Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на дисплей на MacBook air M2
Автор: RamseyR34   
Дата:   27-11-24 11:06

Здравейте. Макбукът ми има вградени профили за различните цветови пространства, които поддържа. В този случай трябва ли пак да се направи калибриране на дисплея или вградените профили са си перфектни?
Ако трябва все пак да се направи калибриране, някой от Пловдив изпълнява ли подобна услуга?

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на дисплей на MacBook air M2
Автор: ecobo   
Дата:   27-11-24 14:08

Макбукът Ви има само един профил, който е за дисплея. Останалите са са за съвсем други цели.
Заводските профили на Мак-овете са прекалено контрастни, "затварят" много тъмните области. Добре е да се направи калибрация.

Дата:   28-11-24 11:09

Имам SRGB, ADOBE RGB и други профили. Изглеждат ми окей но все пак ми се иска и калибриране за всеки случай. Лошото е че в Пловдив май няма кой да калибрира.

Автор: Belshazzar   
Дата:   28-11-24 12:43

А не съществува ли възможност да се сдобиеш с калибратор и да го направиш сам?

Автор: asahi   
Дата:   28-11-24 16:42

"Автор: RamseyR34
Дата: 28-11-24 11:09

Имам SRGB, ADOBE RGB и други профили... "

От всичките, които имаш, само един върши работа - този за твоя дисплей. Другите са с друго приложение.

Автор: victory13   
Дата:   28-11-24 17:47

имате т.н. “пресети”, които са резултат от “original factory calibration”

оставяте на най-широкото /голямото/, което имате, на мб про е “photography”. при вас не знам кое е…

това докато намерите кой да направи калибрация… имайте предвид, че ако смятате да публикувате фотоси, дори след най-прецизната калибрация на вашия дисплей, не е много ясно какво ще вижда публиката на своя такъв… това е леко обезкуражаващо, но не зависи от вас… [beer]

Автор: imitev   
Дата:   28-11-24 19:10

Публиката ще вижда каквото вижда - там и с некалибриран монитор пак няма контрол... А публиката вече гледа и на телефони, и всичко стана на автомат ;)

Дата:   29-11-24 13:28

Не съм професионалист и не виждам смисъл да дам 500-600лв за устройство за калибриране. Естествено искам да се развивам но на този етап не виждам смисъл. Belshazzar написа:

> А не съществува ли възможност да
> се сдобиеш с калибратор и да го
> направиш сам?

Смятам че SRGB профила е добър. Обработих няколко кадъра и познати фотографи с добри дисплеии казаха че цветовете са окей. Просто ми се искаше една калибрация да се направи. Знам че е строго субективно, всеки гледа от различни дисплеии и тн. Най-вече си го правя за себе си. Иначе нямаше да взимам камера и тн. Като е гарга да е рошава.

Автор: ecobo   
Дата:   29-11-24 13:50

RamseyR34 написа:

> Не съм професионалист и не виждам
> смисъл да дам 500-600лв за устройство
> за калибриране. Естествено искам
> да се развивам но на този етап не
> виждам смисъл. Belshazzar написа:
>
> > А не съществува ли възможност да
> > се сдобиеш с калибратор и да го
> > направиш сам?
>
> Смятам че SRGB профила е добър.
> Обработих няколко кадъра и
> познати фотографи с добри
> дисплеии казаха че цветовете са
> окей. Просто ми се искаше една
> калибрация да се направи. Знам че е
> строго субективно, всеки гледа от
> различни дисплеии и тн. Най-вече си
> го правя за себе си. Иначе нямаше
> да взимам камера и тн. Като е гарга
> да е рошава.

Човек, спри да се излагаш и почети малко, па тогава пиши!
sRGB е стандартен профил за цветно пространство и няма нищо общо с профила на дисплея ти! Тотално мешаш нещата и става пълна боза, което не е в полза нито за теб, нито за четящите този форум.

Дата:   30-11-24 17:20

Не виждам с какво се излагам. Какви типове профили има за дисплея освен тези цветови профили? Материалът си е много и цветовете са си цяла наука. Чел съм и съм изгледал материал по темата. Във настройките на дисплеят ми има различни профили. Знам че SRGB е стандарт! Просто и ясно съм попитал дали трябва да се направи калибриране все пак или да си използвам стандартният SRGB профил на дисплея защото и той си е окей и има професионалисти които са си доволни от него а други предприемат допълнителната стъпка да си калибрират дисплея. Аз искам всичко да си ми е точно и за това се и консултирам и тук след като всичкият материал е на английски. След като имате мнението че затварят тъмните области предполагам че имате МакБук? Къде мога да направя калибрация? Ще се прежаля и до София да отида ако се налага. :)

Автор: asahi   
Дата:   30-11-24 18:57

Няма да казвам, че се излагаш, но нещата, които твърдиш, са неверни. Да, управлението на цвета е цяла наука и немалко хора я владеят. Ако ще спориш с тези хора гледай да ползваш сериозни аргументи, защото тези дотук не са такива.

И не на последно място - не е задължително да виждаш правилните цветове. Поне докато не ти се наложи.

Дата:   01-12-24 15:56

С никой не споря хахахаха. Вие сами се засягате. Попитал съм SRGB достатъчен ли е като настройка. Отделно споменах че аз си изпипвам нещата и дори и другите хора да не виждат това което аз виждам, то си е за мен и за това и търся консултация за калибриране. Казва ми се че има профил на дисплея и отделно цветови профили. В нета няма информация за профил на дисплея освен цветовите профили. Търся отговори а вие насреща си мислите че се заяждам с вас. Аз нищо не твърдя, не виждам защо сте останали с подобно мнение. Както и да е. Благодаря на всички.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »