Автор: Vinsent
Дата: 03-03-22 07:41
"Автор: asahi
Дата: 02-03-22 21:05
...
Като знам в аудиото колко неща не се измерват или посочват в спецификациите..."
asahi е от т.н. обективисти. В миналото много сме споряли с него по аудио теми.
Наистина в аудиото има много неща, които не подлежат на определяне чрез измерване или не са създадени подходящи методи и уреди за тази цел.
Ще разкажа интересен случай.
Разбирам, че приятел продава озвучителни тела Tanoy D707. В аудио списанията ги обсъждат доста ласкаво. Взимам с мен позната музика, отивам у тях. Пускаме колоните, слушам, слушам, не ми харесва звука. Дори не споменавам, че в джоба ми са парите. Отказвам се да ги купувам. Минават месеци, пак отивам, пак слушам, пак се отказвам. След време питам продавача, може ли да ги чуя у нас. Дава ми ги. Те са с пиано лак. Увиваме ги в одеала, внимателно ги закарвам у нас. Цяла нощ ги въртя - а на тази стена, а на другата, а на такова разстояние от ъгъла, а на друго. А те тежки. Пак не ми харесват, връщам му ги.
Минава още време. Купувам си друг усилвател - Hiraga class A. Питам продавача, мога ли да си занеса усилвателя у тях за проба. Съгласява се. Пускаме колоните с Хирага-то. Слушам само 10 сек., спирам, ще чуе, няма да ми ги даде. Купувам ги.
Минава година, той ме пита, дали може да дойде у нас да чуе уредбата ми. Носи си позната музика. Слуша, слуша и заявява: ако имах този усилвател, никога нямаше да си продам колоните...
Какво беше характерно. В онзи момент и двамата имахме най-скъпия модел усилвател Ямаха. Отклоненията му в диапазона 16 Hz - 30 KHz бяха някъде след 4-тата - 6-тата нула. Едва ли не прецизен измервателен уред. Но, звукът неистински. Хайфистите казват за Ямаха, че имат пясъчен звук.
Това е пример, когато спецификацията не отразява изискванията на ухото. Възможо е и микроконтраста да е с подобно въздействие, въпреки че при него нещата са доста по-точно описани. В статията която предложих в началото, прави впечатление, че хвалят някои марки. Остава и малко съмнение за маркетингов трик.
Публикацията е редактирана (04-03-22 11:07)
|
|