Автор: next_time
Дата: 28-03-24 13:29
Да кажа предварително - от сектата на лайка съм. Повод за това ми пристрастие е стария сумикрон 90/2. Снимал съм и с много други лайка обективи, включително 75/1,4 но по добър от стария сумикрон за портрети няма. Оптически почти всички следващи лайка обективи го превъзхождат, но ... какво от това.
Втория най-добър е никон 105/2,5. По-популярен, даже гледах в момента се продава един, но ... имам си два.
Третия е планар 85/1,4 за контакс. За цветно е супер, особено за дигитално, но на филм и черно/бяло бокето му е прекалено ефирно и кремчесто, за това и го махнах. Мястото му е заето от макро планар 100/2,8. Много съм се чудел макро планар или никон да е на второ мясно, но компактния размер и тегло даде предимство на никона.
За кропки - най-вълшебния може би е сумилукс 50/1,4 асф. поне от това което съм снимал. Заради ч/б филм обаче избова ми е стария сумилукс.
Второто място със съмнение дали не е несправедливо - цайс планар 50/1,4 за ролей. Уж е същия като този за контакс, но на мен ми харесва повече. Дали е от покритието на лещите или въпрос на конкретни бройки, не знам. Планар 50/1,8 за ролей е също добър, много много остър, но на дигиталка не е с толкова пленителен рисунък като на филм. От доста време гледам се продава един, но ... ползвам този на 1,4. Да направя уточнение - имах ролейнар на 1,4 и планар на 1,4. Имаше разлика, дали е било от броиките или на нервна почва ...
И в крайна сметка всичко с което разполагаш за снимане е без значение ако нямаш за модел краива жена, набръчкана бабичка, сополиво цигане или известна личност. Вчера гледах топ 100 на извесни портрети с какви камери и обективи са снимани. Нищо от изброеното по-горе не присъства. От друга страна моделите отговарят на споменатия критерий.
|
|