Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Точково фокусиране при отворена бленда
Автор: SuperTramp23   
Дата:   13-11-23 15:19

Здравейте, хора. :)

Напоследък започнах да снимам повече портрети и забелязах един необясним за мен феномен.

Първо снимах с Никон Д5200 + 50мм ф1.8
Сега снимам с Никон Д810 + 105мм макро ф2.8

Когато снимам портрет, слагам точкови фокус на лицето на човека и всеки път фокуса е на глезена на човека. Пробвах с автофокус, пробвах с точкови, пробвах с точкови + точково измерване на светлината, пробвах с GRP (един голям квадрат, който го местиш, където иска да е фокуса) и не мога да разбера този феномен. 9 от 10 снимки, фокуса е на глезена. Пробвах с ръчен фокус, там има малко по-голяма успеваемост, но не винаги мога да го използвам.

Имате ли някакви насоки, какво изпускам?

Отговори на това съобщение
 Re: Точково фокусиране при отворена бленда
Автор: ceco   
Дата:   13-11-23 15:35

Не е нормално ... освен ако софтуера на апарата ти не се прави на много "умен" [smilie11]

Автор: quazimodo   
Дата:   13-11-23 16:40

SuperTramp23 написа:

> Имате ли някакви насоки, какво
> изпускам?

Да, да отвориш ръководството и да прочетеш няколко пъти главата за избор на фокусни точки. Някъде от около 80-та до 100-ната страница се пада.

Автор: hansto   
Дата:   13-11-23 18:05

Опцията Foot Fetish изключена ли е?

Автор: victory13   
Дата:   13-11-23 18:33

Елементарно е решението… фокусирай глезена…

Дата:   13-11-23 18:58

Явно апарата вярно има някакъв фуут фетиш. Много добре знам да боравя със заключването на фокуса, измерването и прочее. Не е там въпроса, не е нормално точката да е на лицето на човека и фокуса след това да е на глезена, няма никаква логика. Едно е да сбърка око с нос/уста, едно е да фокусира на другия край на кадъра.

Явно няма да получа отговора тук, но благодаря все пак.

Автор: hansto   
Дата:   13-11-23 21:15

Обективи на ДСЛР-ите някой път трябва да се калибрират, ако се изключи човека като фактор за грешки.
Но само може да се гадае. С всички ли обективи прави така? Ако не бих отишъл в някой сервиз с двете - и тялото и обектива. Профайлд е един такъв, не съм опирал досега до сервиз, някой друг да каже читав

Дата:   13-11-23 21:34

Тук става дума за 2 тела с два различни обектива с един и същи проблем. Както и да е, трябва да чета книжката? Предполагам не съм имал допир до фотоапарат в живота си, и БОГ ми показа пътя към ФФ ДСЛР апарат и реших да последвам съветите му.

Ташака на страна. В нас тествах върху разни предмети, пак на точкови фокус, на Ф3, разцепва фокуса там, където съм му задал, просто нямам идея. Утре ще тествам върху човек да видя отново дали едно от подозренията ми ще се окажат верни.

Дата:   14-11-23 19:47

@hansto - Не е до калибрация, и не го прави с всички, всъщност тествах 60мм ф2.8 микро и там нещата са окей. Също имам 24-120мм и там са окей. Разбрах, какъв е проблема, най-вече ми помогнаха от сервиза Профайлд, обясниха точно защо се получава така с този обектив. Самият обектив не е дефектен или некалибриран.

Публикацията е редактирана (14-11-23 19:50)

Автор: Nikoneff   
Дата:   14-11-23 20:26

>SuperTramp23 написа
"Разбрах, какъв е проблема..."
И той е? ... защото и при мен е същото: фокусирам върху очите на моделката, а фокусът отива на едно друго място над глезена. Да не би пък, да има тайна връзка с подсъзнанието, знам ли :) [smilie5]

Дата:   14-11-23 20:46

Не знам, питай ги разбирачите с фуут фетишите и книжките горе в темата. Щото човека днеска ми го обясни за 3 минути по телефона, а като няма какво да кажеш и говориш глупости, щото толкова ти е капацитета.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »