Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фокус при Sony 6100
Автор: verguca   
Дата:   18-10-23 17:53

Здравейте :) Имам Fuji, с което фокусирането ми е много лесно. Хваща си точно фокуса на това, което искам. Купих си Sony 6100, обаче изобщо не мога да се оправя с фокусирането. Не мога да разбера как точно работи режим Wide или Zone. Насочвам го към това, което искам и то си фокусира на друго място. Четох упътването и го разбрах нещо от сорта- апаратът си хваща фокусна точка и всичко около нея също е на фокус. Моля отговаряйте ми сериозно, защото технически в това отношение хич ме няма. Благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Фокус при Sony 6100
Автор: asahi   
Дата:   18-10-23 18:51

Пускай преводачката и чети. Написано е като за потребители.

Дата:   18-10-23 19:03

Благодаря. Явно трябва да се абстрахирам от Fuji и да си намеря най-удобният за мен режим.

Автор: hotsnail   
Дата:   19-10-23 11:33

Силата на тия камери е възможността да следят обекти. Слагат едно квадратче и нещата са супер.

Настройките и свикването с тая система мже би изискват малко време.

аз по следния начин съм си го настроил на А7С (много подобен софтуер на А6100 и А6400) и почти не влизам в менютата.

AF-On бутона (при Вас AEL пише) съм му казал да е "Tracking On + AF-On" - Това значи, че като натисна тоя бутон отзад апарата заключва някакъв обект (който му се вижда най-интересен) и го следи, докато пуснете бутона. Тази настройка при мен е във второто меню с камера на 9-та страница под първия Custom Key, дето е с картина/снимка.

Ако си включите АФ по очи на хора или животни, апарата ще предпочита очи на хора или животни. Демек за портрети това е горе долу всичко. Тази настройка при мен е на първата камера (най-ляво), AF2, "Face/Eye AF Set."

"Face/Eye Priority in AF" - "On"
"Subject Detection" - "Human" или "Animal" според нуждата
"Right/Left Eye Select" - "Auto" избира по-близкото око
"Face/Eye Frame Display" - "On"
"Animal Eye Display" - "On"

Понякога обаче апарата не избира подходящ обект. За това съм му включил функциите за допир на екрана. С екрана си избирам фокусна точка - квадратче. Тука съм му задал

под втората камера, страница 10, Custom Operation 2
"Function of Touch Operation " - "Touch Focus"
под кутията с инструменти, стртаница 2 и 3, Setup2/3
"Touch Operation" - "On"
"Touch Panel/Pad" - "Touch Panel + Pad"
В "Touch Pad Settings"
"Operation in Vertical Orientation" - "On"
"Touch Position Mode" - "Relative Position"
"Operation Area" - "Right 1/2"

С тия настройки като гледате през екрана, натискане по екрана избира фокусна точка. А като гледате през визьора, дясната половина на екрана работи като панелите за допир на лаптопите т.е. с палеца си може да местите фокусната точка по екрана като плъзгате палец по екрана.

Ако има избрана фокусна точка то при натискане на AEL апарата ще се опитва да държи на фокус обекта, който е под фокусната точка, дори този обект да се движи или да прекадрирате.

Бутона на затвора на полусъединител за АФ "AF w/ shutter" съм му дал да е "On". Така на полу съединител апарата ми фокусира на избраната фокусна точка, без да включва Tracking т.е. фокусира точно определено място в кадъра. Това е удобно за статични кадри - предмети, пейзажи.

Централния бутон отзад ми е на "Focus Standard". Това при първо натискане премахва фокусната точка. При второ натискане прави единичен фокус по централната зона. Пак е удобно в някои ситуации, защото избягваш всички други настройки на АФ.

Глобално настройките на АФ ми винаги са "Wide" и AF-C. Така системата с фокуса по очи за портрети и следенето на обекти работи супер.

Нормално натискам и задържам AEL бутона, апарата избира най-подходящото око и го следи. Кадрирам. Снимам.

Ако не ми харесва какво следи апарата с палеца избирам точка (обикновено снимам през визьора). Натискам си пак AEL и апарата следи каквото искам.

Ако снимам нещо статично и искам фокуса да е на определено място - избирам с палеца точка, натискам на половина затвора, изчаквам да ми потвърди фокус и натискам до долу.

Това съм открил, че ми върши добра работа.

А6100 е много умна камера с много умен процесор. Малко трябва да си поиграете с настройките. Един път като се нагодите един към друг повече няма и много поводи за влизане в менюто.

Много е мислена ергономията на Аф на Сони. С горните настройки реално имаш АФ за следене на обекти, АФ за следене на специфична точка и единичен Аф по централна точка през цялото време. Демек може да снимаш състезание със следящия АФ на обкети, да се обърнеш настрани и да снимаш разни статични детайли с плитък фокус по колите без да сваляш камерата от окото си и да отваряш разни менюта.

Аз съм си изнесъл настройките за фокус на очи "Face/Eye AF Set" на мое меню, за да мога лесно да превключвам между хора и животни. "AF w/ Shutter" и "Pre AF" също съм си ги изнесъл, но почти не ги ползвам.

Питай ако има нещо....

ПП Да всяка камера от ново поколение или марка, за да я ползваш добре, изисква огромно вложение на време. Аз за това съм се отказал от смени на системи въобще. Другото са обективите - 2-3 хубави обектива само от загубата при препродажба обезсмислят смяна на система.

Публикацията е редактирана (19-10-23 11:44)

Дата:   19-10-23 12:46

Hotsnail, много благодаря за изчерпателния отговор. Ще се възползвам от съветите :)[smile]

Автор: shadow...   
Дата:   19-10-23 18:51

Aко ти писне 6100 аз търся...апропо...откъде го купи...търся по нета

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »