Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на ежедневно варио за Сони А7 III
Автор: adorable   
Дата:   01-02-22 08:23

Добро утро, другарчета.

По стечение на обстоятелствата станах собственик на фотоапарат Сони А7III.
Търся си варио за ежедневно снимане, но не мога да избера.

Може ли да кажете по няколко думи за следните модели:

Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS
Sony FE 24-70mm f/4 OSS Vario-Tessar T* ZA
Sony FE 24-105mm f/4 G OSS
Tamron 28-75mm f/2.8 DI III RXD - Sony E (FE)
Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary - Sony E (FE)

Наясно съм, че това са обективи създадени за различни цели, имайки предвид светлосилата им, но имам няколко конкретни въпроса.

Има ли видима разлика в качеството на изображението между Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS и Sony FE 24-70mm f/4 OSS Vario-Tessar T* ZA? Разликата в цената е три (четири) пъти.
А ще получа ли четири пъти по-добро изображение от Sony FE 24-70mm f/4 OSS Vario-Tessar T* ZA, при употреба на затворени бленди F/8, F/11?

До колко по-удобното фокусно разстояние и по-високата цена на Sony FE 24-105mm f/4 G OSS може да бъде предимство пред по-светлосилните, но по-къси Tamron 28-75mm f/2.8 DI III RXD и Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary?
До колко разликата в светлосилата може да се компенсира с по-високо исо на въпросното тяло? Ще има ли осезаема разлика в щума?

Наясно съм, че светлосилните обективи биха имали предимство при динамични събития (репортаж)и по-ниска осветеност.

И още един въпрос, малко встрани от темата.
Кой е най-добрия преходник, с който може да се използват канонски обективи (EF байонет) на това тяло. С кои преходници работят коректно автофокуса, контролът на блендата и записват ли exif информация?
Има ли някакви китайски бюджетни решения, които работят коректно?

Най-вероятно обективите ще се вземат втора употреба.

Моля, споделете опит. А ако някой желае, може дори и снимки.
Благодаря. [smile] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на ежедневно варио за Сони А7 III
Автор: kvakioh   
Дата:   01-02-22 09:50

Tamron или Сигма.

Автор: hotsnail   
Дата:   01-02-22 10:15

Малко са ти странни въпросите.

Сони 24-70/4 и 28-70 ги махни от списъка. Зле са като качество и не си струва. По-добре вземи новия Китов на А7С 28-60 - поне е супер малък и определено е по-качествен като оптика.

От другите 24-105/4 е най-добрия, но е скъп.

Тамрона има две версии. Новата е с по-хубав АФ и още по-добра оптика.

28мм ако нямате втори обектив от типа 17-28 или подобен е малко кофти работа. 105мм също е удобство над 75мм и реално става за близки портрети

Тая светлосила ти трябва за портрети. Сигмата и тамрона не мисля, че достатъчно добри мотори за да са обективи за репортажи и спорт. Сонито 24-105 обаче има.

Та взимай 24-105/4 ако можеш. Ако не виж кой е по-евтин.

За преходниците Сигма или Метсбоунс версия 4 или 5 на метабоунса. Ама това е тъпа работа с преходниците. Става докато си купиш обективи.

В момента за Сони Е има хубави и евтини обективи и много смисъл от тия адаптери освен ако нямаш съществуваща колекция от обективи няма.

Имай предвид, че широките канонски обективи обикновено не са добри на Сони. Зависи от конкретния модел, ама като цяло стар широк и хубав обектив няма.

Автор: sirkhann   
Дата:   01-02-22 10:57

Tamron 28-75/2.8 G2, т.е. втората версия - много по-добър, по-остър, хубаво боке, което става за портрети... [smilie24]

Автор: Yog   
Дата:   01-02-22 12:38

Аз гласувам за Тамрон 28-200/2.8-5.6 На 75мм, колкото свършва стандартния зум, е на ф/4. Губиш една бленда светлина. Обаче, първо тази камера може да компенсира, защото вади чистички снимки на високо исо и второ - разликата между 200 и 75 е много голяма. Аз му викам 'туристически' обектив, но всъщност е изненадващо остър. Особено като за 7х суперзум. А на широкия край пак си на 2.8, ако нещо искаш да снимаш след залез слънце [smilie3]

Автор: geobg   
Дата:   01-02-22 13:58

"А ще получа ли четири пъти по-добро изображение" - не, няма да получиш, ще е малко по-добро.

Дата:   01-02-22 20:01

Хаха 24-70/4 просто не е хубав обектив. А за 4-пъти по-хубаво... много относително нещо е това. Колко е разликата между тая снимка не става и тая е супер в пъти?щ

Автор: ecobo   
Дата:   01-02-22 20:23

24-105

Автор: uri64   
Дата:   02-02-22 01:11

+1 за 24-105

Автор: kireto_a   
Дата:   02-02-22 11:02

24-105, ако ли не новия тамрон, но с нещо широчко друго. разликата от 28 до 24 е много повече от 75 до 105. или с други думи, нещо ако на 75 ти е далече и на 105 ще е далече. но с 24 може да снимаш де що ти си изпъчи пейзаж, 28 може и да не може. всичко по-широко се ползва ако има интересен преден фон или архитектура някаква. 2.8 бленда на 24-28мм е хубаво но има тамън 2 снимки дето ще правиш с нея - млечният път си изглежда еднакво винаги и от а7м3 насам исото няма значение за нищо друго.

Автор: Canon_FD55   
Дата:   02-02-22 12:53

Да не пускам нова тема, но и аз се колебая за нещо относително широко.
Хубав прайм за Sony FE ?

1. Sony FE 28mm f/2 ?
2. Samyang AF 18mm f /2.8 FE- Sony E (FE) ?
3. Samyang AF 35mm/f1.8 Sony FE ?
4. Samyang AF 24mm f1.8 Sony FE ?
5. Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA Zeiss ?

Дата:   02-02-22 13:46

Canon_FD55 написа:

> Да не пускам нова тема, но и аз се
> колебая за нещо относително
> широко.
> Хубав прайм за Sony FE ?
>
> 1. Sony FE 28mm f/2 ?
> 2. Samyang AF 18mm f /2.8 FE- Sony E (FE) ?
> 3. Samyang AF 35mm/f1.8 Sony FE ?
> 4. Samyang AF 24mm f1.8 Sony FE ?
> 5. Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA Zeiss ?

Странен избор ама....

28/2 е сносен евтин обектив. Първите бройки май имат разни дефекти. Моя е от много ранните и имаше едно пулсиране при AF-S. Оправиха ми го в Стемарк. С нищо не блести, но и специфични забележки нямам. Работи добре, хубава оптика, лек.

18/2.8 е лек и средна хубост обектив. Не е мек ама не и особено остър и няма много контраст. Аз предполчитам 15/4.5 на Войтландер или 14/2.8 на Самянг. 18/2.8 не е точно..... ако снима водопад или нещо с 18/2.8 и после, не са толкова впечатляващи кадрите като 15/4.5 или 24/1.4 на Сони - липсва кларити, детайли дребни, текстури на мъх на разни такива неща.

35/1.8 има много опции. Самянг е средна работа има хубаво боке и е сравнително остър, но иска голяма дистанция от обекта и това го прави не приложим за туристически обектив за мен. Сони 35/1.8 е най-добрия за мен - фокусира на близо, има бърз фокус, има повече от сносна картинка. Има и сигма 35/2, който има метален корпус.

24/1.8 е сравнително хубав. Ама с моя имам проблеми с точността на фокуса и не бих го препоръчал. Сега бих предпочел Сони 24/2.8. Сони 24/1.4 е много много по-добър. Излезе и някаква нова сигма наскоро на 24мм (втората таква сигма и май втората е по-добра)

35/2.8 Цайса е много хубав обектив, но е скъп. Имах го и си го харесвах. Пробвах 35/2.8 на самянг и няма нищо общо.

В общи линии от самянг 14/2.8 и 75/1.8 съм доста доволен. 45/1.8 е хубав, но пак няма фокус на близо. 35/1.8 е хуав без фокус на близо. 85/1.4 много го хвалят. Новия им 50/1.4 го хвалят.

Самянг 35/2.8, 24/2.8 не ги хвалят и от 35/2.8 съм със смесени чувства - по-скоро недей.

Самянг 24/1.8 е остър, контрастен, добре сглобен ама нещо ми прави проблеми фокуса. Като снимам портрети по разходки уж потвърждава фокус на очите, но после снимките са меки. Когато го тествам не на жив човек работи... не знам нещо му има на фърмуера ли.....

Публикацията е редактирана (02-02-22 14:33)

Автор: Canon_FD55   
Дата:   02-02-22 14:37

Благодаря !

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »