Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   09-05-20 14:24

Здравейте! По стечение на обстоятелствата, решихме да мигрираме в една от изброените държави.Знам, че времето не е най - подходящо, но става въпрос за след 3 месеца напред, за Август-Септември.
Изборът ни беше първо Исландия, докато вируса не беше завладял всичко и работа имаше в туризма, като цяло доста повече отколкото сега. Исландски не знаем, но го учим в момента, обаче там където бяхме планирали, в момента според тях поне 6-7 месеца няма да има добър туризъм и ни отказаха работата. Няколко исландци ми казаха, че в риболова има работа, но трябвало на място да отида, но без да съм сигурен ще е много рисково и да не останем там 3-4 месеца без работа и да изхарчим всички пари. Има ли някой от форума, който живее там в момента, за да даде малко насоки.

Вариант 2: решихме да пробваме в Шотландия за период от няколко месеца и след това да се пренесем в Исландия, обаче се оказа, че има доста трудности за Шотландия.

Някой дали може да даде информация за квартирите в Шотландия, дали е възможно от България да я запазим или не. Гледам, че доста от квартирите изискват да имаш първо работа в страната, за да се класираш за квартира. Намирането на работа ще е доста по - лесно и в момента виждам няколко позиции, на които предполагам ще се класираме. С наемодателите, с които се свързах, получих информация, че трябва да имам работа в града (Единбург), за да мога да наема квартира. В някои по - лоши квартали има и такива, които не държат да имаш работа, но не ми се иска в такъв квартал [smilie5] . Имаме около 8-9хил спестени пари, но ако не може да намерим квартира и трябва на хотел да живеем ще свършат бързо.

Няма да навлизам в подробности, но причините за това решение са много. Главните са, че ще сме по - близо до дестинациите, на които искаме да пътуваме, малко промяна в живота докато сме по - млади и имаме възможност и още няколко лични причини [smilie5] .

Та ако някой съфорумец е в някои от тези държави, ще бъда благодарен да чуя някой съвет, било то и на лично съобщение. Ако админите решат, че темата няма място тук могат да я изтрият!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: JimmyStoikov   
Дата:   09-05-20 19:29

Не живия там и не съм бил никога.

1.Според мен като за начало е добре да тръгне по силня като характер и готов на компромиси човек. След като си осигори работа, доходи които покриват най-малко разходите и квартира...

2.За да се работи законно са нужни документи които трябва да се изкарат на място, освен ако няма агенции които се занимават с тази дейност както при сезонните работници. Зави си от държавата, но нужното време за документи не е за подциняване когато имаш разходи без никакви доходи.

3.Ще се ориентираш по бързо ако намериш група във FB на съответната държава.Голямо предимство е приятел или роднина на местно ниво.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: SLR   
Дата:   09-05-20 20:32

"Главните са, че ще сме по - близо до дестинациите, на които искаме да пътуваме, малко промяна в живота докато сме по - млади и имаме възможност " [smilie24]

Успех [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   09-05-20 21:25

По-добре не си поставяйте срок, поне не докато не стане ясно колко дълго ще изтрае 14-дневната карантина за всички влизащи, която се очаква утре да я обявят за цялата УК. Ще трябва да предоставвите адрес на пребиваване и да се самоизолирате за 14-дни. Не се знае колко ще издържи, но авиолинитте вече изреваха, че това буквално ще ги потопи. Не само тях, а и цялата им икономика.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: dinio84   
Дата:   10-05-20 00:13

Ми нещата са сходни като тук в Англия. Единия ти вариант е да имаш приятели, които да те подслонят докато намериш работа и понатрупаш стаж, а другия е да си намериш работа, от която осигуряват жилище. Преди време (предполагам и сега) такива работодатели са само фермите и то не всички! Втория вариант е по-удачен и може би малко по-лесен, защото сега покрай короната и покрай brexit чувам, че фермите реват за работна ръка, а и по този начин всичко ти е легално - за разлика от първия вариант.
Иначе варианта да си ''запазиш'' квартира от България е невъзможен. За разлика от България, тук собственика избира - колкото и да харесаш дадено жилище и без значение колко спестени пари имаш, ако собственика каже ''НЕ'' си до там... Още повече, че когато кандидатстваш за жилище те разследват поне 3 месеца (а често и 6-12 месеца) назад, за да проверят как си със доходите (колко са ти приходите) и дали си си плащал сметките редовно. Почти винаги искат и препоръки от предишен ландлорд. Щом идваш сега, ти реално нямаш никаква история


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: kvakioh   
Дата:   10-05-20 08:00

Шотландия има доста по-скрити и интересни места от Исландия, писал съм вече. Също така е и доста по-евтино, може човек за 10 паунда да се размаже от ядене.
Исландия не зная как е за живеене, но за посещения и снимане прекалено клиширано стана и освен ако не стигне човек с хеликоптер някъде, където другите не са няма да има различни кадри.
За Шотландия може да се проучи примерно с едно кратко пътуване, за квартира е на място само, винаги искат някаква сигурност, но може да се намери нещо като Air B&B за месец, има малки населени места с Bed& breakfast, където с малък депозит (1-10%) може да се настани човек донякъде прилично. Също из Шотландия има система и схема от хижи, където може да се отсяда за кратко и да се посетят уникални места.
Според мен като паднат ограничения едно кратко пътуване за 3-5 дни и да се види на място.
Иначе за работа- има, според образование и възможности. Не бих залагал на сезонното...
Шотландия е доста необходена, ходил съм 2 пъти като оттам има доста полети за малко известни места. И има снимане доста. Неснимани неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:28

И двете държави не са в ЕС. Не знам как е в Исландия, но в UK май вече не е възможно просто да отидеш и да имаш право на работа - не и за новопристигнали. Който вече е там и е кандидатствал за уседнал статут, няма проблем.

С квартирите в Единбург не знам точно как е, но знам за Лондон и околностите. Предполагам в Единбург няма да е по-различно.

Ако нямаш много, ама много добре платена работа, забрави за самостоятелна квартира. Доста са скъпи. Освен това трябва депозит един, а понякога и повече месечни наема, такса за разглеждане на документите, такса за агенцията... И работата става доста дебела. Да не говорим, че за новопристигнали, без крадитна история, ще е почти невъзможно.

Вариант е в споделена къща, с други хора, в която да си наемете стая. Но това е просто кошмар. Не ви съветвам.

И накрая, икономическото положение и там вече не е каквото беше преди десетина и повече години. Много хора се връщат в България, защото там просто не могат да издържат финансово. Нямат работа или ги викат от дъжд на вятър за по няколко дни.

Помислете добре.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 22:40

Slivenski, живееш в УК или си ги чул от някой тези работи за квартири,работа,положение и прочие ?

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:48

Автор: bam-bam
Дата: 10-05-20 22:40

Slivenski, живееш в УК или си ги чул от някой тези работи за квартири,работа,положение и прочие ?
-----------------------------------------


Живях в UK. [smilie3]

А както и други хора преди мен са писали, "тези работи" са си валидни не само там, а в повечето нормални държави. Имам предвид квартирите.

А за нискоквалифицираната работа... Някой беше споменал селско стопанство, оранжерии и прочие... Заплащането е минималното за държавата. И работата е убийствена. Същото важи за чистотата, хотели и заведения. Някакъв по-хубав вариант е шофьор - ако имаш квалификация... и късмет.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:55

И нещо много важно - ако не говориш местния език, забрави. [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:01

Ясно, доста от нещата са така, но и много не са.
Всичко е въпрос на какво търсиш и къде го търсиш.
Не напразно почти цялата страна е на минималната, но пък работа колко искаш, квартири също (къщите с други хора не са толкова зле, колкото си мислиш), и не навсякъде искат език.
Тези хора имат огромна икономика и всичко се прави тук, но пък си прав, че народа масово знае Лондон/ферми ... учудващо е, че има живот и на други места освен там, но темата е дълга
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:10

В момента вече не е възможно просто да кацнеш в UK и да почнеш работа. Нали това беше една от основните причини да напуснат ЕС - имигрантския натиск от Източна Европа, основно Румъния и България. За да работиш, трябва да имаш национален осигурителен номер. Вече не го дават така. Нелегално не бих посъветвал никого да работи. Работата във ферми и оранжерии е изключително трудна. Сутрин се почва в 4, имаш норма, надзиратели, всякакви идиоти... Квартирите са мизерни, а съквартирантите - най-често румънци. Не искам да ги обиждам, но представете си най-дивия български простак, умножете го по три... И това е. По-тарикатските работи ги държат поляците. А те трудно допускат някой, който не е от тях. Освен това, каквото и да работиш, особено ако е ферма и прочие - трябва ти кола. Иначе някой трябва да те вози, за което си плащаш като поп. И въобще, ако някой си мисли, че там е лесно, бърка фатално... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:13

Ако някой много държи да забегне натам, по-добре да проучи опциите за Ирландия. Не Северна... [smilie5]

Дания, Швеция, Германия - също са вариант. Но и там е пълно с конкуренция от северната ни съседка. А тя е брутална. Казвам го от опит.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:21

И винаги трябва да се помни, когато човек си търси нискоквалифицирана работа.

На първо място са местните, които стават. На второ - местните, които по не стават. На трето - местните, които за нищо не стават. На четвърто - всички имигранти от бившите им колонии - Индия, Пакистан, Бангладеш, Гана, Нигерия и цяла Африка. На пето - поляците, защото са много. На шесто - румънците, защото са брутални. И чак тогава идва вашият ред.

Говоря за UK.

Ако сте някакъв специалист, нещата са други.

Но така или иначе, когато отидете там, трябва да имате поне 2-3 хиляди паунда. И някой, на когото имате доверие, който да ви обясни кои са първите стъпки.

Всичко друго ще е авантюра. Рискова при това. [smilie21]

[beer]Публикацията е редактирана (10-05-20 23:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:28

Хахахаха .. набрал си яко инерция [smilie5]
Явно нищо не си прочел от написаното от мен и все въртиш около тея ферми.
Дано не си изгорял в някоя от тях, та им имаш толкова зъб
Специялно за теб ще повторя, че има работа колко искаш извън лондон и ферми, и никой почти не желае местните въпрос на работа ли е, а другото е малко на късмет кой ще вземат.
Иначе си прав сега малко не е момента, първо да отворят повечето бизнеси, после ще има голямо търсене на работници ( то и сега има някакво) после да отворят да издават НИН отново, че бяха спряли за 3 месеца, и 4то работа се намира и без НИН докато се изкара и то напълно официално и има начин да ти се плаща заплатата без да имаш банкова сметка даже.
И за човек там си напълно прав , ако някой ти помогне нищо почти описаното апокалиптично от твоите думи не е баш така ... ще вземеш да наплашиш някой тотално да не ходи [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: wlad   
Дата:   10-05-20 23:31

2-3 хиляди паунда ???
Хора, вие шегувате ли се ?
Аз имам планове да напусна държавата в близките години, но в друга посока - Италия.
За целта уча езика от доста време вече.
Имам бизнес, който мисля да преместя там - т.е. нещо като работа уж си имам.
Сумата, която планирам да отделя за "релокацията" е към 100х евро и пак не мисля, че ще се оправя!
Става дума за семейство с дете, като една година е "нулева", т.е. да не правиш нищо, само да си плащаш осигуровките.
Имате ли идея колко са осигуровките в нормалните страни? [smilie5]
Не са баш като тук - 160лв и си покрит от всякъде ...
Къде точно ще отидете с 2х паунда!?!
Това е месечната издръжка в България!
Не се излагайте.
Обмислете нещата по-задълбочено, че ще се върнете наакани!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:38

Набрал съм на румънците. Признавам си. [smilie5]

Във ферма не съм работил, но все още имам познати там, които бачкат в оранжерии. Живяли сме заедно и съм виждал. Сутрин стават в 2, защото почват в 4. И вечер се прибират като призраци.

Аз самият работих на летище Станстед. Бил съм airport security. Бил съм и шофьор. Извадих голям късмет да си намеря тази работа почти веднага след пристигането ми. Пак беше на смени - един ден си дневна, един нощна. Ставаш луд. Ама, свиква се. Първите две години беше ок. Третата зазля. И миналата година съвсем стана кофти. И като стана и БРЕКСИТ, реших да се върна в БГ.

Не искам да плаша никого. Който иска, да ходи.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:40

Аз познавам и хора, отишли там със 100 000 паунда и се върнаха наакани. Та всичко е късмет на тоя свят.

[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:47

Хубаво беше да изясниш "късмета" ти да не остане някой подведен и да се наплаши.
На доста места се плаща седмично, не са ти нужни даже и 2-3к, АКО както каза някой ти помогне и почнеш веднага.
Драмата с квартирите също е доста пресилена и работа и търсене на работници винаги ще има , но ти го каза .. всеки с късмета си !

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:56

На повечето места се плаща седмично.

И не че ми се спори, ама хайде да смятаме.

Един месец поне ще си във въздуха. Докато си извадиш необходимите документи и си търсиш работа.

Да кажем, че си наемеш стая - 200 паунда на седмица. 800 за един месец. Стая. Не отделна квартира. 3000 паунда няма да ти стигнат само за това иначе. Както казах - депозит, наем, такси и готово. За стаята пак има депозит - един седмичен наем.

1000 паунда да си купиш някаква таратайка, с която да ходиш на работа. Застраховката на колата, особено ако си млад шофьор, може да е над 2000 паунда годишно. Моята беше 1200 първата година. Това прави 100-150 паунда на месец. Добрата новина е, че може да се плаща месечно и ако нямаш инциденти, намалява всяка година. Гориво около 200 паунда на месец. Данък на колата - зависи. Между 30 и 300 паунда годишно. Дължи се при покупката. технически преглед, ако няма - 50 паунда.

Храната не е скъпа, но пак си е цифра. Алкохолът е сравнително скъп. Цигарите доста скъпи.

Та няма как да кацнеш там с няколкостотин паунда и да направиш дори първите стъпки по оставането.

[beer]Публикацията е редактирана (10-05-20 23:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   11-05-20 00:05

Мерси за инфото, но е безмислено да смятаме :)
Ти не си извадка и пример за всеки който ОТИДЕ, нито ЛОНДОН И ФЕРМИТЕ СА ... нататък е безмислено, защото ти въртиш света около теб, но това не е показателно и се опитай да мислиш, че има живот и работа на МНОГО други места от това , което ти се е случило/чул/видял.
Аз не знам в Лондон да има стаи толкова скъпи (сигурно има за хора без мозък и елементарно мислене) , но ти ако си плащал толкова ... човече .. какво ти се е случило , напълно те разбирам защо си се върнал [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   11-05-20 00:11

Нещо почнахме с личните квалификации... Типично по български. [smile]

Аз не въртя около Лондон и фермите. Ти го правиш.

В Англия правилата са железни, ако искаш да живееш като нормален човек. Ако искаш да си скатавка, първият бус на имиграционната полиция е твой. Всичко хубаво.

И успех на кандидат-емигрантите. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   11-05-20 02:41

Слушам ви дискусията и доста се чудя. Имате доста културно хоби, извън тая тема показвате технически и художествени познания. Извън фотографията много от вас показват и други интереси: следя темите за музика, поглеждам и в някои свързани с икономика и политика (колкото и да не са препоръчвани от админите)...

С други думи: грамотни млади хора сте. Сигурен съм, че имате поне средно образование, вероятно по-високо. Мнозина пишат с богат речник и добър словесен изказ, някои дори с верен правопис [smilie3] Имате доходи над средните за нацията - достатъчни да пътувате в чужбина не само по работа, а и на ваканции и приключения (като гледам по снимките къде сте били...). Можете да си позволите сериозна фототехника, от която доста разбирате и към която имате високи изисквания...

Абе, да си изплюя камъчето: защо, за Бога, говорите за ферми-мерми, за шофьори, пазачи и всякаква неквалифицирана работа? Това ли работите в България? С дипломите и знанията си, с грамотното писане и скъпата фототехника - пазачи ли сте или берачи на зеленчук???[smilie10]

Всяка работа е достойна и уважавам всички работници; и всекиму може да се случат лоши времена и съдбата да го принуди на някои несгоди. Но никого не бих съветвал съзнателно(!) да планира(!) бъдещето си ПОД собственото си ниво! Който слага летвата на 50см няма никога да скочи 2 метра.

Успех на всички!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Yog   
Дата:   11-05-20 06:13

nyamago, има професии, които не могат или много трудно могат да се "пренесат" в друга държава. Като пример мога да дам пишещ журналист или адвокат. Има и такива, които могат да се пренесат за един ден. Самият аз откакто съм започнал да работя в България, един ден не съм работил неквалифициран труд. Но професията ми е такава, че на практика няма "пренасяне". Реално, ако искам да емигрирам, там трябва да започна от нулата, работейки неквалифициран труд. Вече защо бих искал да емигрирам - отделен въпрос. Хора всякакви, желания също. А има и такива, които им се налага да емигрират, не че го искат.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   11-05-20 08:00

Никой не ви спира - продавайте бизнеса или нивите и газ към обетованата земя с поне по 100000 еуро в джоба [smilie18]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »