Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хубави снимки на лампа?
Автор: pipilica   
Дата:   12-02-20 06:29

Хич ме няма с фото ама се налага да помагам та тръся малко помощ.
Трябва да снимам растения, по точно кактуси, на лампа.
През деня като грее слънце е лесно на автомат и стават почти идеални, но на лампа нещо не ми се получава. Снимам с Olympus c750uz, е стар ама върши добра работа за сега. Имам металхалогенна лампа свети почти бяло с рефлектор и матово стъкло отпред, имам и някакви светодиодни панели пак светят в бяло. И на двете не се получава добре, и баланс на бялото давах и неще, не стават като на слънце на автомат. Някви линкове на Български да попрочета да се опитам някакви настройки да направя и да снимам н ръчен режим. Или поне с няколко думи как да настроя апарата, скорост, чувствителност и ако има и друго.
Много ще съм ви благодарен за оказаната помощ.

Отговори на това съобщение
 Re: Хубави снимки на лампа?
Автор: ceclii   
Дата:   12-02-20 08:28

Направи си или си купи Light Box постави вътре обекта за снимане и ще се получат нещата даже доста по добре от на слънце. Ако осветлението не ти е достатъчно силно снимай от статив (по принцип е препоръчително)

Автор: quazimodo   
Дата:   12-02-20 12:10

Колко са големи кактусите? Питам сериозно, защото мой комшия има многократно награждавана колекция от кактуси, за чието снимане би била необходима огромна палатка[smilie5]. Та ако може да се снима на маса, съвета, който ти дадоха по-горе ще подобри резултата що се отнася до самия начин на осветяване, но не и що се отнася до точното цветопредаване. Казваш, че си опитал всички заложени варианти на ББ и нищо не ти харесва? Тогава ще ти се наложи да започнеш изучаването и ползването на някоя програма за обработка на снимките. Мисля, че Olympus Workspace ще ти свърши работа за донагласяване на белия баланс и съответно по-точното цветопредаване. Иначе, при бедния избор на ИСО в това апаратче, статива е задължителен, както и дистанционния спусък. Ако нямаш такъв, ползваш самоснимачката на 10 секунди. Щом апарата има ръчен режим, слагаш ББ на авто, ИСО 50, бленда 5.6 и почваш да търсиш скоростта с опити, като почнеш от две секунди да речем. Ако снимката е тъмна увеличаваш времето - 3-4-5 и нагоре секунди. Ако е много светла - намаляваш времето 2-1-0.5 и т.н. секунди и части от секундата. После качваш готовите снимки в програмата и донагласяваш цветовете. Успех в начинанието!

П.П. Ето един нагледен пример за самоделна кутия -

https://photo-forum.net/static/site_pics/2020-02/1581502168_3.jpg

Автор: asahi   
Дата:   13-02-20 01:10

Прочети как се прави Custom White Balans с твоя фотоапарат и ще потръгнат нещата.

Автор: pipilica   
Дата:   13-02-20 06:46

Мда ще попрочета това онова за баланса и за лайт бокс и ще пробвам. Ся и един друг въпрос, щото много бавно става снимаш пък прехвърляш на компа потърсих и намерих Cam2Com пише че става за моя апарат, някой дали е ползвал подобно нещо и по-лесно ли е.
Разгледах и Olympus Workspace добра е ама нямам подходяш комп да я пробвам.
А относно кактусите имам всякакви от токущо поникнали до много големи. Като направя снимки дето да ми харесат малко ще кача да си кажете мнението.
Качих в Природа 4 снимки, на слънце с Olympus-а.

Публикацията е редактирана (13-02-20 07:07)

Автор: asahi   
Дата:   13-02-20 10:54

"Снимаш пък прехвърляш на компа" не е бавно. Бавно е да го правиш за 2-3 снимки. Гледай на заниманието като производствен процес. Нагласяваш си фона, осветлението, статива (имаш ли статив?), фотоапарата и започваш да сменяш кактусите и да снимаш. След като приключиш пускаш картата да се точи (имаш ли картрийдър?) и започваш да си прибираш кактусите. Докато ги подредиш картата ще се е източила и компютърът ще е заспал. Много повече време ще прекараш в разглеждане, сортиране и обработка на кадрите.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »