Автор: Julius
Дата: 12-08-20 14:50
Ако става дума не за 1-во поколение на 16-35, както вече са ти писали - взимай го без да се замисляш! Ето ти един примерен кадър от второ поколение на 36мпкс, по-долу са параметрите, файлът е конвертиран директно от роу, без обработка. Бърз е, дори и с преходник се справя мн. добре, само дето има малко по-високи хром. аберации (долу вдясно най-добре си личи по осветените клони, но това се чисти лесно). Иначе центърът на този обектив е уникален! Дори на бленда 22 (вкл. и с филтър отпред) остротата му остава изключително висока!
От почти всички останали обективи, с които съм го сравнявал на максимално затворена бленда /дори някои съвременни сонешки GM/ трудно могат да му стъпят - на ф/22 дифракцията смачква здраво кадъра и резолюцията пада осезаемо. Докато Л-ката си остава Л-ка! На 17-40 само някакви пробни кадри съм правил, но нещо не ми хареса чак толкова навремето. По-лек, по-малка резба филтри, но според мен е по-добре 1мм повече в долния край, отколкото 5мм в горния /отделно цяла бленда повече щом е на същата цена/. Зависи и какво снимаш все пак.
https://i.ibb.co/R2SGC7C/16-36.jpg
p.s. Мненията на форумната квачка спокойно можеш да ги прескачаш. На нея канонските обективи явно са ѝ странни. Тя ако имаше практически, а не само хартиен опит - щеше да снима, вместо да учи другите.
|
|