Автор: quazimodo
Дата: 11-10-22 12:14
dimsan1990 написа:
> Аз имам Д600, но ще скоча скоро на д750
> или д800, въпросът ми беше ясен, как
> да го фирма на Никон без да има
> недостатъци като липса на фокус и
> така нататък. Никъде не споменавам
> че ще минавам на Фуджи, Пентакс и
> прочие ????????♂️
> Quasimodo какво имаш предвид ако
> тялото е 7ххх на горе? Как може
> меренето да бъде оправено и с
> какъв адаптер може да се маунтне?
За съжаление, без адекватна намеса на разбиращ техник, не може да получиш фокусиране до безкрайност при ДСЛР-и на Никон. Това е най-куцата марка що се отнася до ползването на стари ръчнофокусни обективи. С обикновен адаптер без леща ще можеш да фокусираш до около 2.5 метра. Евентуално за лицев или портрет до кръста. Естествено, за макро и предметна фотография няма големи ограничения. В китайската природа съществуват и адаптери с коригиращ оптичен елемент, които на теория осигуряват фокус до безкрайност. Уви, на практика не е така. Почти всички обективи до около 135мм ФР имат "недостатък" състоящ се в това че последната леща при поставяне на безкрайност подминава доста равнината на байонета, като по този начин обикновено опира в уж коригиращия оптичен елемент и фокуса отново не стига до безкрайност. Обективите с ФР 135 и нагоре мм, обикновено не страдат от това. Що се отнася до меренето, ниския клас камери на Никон не позволяват работа в режим с приоритет на диафрагмата, тоест (А) и можеш да работиш само в ръчен режим с много проби-грешки. Ако ползваш светкавица, пробите ще са малко по-малко . При по-високия клас камери от 7-ма серия и съответно ФФ, работи меренето и без връзка с обектива, като във визьора виждаш дали и колко не си в час. Фокусирането и в двата случая се потвърждава от светлинката във визьора. С други думи, или трябва да снимаш само лицеви портрети с този обектив, или да потърсиш Слав61, както ти препоръча Асахи. Най-малкото, той ще ти каже дали може да се преработи байонета с успех. Неприятното в случая е, че резбата е М39 а не М42, което автоматично ти усложнява задачата при търсенето на готов адаптер М39 то НиконF, пращайки те из дебрите на Амазон или Ибей.
|
|