Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 С dslr на летище
Автор: aroot   
Дата:   15-01-23 14:01

Здравейте.
Предстои ми кратко пътуване до европейски град, със самолетен полет. От евтините билети, само ръчен багаж - раница.
Питам, ако освен раницата имам малка чанта побираща никон 7500+35*1,8 в която ще държа портмоне и др, ще мине ли номера?
Или да окача просто апарата на врата и да се опитам да мина.
А, ако не мога да мина?
Нямам опит с полети.
Благодаря на предварително отзовалите се.

Отговори на това съобщение
 Re: С dslr на летище
Автор: alext   
Дата:   15-01-23 14:02

Вземи си приорити за още 10 евро или колкото е там, имаш право на раница и още една чанта. Обикновено в бг не се заяждат, но гаранция няма.

Публикацията е редактирана (15-01-23 14:04)

Автор: fototo   
Дата:   15-01-23 14:30

Пътувал съм до Белгия С ръчен багаж раница с техника без проблем
виждат и не казват нищо нито в България нито в Белгия
Другият багаж чекиран
Само преди да излитате докато ви се обяснява за мерките не снимайте
правят проблеми[shtrak]

Автор: petervassilev   
Дата:   15-01-23 14:32

Преди пандемията бяха по-стриктни, сега не следят толкова стриктно размера и теглото. Но виж и останалите опции, както ти препоръчва alext.

Освен това, когато летиш само с ръчен багаж, не може да пренасяш напр. ножка, течности. Само веднъж се излъгах да направя тази грешка да пътувам без регистриран багаж.

Автор: geobg   
Дата:   15-01-23 16:28

Доста пъти съм пътувал по начина, както описа alext - работи без проблем, имате спокойствие и сигурност, и дори ако фотоапарата е в раница, можеш да я използваш и за допълнителен багаж ако има място.

Автор: asahi   
Дата:   15-01-23 17:46

Ако искаш да минеш тънко - обемните дрехи на гърба, фотоапаратът на врата, останалото в раницата (ръчния багаж).

Автор: vinse   
Дата:   15-01-23 18:12

Има летища на които може да не ти направят проблем за две малки чанти ама има и места, където могат да ти направят проблем. Ако държиш да ти е евтино, апарата на врата и събираш всичко останало в една чанта, дори и да е малко по-голяма не е проблем, стига да не е забележимо по-голяма.
Иначе редовно пътувам с един 10кг куфар за дрехи и отделно раница с фото техниката. Някъде могат да те накарат да си извадиш апарата, но никъде не правят проблеми.

Автор: lamerko   
Дата:   15-01-23 18:54

На летище няма да ти направят проблем. Не им е това работата. Но в самолета - може да стане. аз затова не взимам чанти и раници - закачам само един обектив и слагам камерата на врата. Никой никога не е правил проблем за това :)

Автор: aroot   
Дата:   15-01-23 20:55

Благодаря Ви за съветите. [smile]

Автор: Nik.zhi   
Дата:   16-01-23 11:45

Някои от евтините авиолинии като видят втора чанта и се заяждат, без значение колко е голяма.
Хареса ми идвеята с обемните дрехи на гръб, апарата на врата и чантата на апарата в раницата. Поне докато се качиш на самолета [smilie5]

Автор: Yog   
Дата:   16-01-23 13:14

Не са само нискотарифните, за съжаление. Случвало ми се е с един и същи багаж, една и съща авиолиния, в Мадрид изобщо да не ме погледнат, а в Лисабон да откажат да ме пуснат на самолета. Компания Иберия, която не е нискотарифна, а националния превозвач на Испания. Истината е, че въпреки обявените точни до сантиметри мерки на чантите и декларирани ясни критерии, разлики има. И често зависят от произволни неща, като отношението на конкретния служител на гейта. Отделно от това, ако си увесиш фотоапарата на врата, не мисля че някой ще те пита нещо. На секюрити проверката ще поискат да го сложиш в тавата да мине на скенера и може да поискат да го включиш. А на гейта няма да го третират като багаж. Според мен [smilie3]

Автор: PhotoBo   
Дата:   16-01-23 14:08

Как ли не съм мъкнал техника - и на врата, и във втора чанта (неплатена) и никога не съм имал проблем… до онзи ден…. Летях с Ryanair полет Бирмингам - София и дрона и фотопарата + 3 обектива си бяха в раницата (ръчния багаж), но при качване на гейта ме спряха и казаха да си прибера малката чантичка (такава за през рамо), в която имах само паспорт, портмоне, ключове и телефонът ми [smilie10]
Не съм си бил платил за втора чанта, независимо от размера… така, че независимо от авиокомпанията и правилата - най-вече зависи на какъв служител ще попадне човек….

Дата:   16-01-23 14:38

Ryan ги избягвам - освен, че имат ценоразпис за всичко, но и имат най-неудобните седалки, прилепанли една с друга без място за краката. А аз съм едър човек...

Автор: lrn   
Дата:   16-01-23 14:47

Да ви споделя още един "тарикатлък". Има правило (естествено не се оповестява), че каквото е закупено от безмитната зона не се води "втора" чанта. Така,че ако работата е на зор, купува се една вода иска се съответната брандирана торбичка и в последствие се пълни с това, което не може да влезе в "едната" раница. Проверено!

Автор: wlad   
Дата:   16-01-23 15:45

Фотоапарат в самолет е бял кахър, ами кажете как да кача котарак в раница на самолет, че ми писна да шетам Европа с кола заради 4-килограмова космата топка [smilie5]

Автор: victory13   
Дата:   16-01-23 16:38

Плащаш си, и я качваш... Колега возеше куче, но имаше ограничение да е в салона на пътниците, поне на времето, до 9 кг животинка...
Относно фототехника с "нормално тарифна" авиокомпания, никога не са повдигали въпроса за наличието ѝ. Случвало се е да я проверяват в отделна стаичка обаче, което за Д3 намирам за нормално [smilie18] .
С "ниско тарифните" нямам никакъв опит за съжаление...

Автор: victory13   
Дата:   16-01-23 16:42

Става дума за техника в съвсем отделна фотографска чанта от куфара за салона... че пропуснах. Събирал съм и в самия куфар, но ограничава мястото за други неща, вадиш я на скенера, и т.н.

Дата:   16-01-23 19:04

Автор: lrn

Да ви споделя още един "тарикатлък". Има правило (естествено не се оповестява), че каквото е закупено от безмитната зона не се води "втора" чанта. Така,че ако работата е на зор, купува се една вода иска се съответната брандирана торбичка и в последствие се пълни с това, което не може да влезе в "едната" раница. Проверено!

Прав си за полети от тук, безмитната зона дават обикновена торбичка с дръжки, брандирана с наше лого….Обаче на места като Англия например торбичката се затваря от касиера на безмитната и тогава не минава номера

Автор: alext   
Дата:   16-01-23 19:50

А я кажете, на някого правили са му проблем за спайковете на крачетата на статива. При моя модел са вградени и отгоре има гумена тапичка. Засега не е имало проблем, но не знам и колко се заглеждат служителите.

Автор: asahi   
Дата:   16-01-23 20:48

Може и сабя да прекараш, но трябва да се уговориш с авиокомпанията. Взимат и я на чек-ин-а и ти я връщат след кацането.

Дата:   16-01-23 22:48

Евентуалният "проблем за спайковете на крачетата на статива" (alext) е типичен проблем, когато пътуваш само с ръчен багаж. В най-добрия случай се качваш в самолета след някакви разправии.

На пръв поглед пътуването само с ръчен багаж е по-евтино и бързо на летището, но подобни проблеми със забранени за пренасяне на борда вещи, които не винаги можеш да предвидиш, показват предимството да имаш и чекиран (регистриран) багаж, макар и малък.

Дата:   17-01-23 10:21

… и друго се сетих. Не знам случайност или не, обаче през последните 2 години за всеки полет в който имам в ръчния повече от две стъкла и тяло (примерно + дрон и батерии) няма път в който да не съм бил отделен за суайп тест за наркотици. Абсолютно всеки път! Явно повече джаджи или батерии са често срещан начин за пренос на незаконни субстанции [smilie8]

Дата:   17-01-23 12:06

Или просто не си се обръснал. Аз като не се обръснах, на вътрешен полет от Лондон до Белфаст ме пуснаха за пълна проверка, че и раничката даде положителен за наркотици [smilie18]

Дата:   17-01-23 12:36

Преди олимпиадата в Лондон цяла група от охраната в летището се събра да гледа уплашено в монитора, защото две книги и нещо с жици в раницата случайно бяха се позиционирали абсолютно паралелно, като "учебна илюстрация на пакет с органичен взрив", както любезно обясниха по-късно [smile]

А охраната на московското летище направо ти чете мозъка. Преценяват само с рентгенов поглед и дори ме пуснаха със забравената бутилка с вода. И в гардеробите на руските музеи е нещо подобно. Лелките терминатори помнят кой е твоят багаж без да погледнат номерчето. [smile]

Автор: bam-bam   
Дата:   17-01-23 13:04

Има правила на всяка авиолиния и е хубаво да се спазват
Всяко минаване метър може да ви коства $$$$
По въпроса ви - ще имате проблем , ако ви загледат ... нямате право на 2ра чанта ,ако не сте си платили приоритет
Съвета за покупка на нещо от безмитните магазини действа, стига да не искате да мушнете нещо голямо в брандираните им чантички.

п.п. не знам дали сте забелязали, но май на жените не им правят проблем за 2ра чанта ... нали се брои нещо като женска чанта с техните им неща вътре ... стига да не е раница

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »