Пиша си техниката за да знаете, с какво снимам
Ако взема фуджито, смятам 150-600 или 500 новия да взема, ако е 6700, 200-600, за Р7, ще е 100-500 сигурно...
Как ви се струват тия комбинации?
Да кажа само, като снимам животни, предпочитам в покой, не държа непременно да снима с 50 кадъра и да снимам движещи се животни.
Също, искам и макро да снимам, пейзажи...
Мерси!

Отговори на това съобщение
 Re: Кропка мнение
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   06-11-25 06:49

arahis, помня че беше говорил в предишни теми за липса на детайл при Nikon D500.

Ето един автор, който снима с D500. Цък

Снимките ми изглеждат съвсем наред.
Разбира се решението е твое. Успех!

Автор: Synthy   
Дата:   06-11-25 08:21

D500 не може да е причина за снимки без детайл.

Автор: quazimodo   
Дата:   06-11-25 08:24

При такива мераци, по-скоро ти трябва пълен кадър. Кропка с много пиксели и детайл в пейзажите е оксиморон (мое виждане). Да не говорим, че и автофокуса при ФФ обикновено е по-добър по подразбиране.

Дата:   06-11-25 08:29

R7 не е ли малко ограничено от към обективи (поне в момента)? RF-S не предлага много голям избор, доколкото знам (не съм канонаджия).

Сони имат най-развита общност от стъкла. Фуджи също са по-добре от RF-S.

И у мен се поражда въпросът: какво се цели с тази подмяна? Правилна е посоката, според мен, но защо?

Автор: seymour_sz   
Дата:   06-11-25 08:47

Пробвали ли сте Олимпус - OM Systems по новому? Аз снимам с тази система и на мен лично ми харесва много като универсална - за природа, макро, туристическа фотография, ако щете и репортажна и портретна, но според профита идеална точно за дива природа и макро

Автор: SteliyanStoyanov   
Дата:   06-11-25 08:57

10 години снимах с Fuji кропки. Ако искате да нямате детайл, особено цветен такъв купете Fuji. За всичко останало бих избрал Sony най-вече заради многото обективи в системата и автофокуса.

Дата:   06-11-25 09:13

Какво значи "цветен детайл"?

Дата:   06-11-25 10:20

Synthy написа:

> R7 не е ли малко ограничено от към
> обективи (поне в момента)? RF-S не
> предлага много голям избор,
> доколкото знам (не съм канонаджия).
>
> Сони имат най-развита общност от
> стъкла. Фуджи също са по-добре от
> RF-S.
>
> И у мен се поражда въпросът: какво
> се цели с тази подмяна? Правилна е
> посоката, според мен, но защо?

Единствената фирма, която прави топ обективи за всичките си тела е Олимпус, просто защото не ползват матрици с различен формат [smilie5] Всички други производители правят топ обективите си за ФФ, но с възможност да се ползват и на кропките. Естествено с прилични ограничения, най-вече в широкото[beer]

Автор: lamerko   
Дата:   06-11-25 10:29

Фуджито наистина е доста противоречиво, но забелязах нещо странно при моето (все още X-T2). Ако мина един РОУ файл през (сравнително) новата функция за премахване на шума още при конвертирането, детайла скача чувствително, дори и на кадрите, заснети на базово ИСО. Дали вкарва някакъв шум или просто наистина няма читав конвертор толкова години след експериментите им - не знам. Но има нещо сбъркано :)

Дата:   06-11-25 11:16

Някъде пишеше, че RF не стават на кропки, ама явно са излъгали.

Значи остава да се отговори "защо искам ъпгрейд" :)

Дата:   06-11-25 12:04

lamerko написа:

> ...просто наистина
> няма читав конвертор толкова
> години след експериментите им - не
> знам. Но има нещо сбъркано :)

Има сбъркано още от времето на Супер ЦЦД матриците им, с прословутите 6 или 12 мегапиксела, които можеха да се изкарат само с фирмения софтуер за обработка на роу файлове [smilie18]

Автор: estate   
Дата:   06-11-25 12:04

Абе малко като лафа че и най-яката мацка отдавна е омръзнала на някой да я плющи.Ами омръзнало му е на човека и иска да барне нещо чуждо.Аз редовно залитам ама ме възпира разума че снимките ми няма да станат по-добри а по-скъпи .......кефа цена няма е казал човека.

D500 си остава брутална камера кой каквото и да говори .Даже скоро мисля да му закача 300/2,8 па да видим риба ли е рак ли е .

За мен ъпгрейд към фулфрейм ще му оскъпи доста нещата.Кроп фактора си е един телеконвертор да го кажа по-просто ,не е за подценяване при снимане на животни.
[shtrak]

Дата:   06-11-25 12:08

Ето тук много добре е обяснено. Със снимките положението е на практика същото, дори по-лошо.
https://www.youtube.com/watch?v=7-RHHAUuI6s

Автор: demiman   
Дата:   06-11-25 12:48

D500 + 300mm f/4E PF + Nikon TC-17 ... от ръка

Автор: sirkhann   
Дата:   06-11-25 22:29

За тия пари - Z7 II. Няма такъв сензор. Ако трябва да фокусира бързо - Z8/Z9. Фуджитата са супер, да ти е арт и да е леко, обаче X-H2 е с бавен автофокус, а X-Trans няма същия цветен детайл като "нормалните" сензори. А от сензорите, Никонските са най-хубави [smilie5]

Автор: ник_п-в   
Дата:   07-11-25 00:07

Да, въпросното Фуджи е по-нов модел от Никон Д500, основното му предимство е стабилизацията, 40мп за кроп ми се виждат множко..

Дата:   07-11-25 07:58

Айде пак да попитам: какво значи "цветен детайл"? Ако трябва и нова тема ще отворя :)
Обяснете, на простичкото момче, какво значи това понятие? [smile]

Дата:   07-11-25 07:59

ник_п-в написа:

> Да, въпросното Фуджи е по-нов модел
> от Никон Д500, основното му
> предимство е стабилизацията, 40мп
> за кроп ми се виждат множко..

Аааа, супер са си 40МР за кропка (и не само). Колкото повече - толкова повече. Не, че има практическа полза от тях за масата, но нека да има :)

Дата:   07-11-25 08:38

Обяснявам за цветния детайл от позицията на X-H1 спрямо пълноформатен фотоапарат Nikon Z:

1. Снимки на дребни детайли, например крила на пеперуда - X-Trans сензорите виждат по-малко цветови вариации, т.е. микроскопични съседни зони с разлика в цветовете или нюансите им.

2. Съответно, файловете, макар да изглеждат "добре" в крупен план, се подават на по-малко възможности за тежка обработка.

3. Лично аз съм имал доста по-малък успех за "спасяването" на цветовете при трудни условия - голям динамичен обхват, отразена светлина с друг цвят и т.н. с X-Trans.

Сами по себе си, изображенията от Fuji X-Trans фотоапаратите са прилични, но в момента, в който ги сравниш с Nikon Z за по-взискателни сцени, например пейзажи, разликите започват да се открояват.

Дата:   07-11-25 08:47

Synthy, Май не си изгледал видеото, което пуснах по-горе.
Поради спецификата на сензорите X-Trans на Фуджи, броя на червените и сините пиксели е 2 пъти по малък спрямо стандартните Bayer сензори при другите производители за сметка на зелените сензори, който са 3 пъти повече. Това дава лъжливо остро изглеждаща картинка, но само монохромно. Тоест няма достатъчно детайли в RGB цветовете.

https://prod-www-cdn.dxo.com/wp-content/themes/dxo-theme-2021/img/technews/Picture7.jpg

Дата:   07-11-25 08:57

Ааа, това ли било цветен детайл... Данке [smile]
Аз му казвам дълбочина на цвета, ама явно нещо съм бил в грешка. Ама нали е петък - да ме прощавате, моля [smilie5]

Дата:   07-11-25 08:59

SteliyanStoyanov написа:

> Synthy, Май не си изгледал видеото,
> което пуснах по-горе.
> Поради спецификата на сензорите
> X-Trans на Фуджи, броя на червените и
> сините пиксели е 2 пъти по малък
> спрямо стандартните Bayer сензори
> при другите производители за
> сметка на зелените сензори, който
> са 3 пъти повече. Това дава лъжливо
> остро изглеждаща картинка, но само
> монохромно. Тоест няма достатъчно
> детайли в RGB цветовете.
>
> https://prod-www-cdn.dxo.com/wp-content/themes/dxo-theme-2021/img/technews/Picture7.jpg

>
>
>

Така е, не съм. Изобщо не разбрах защо го пускаш и го скипнах. Сега ми стана ясно за какво точно говорите [smile]

Сега го изгледах. Егати... Данке, отново [smile]

Публикацията е редактирана (07-11-25 09:19)

Дата:   07-11-25 10:06

Същото "измиване" на цветовете на фино ниво се случва и в JPG при Fuji. И някой като почне да обяснява как Fuji имало невероятните цветове и как снимали само JPG, ми става ясно, че въпросният индивид изобщо не знае за какво говори.

Може би хората харесват преливанията и начинът, по който всеки нюанс се представя в разните профили, както хората, обичащи да снимат на филм, но цветната информация не е сила на X-Trans.

Дата:   07-11-25 10:07

Да дойде Граматиков да каже за Fuji-то. Навремето му обяснявахме да не прави тази грешка, че искаше да снима птици с X-T3 и 100-400, не послуша, ама много бързо смени системата после [smilie5]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: