Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Композиция ...
Автор: MarinY   
Дата:   12-11-24 19:25

Влизам във ФФ все по-рядко (май съм в групата на "динозаврите") и по тази причина, голямо впечатление ми прави едно основно изискване за качествена и въздействаща фотография - Композирането на кадрите.
80% от снимките, които са в категорията "избрани", могат да скочат в категория "Уау", ако се пипнат композиционно - излишни елементи, празни зони, губещ се акцент ...
Толкова много ли се подменя резултатът от десет хиляди години развитие на цивилизацията (разбирай и изкуството), че един основен камък във визуалните изкуства е вече излишен?!

Отговори на това съобщение
 Re: Композиция ...
Автор: asahi   
Дата:   12-11-24 20:07

Здрасти! [beer]
От "избрани" до визуално изкуство има една планина дистанция. Не отричам, че понякога авторът нарочно може да счупи някое правило. Стига да го знае. А за прекомпозирането си прав. Често дава добър ефект.

Автор: bogdanov   
Дата:   12-11-24 20:23

Композицията във визуалното изкуство се отнася така като граматика в езика – тя е основата, чрез която една снимка говори. Без силна композиция, дори най-интересния кадър остава повърхностен. Класическите правила на визуалното изкуство, включително композицията, не са остарели, а просто често се игнорират в днешния свят, фокусиран върху бързото въздействие. Ако пренебрегнем основните принципи, които са се развивали хилядолетия наред, рискуваме да загубим част от изразителността и дълбочината, които композицията добавя. Аз лично, много вероятно подобно на теб дори се дразня – наблюдавайки как в масовото разбиране фотографията понякога се свежда до лесно смилаеми кадри, които имат за цел да бъдат моментално „хубави“, без да използват аксиомите като средства за дълбочина и въздействие. С развитието на "умните технологии" и наличието на лесни инструменти за редакция, много фотографи се фокусират върху бързите визуални „попадения“ и ефекти, които веднага привличат вниманието, но често липсват дълбочина и замисъл. Този подход води до пренебрегване на основни норми като композицията, баланса, ритъма и хармонията, които са изградени върху хилядолетна традиция и носят истинската сила на визуалното изкуство. За съжаление, това води до загуба на по-дълбоките естетически стойности. Всъщност като се замисля вината съвсем не е в "умните технологии", а в простите потребители! [beer] Радвам се, че още има хора на които им дреме!

Публикацията е редактирана (12-11-24 20:28)

Автор: cubanos   
Дата:   12-11-24 22:43

Благодаря за темата, по няква причина в този форум няма развитие. Бях се активирал да качвам снимки, но като видях какви снимки влизат в рейтинг Б, се отчаях. Нито коментари, нито теми от които човек да се учи, но то и автори все по малко.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   13-11-24 09:43

Добре де, като искаме да вдигнем нивото на форума. Защо под повечето снимки няма градивни коментари? Аз на всичките си снимки слагам чавката "искам критика", обаче само на няколко имам подсказки. Въпреки че се старая, не вярвам да съм чак толкова безгрешен.
Понеже се споменават хиляди години. До колкото съм запознат в зората на фотографията обекта винаги е бил в центъра на кадъра, сега пък третините....

Дата:   13-11-24 11:26

Tук говорим за изкуството фотография, а не за фотографските технологии. В зората снимки са правени от технически грамотни и предприемчиви хора. Изкуството идва по-късно.

Автор: MarinY   
Дата:   14-11-24 03:44

Аз спрях да давам съвети по простата причина, че повечето хора си знаят по рождение. [smilie8] Обидчивите станаха повече от искащите да се развиват. Това е тенденция във всички изкуства и анонимността в мрежата още повече подклажда самомнението и агресивността.
Хората, които желаят критика разполагат с много начини за директен контакт и поставяне на въпроси.
[smilie3]
П.П. След определена възраст се научих, че ако не те питат, не се обаждай. [smilie3]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   14-11-24 07:48

asahi написа:

> Tук говорим за изкуството фотография, а не за фотографските технологии. В зората снимки са правени от технически грамотни и
> предприемчиви хора. Изкуството идва по-късно.

Странно тогава защо основните „дискусии“ тук са свързани с фотографските технологии, а не със самата фотография като такава?

Нали няма да се убеждаваме, че автофокусът на една камера или наличието или липсата на огледало в нея са висша форма на фотографско изкуство?

Дата:   14-11-24 08:29

Не е странно. Днешните технически дискусии са следствие на консуматорския нагон и изобилието от информация. Няма връзка с онези първопроходци от едно време. Те са движени от други пориви.

Автор: rimohit   
Дата:   14-11-24 09:33

"За да нарушаваш правилата на композицията, първо трябва да ги познаваш"... Това ми е любимото. [smilie5]

Автор: fotorafi   
Дата:   15-11-24 07:36

Явно не се знаят основните правила на композицията във фотографския кадър. Пък и не се чете... В службата имахме специален фоторедактор, който изчистваше излишното в кадъра и правеше "отсечки" преди да се публикуват репортажните ни кадри преди публикации. Иначе основната задача на фотографа е композира правилно своя кадър. Вижте снимките в сериозните издания.

Дата:   15-11-24 09:04

Kaто не се чете не се и вижда. За да видиш трябва да знаеш какво да гледаш.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »