Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   16-07-22 07:33

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   16-07-22 07:33

Здравейте.
В момента ползвам два хард диска по 1TB в RAID 1 режим, но са две отделни марки, а и мястото ми вече е на изчерпване. Иначе си имам и 2 SSD-та за ОС и т.н.
Искам да си взема два хард диска по 4ГБ примерно, които ще работят в RAID 1
Притеснява ме това, че през няколко дена се синхронизират, което отнема няколко часа и през това време са натоварени на около 50%. Това се вижда в diskl management. Между другото съм ги направил в RAID 1 през Windows, защото в биоса като се опитам ми даваше син екран след рестарт. Дъното ми е gigabyte z690 ud ddr4.
И накрая, ако може да ми препоръчате модел HDD за целта или някаква друга система... сигурно пропускам много неща като други варианти и възможности.
Благодаря за отделеното време [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: hotsnail   
Дата:   16-07-22 09:35

Не ти се разбира какво питаш точно. Заглавието говори за избор на дискове. А съдържанието за проблеми с вече направена конфигурация.

Може би компютърни форуми и то свързани с конкретното дъно или поне чипсет ще са от полза.

Аз ползвам два диска също но втория е просто бекъп на софтуера за управление на снимки.

RAID различен от 6 май не е добра идея над някакъв обем на дисковете. Статистически при възстановяване шанса да не могат да се прочетат някакви данни нараства.Публикацията е редактирана (16-07-22 09:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: virosh   
Дата:   16-07-22 09:35

За RAID - WD Red серията или на Seagate Iron Wolf серията. Те са направени точно за такива цели.
Имай предвид че WD Red са малко по-бавни като скорост от Iron Wolf, но пък поради тази причина са и малко по-тихи.

Дълги години ползвах WD Red за моят RAID5 след което минах на Iron Wolf тъй като ми трябваха по-големи и малко по-бързи дискове. За момента нямам оплаквания.

Не знам как е при Windows тъй като моят RAID върви на Linux, но това да ресинхронизира данните на всеки няколко дни ми се струва че нещо има сгрешено в конфигурацията. RAID1 принципно синхронизира веднага когато се пише върху масива. Под Линукс имаш проверка на масива всеки месец, която според големината на масива и дисковете може да отнеме време. При RAID5 с три 8TB диска отнема малко под 12 часа.


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   16-07-22 09:59

Не знам какво може да съм сгрешил. По принцип е много елементарно да се направи RAID 1 през disk management на Windows. Рових се в интернет за проблема със ресинхронизацията. Казват, че може да се получи при неправилно изключване на компютъра и т.н., но аз по принцип внимавам с тези неща...

Аз също мислих за WD Red серията. Мисля, че не ми трябват кой знае колко бързи скорости по принцип.

Проблема с пространството дойде когато реших да снимам видео с Canon R6. Пробвах да обработвам видео и върху SSD, но не намирам практическа разлика в бързината.

Конфигурацията ми е i5 12600k, gigabyte z690 ud ddr4, 48gb ram, samsung 980 pro 500gb, rtx 2060 6gb.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Hsathv   
Дата:   16-07-22 12:02

Имай предвид, че RAID не е бекъп. Въпреки, че имаш RAID, пак ще трябва да правиш бекъпи. Вградените контролери по дънните платки са несериозни и често гърмят, така че за сериозна работа ти трябва отделен контролер, който не е евтин.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: petronix   
Дата:   16-07-22 13:19

WD RE (Raid edition), разработени специално за RAID масиви с много дълъг живот, изключително издръжливи. Да не се бърка с WD RED.
Или друг вариант е HGST (Hitachi) те са под шапката на WD в cървърния сегмент. Предназначени за високо натоварване, бързи и издръжливи за изграждане на DATA центрове.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Vladislav_Petrov   
Дата:   16-07-22 14:16

Всичко по горе изписано се обезсмисля, ако не изпълниш едно елементарно условие... да вземеш два еднакви диска. Имай впредвид че много производители вмъкнаха в гамата си тихомълком (включително и NAS) така наречените shindled дискове. Ако ги съчетаеш със стандартен диск, независимо че е от същата серия и/или капацитет ще имаш проблем. Тоест трябва да си купиш 2 еднакви "NAS" диска с ЕДНАКВИ моделни номера, и си свиркаш. Само това е от истинско значение.

Горецитираната РЕ серия е страхотна....и шумна.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   17-07-22 09:01

Ще взема два wd red 4gb, че да ми е по-тихичко.
Това с raid контролера не ми е много ясно. Също така аз съм ги настроил през windows (disk management) да ряботят в raid 1. В този случай контролера действа ли изобщо? Мисля, че като е през windows е на софтуерно ниво, но пак не съм сигурен. Първо бях пробвал през дъното да ги направя в raid 1, но след настройка ми даваше син екран. Това сега като се замисля може да е причинено поради факта, че двата харда са от различни марки, иначе като характеристики уж да долу-горе на едно ниво... Сега като взема новите wd red може да се опитам да ги конфигурирам в bios-а. Просто не знам кой е по-добрия вариант...

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: petronix   
Дата:   17-07-22 09:16

По горе ти беше споменато за външен RAID контролер. Търси нещо от марките LSI или ARECA. Свестен RAID се прави минимум с 4 канала.
Oтносно WD RE, че били шумни, по-голяма глупост не бях чувал. Имал съм доста от тях и всички са били абсолютно тихи. При този тип дискове WD използват двойно захващане на електромотора от всяка страна с цел да се намалят вибрациите до минимум.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Vladislav_Petrov   
Дата:   18-07-22 17:16

Няма как 7200rpm диск да е безшумен. RED серията е със 7-8db надолу дори по спецификация.
RAID 1 е най-неефективният, но същевременно най-лесен и евтин начин да защитиш данните си. Особено за домашен потребител с нисък бюджет, така че не разбирам защо се заклеймява.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Hsathv   
Дата:   18-07-22 20:55

От какво да ги защитиш данните? Писах по горе, че RAID не е бекъп. Още повече с вградения контролер на дъното.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Vladislav_Petrov   
Дата:   18-07-22 21:37

А какво според теб е RAID 1? Той е бекъп на носителя, независимо дали е софтуерен или хардуерен. Разликата е в производителността, но с днешните многоядрени процесори няма голямо значение от потребителска гледна точка. Отдавна мина времето на SATA150 vs SAS, и непреодолимите разлики в трансферите на твърдите дискове.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Hsathv   
Дата:   18-07-22 22:31

Aaaa явно не си запознат. Във всеки един туториал относно raid дебело е споменато, че raid не е бекъб и въпреки, че имаш райд масив не те освобождава по никакъв начин от правенето ма бекъп. Причните са много. От криптовируси изтрити файлове по погрешка, до изгърмели контролери в следствие на което не можеш да прочетеш нищо. Още повече че това с което разполага автора на темата не е никакъв райд контролер. Пък и не му трябва. Доколкото разбирам му трябва бекъп и там нещата се решават по друг начин. Виж ако машината трябва да е постоянно в юрежата 24/7 съм съгласен с райд. При прецакване на диск просто подменяш и работата продължава, но това в никакъв случай не те освобождава да правиш бекъп.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: lamerko   
Дата:   18-07-22 23:33

Твърде много я задълбахте тази тема.
1. RAID е просто нива на конфигурация на масиви от дискове. Според целта, може да е за увеличение на скорост/обем, за увеличение на сигурността, както и комбинация от двете. RAID 0 и 1 са двата "базови" масива - стандартна конфигурация от две (или четно на две) устройства. Първия е за увеличаване на скоростта (stripe), а като бонус - дава комбиниран капацитет от включените устройства. При разсинхронизиране или крашване на някоие от устройствата, се губи всичко. Втория, RAID 1 (mirror) е с акцент на сигурността на данните - двата пула имат пълни копия, съответно при проблем - шанса да има читаво копие е голям. Тук е важното да се уточни, че става въпрос единствено за техническо резервиране. С други думи, ако по погрешка изтриете нещо, то ще бъде изтрито от всички устройства. Също така, при физически инциденти (пожар, наводнение, падане...), въпросната резервираност не е валидна. По тази причина, RAID масива без значение от конфигурацията, НЕ Е БЕКЪП. За бекъп - освен техническа резервираност, трябва и физическа (копия, физически разположени на различни дестинации).

Относно дискове за RAID - иам специални серии, които са предзнначени за NAS устройства. Отделно - има потребителски и премиум серии за NAS - избор колкото щеш, но вече трябва повече информация за конкретни насоки. Евтини и с голям капацитет устройства са например червената серия на WD

Относно менажирането на RAID масива - не си го причинявайте с вграден чип или през CPU. Това е адски тежък и тромав процес. Вземете си (читаво) NAS устройство, с достатъчно памет и мощност. Да, струват пари, но без такова - по-добре въобще не се мъчете...

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   19-07-22 06:22

В крайна сметка реших как ще го направя. Вариант беше NAS устройство, но ми е извън бюджета в момента.
Имам SSD, което ще го ползвам за ОС. От двата харда по 1TB може би ще оставя единия за файлове (музика, игри, филми и т.н.), а двата WD RED 4TB ще ги ползвам за снимки/видео като единия ще е основен, а другия ще е като бекъп, където ще ползвам софтуер, който прави автоматични копия на всичко, което се записва на основния. Един вид като RAID 1, с разликата, че няма да се ресинхронизират постоянно и ако изтрия нещо по погрешка ще мога да го възстановя от втория. Отделно си имам външен хард, където периодично записвам новите файлове (истинския бекъп [smilie5]).
Така дали ще е ок или имате по-добра идея? Ако разполагахте с 1xSSD - 500gb, 2xHDD по 1TB и 2xHDD по 4TB как бихте процедирали в случая?Публикацията е редактирана (19-07-22 06:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: uri64   
Дата:   19-07-22 14:13

Стаа [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: Hsathv   
Дата:   20-07-22 11:10

Правилно решение. Явно компютърът ти не е необходимо да бъде на линия 24/7 и райд масив не ти трябва. Сега ако ти е важна информацията е хубаво бекъпа да го отделиш от машината. Защо не видиш варианта с това устройство.
https://megamag.bg/product/vanshen-hard-disk-western-mycloud-home-6tb-3-5/77830
Това си е nas устройство с вграден диск от 6 TB. При условие, че само диска струва 360 лева оскъпяването като цяло на бекъпа е нищожен, но ще бъде отделен от основния компютър.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: lamerko   
Дата:   20-07-22 11:27

Не е NAS, дори не е клауд. Просто външен диск, с опция за достъпване по интернет. Не бих го използвал за бекъпи :)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   20-07-22 11:42

За сега външния хард от 2TB ми стига за бекъп. Иначе и аз гледах подобни устройства конкретно на WD. Когато ги напълня тези 2TB тогава има вероятност да взема нещо подобно [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: uri64   
Дата:   21-07-22 12:09

За домашно ползване имам Western Digital My Cloud EX2 Ultra - с 2 диска, понастоящем по 6 ТБ всеки. Не ми се пише дълго, но не препоръчвам. Голяма тъпня.


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: hotsnail   
Дата:   21-07-22 16:52

плана с два бекъпа ми изглежда по смислен от тоя RAID 1.

А ползвате ли облачни бекъпи от тип backblaze (200 лева за две години май) и подобни?Публикацията е редактирана (21-07-22 16:54)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: leo34   
Дата:   21-07-22 21:15

Ползвам google drive, pCloud. Колкото предлагат безплатно [smilie5] , но не за бекъп, а за споделяне на файлове.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на HDD за RAID 1
Автор: hotsnail   
Дата:   22-07-22 01:49

Да за споделяне и аз ги ползвам. Ползвам и Dropbox щото е най-надежден. С другите имам ядове, че от някои машини/телефони/компютри не работи добре. А Гугъл и губи качество и е удобен да споделиш ранни кадри, за да избирате заедно….

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »