Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 dcraw 9.28 за Windows
Автор: solar_sea   
Дата:   02-01-20 22:12

Тъй като dcraw официално се разпространява само като сорс код а последната версия за Windows която намирам из нета е 9.27 - си го компилирах статично сам с msys2+mingw32 и компресирах с upx.

Линк за сваляне

Сорс кодът му, заедно с Makefile-а за билдване е тук. Необходимите библиотеки, libjasper, libjpeg-turbo и liblcms2 ги инсталирах през pacman в msys2 средата.

Въпрос - защо през 2020-та някой би използвал dcraw, а не DarkTable/RawTherapee от безплатните конвертери с отворен код ? - защото обичам да си правя цялата обработка в Gimp, а последният вече поддържа работа със 16-битови изображения, така, че спокойно човек може да извади 16-битов тифф от dcraw само с интерполация и бял баланс, след което всичко останало да си го свърши в програмата за обработка.

И защото е бърз, адски бърз - с ppg интерполация обработва 24мп raw за 2 секунди на машината ми.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: dcraw 9.28 за Windows
Автор: desmes   
Дата:   02-01-20 23:26

[thankyou]

Автор: Viajero   
Дата:   03-01-20 00:44

Е как да не се ползва dcraw. Щом и CorelDraw ползва dcraw през 2020 :)

Дата:   03-01-20 01:18

Тъй, малко документация на роден език, за който тепърва се сблъсква. Много хубав туториал на английски има тук, които навлиза в повече детайли.

Какво e dcraw ?

dcraw е безплатна програма с отворен код за конвертиране на снимки от RAW формат към растерни изображения, подходящи за последваща обработка с програми като Photoshop или GIMP. Dcraw поддържа RAW форматите на стотици различни модели фотоапарати включително и записаните в тях метаданни като информация за апарата, настройки, бял баланс и цветен профил. Като изходящ формат dcraw поддържа TIFF и PPM изображения.

Как се използва ?

dcraw е конзолно приложение и най-удобно се работи с него посредством Command Prompt (за Windows) или Terminal (за Mac и Линукс). Когато програмата се извика без параметри бива показана помощна инструкция за поддържаните опции. Ето пълният списък от поддържани опции във версия 9.28 с преведени на български език обяснения.

C:\> dcraw

Raw photo decoder "dcraw" v9.28
by Dave Coffin, dcoffin a cybercom o net

Употреба: dcraw [ОПЦИЯ]... [ФАЙЛ]...

-v Показвай детайлни съобщения
-c Запиши изходното изображение на стандартния изход
-e Извлечи вградено изображение за бърз преглед
-i Идентифициране на файлове без конвертиране
-i -v Идентифициране на файлове с показване на метаданни
-z Смяна на датата на изходните файлове спрямо часа на снимките
-w Използване на настройка за бял баланс от снимката, ако е възможно
-a Усредняване на цялото изображение за бял баланс
-A <x y w h> Усредняване на сиво поле за бял баланс
-r <r g b g> Настройка на бял баланс с коефициенти
+M/-M Използване/не-използване на вградена цветна матрица
-C <r b> Корекция на хроматична аберация
-P <file> Корекция на дефектирали пиксели, спрямо списък от файл
-K <file> Изваждане на тъмен кадър (16-битов необработен PGM)
-k <num> Настройка на нивото на черния цвят
-S <num> Настройка на нивото на насищане на цветовете (сатурация)
-n <num> Настройка на праг за почистване на шум с уейвлети
-H [0-9] Режим за прегорели участъци (0=изрязване, 1=без корекция, 2=смесване, 3+=изграждане)
-t [0-7] Обръщане на изображението (0=без, 3=180 градуса, 5=90 градуса обратно на ч.с., 6=90 градуса по ч.с.)
-o [0-6] Цветно пространство на изходното изображение (без,sRGB,Adobe,Wide,ProPhoto,XYZ,ACES)
-o <file> Прилагане на изходящ ICC цветен профил от файл
-p <file> Прилагане на входящ ICC цветен профил от файл или използване на вграден такъв ("embed")
-d Режим за документи (без цвят, без интерполация)
-D Режим за документи (изцяло суров)
-j Без разпъване или завъртане на пиксели
-W Без автоматично изсветляване
-b <num> Настройка на яркост (по подразбиране = 1.0)
-g <p ts> Настройка на коефициенти за гама крива (по подразбиране = 2.222 4.5)
-q [0-3] Настройка на алгоритъм за интерполация
-h Много бърза интерполация, на четвърт размер
-f Интерполация на решерката на Байер като четири цвята
-m <num> Прилагане на 3 по 3 пиксела усредняващ филтър над Ч-З and С-З
-s [0..N-1] Избор на едно или повече изображения от RAW входен файл
-6 Записване на изходното изображение със 16 бита вместо с 8
-4 Записване на линейно 16 битово изображение, същото като "-6 -W -g 1 1"
-T Записване на TIFF вместо PPM

Изглежда сложно, но за да конвертираме raw файлове не е необходимо да използване всичките или дори повечето опции - голяма част от тях са за специфични цели и не се използват често.

В най-простия си вариант е достатъчно просто да извикваме dcraw с името на raw файл, който желаем да конвертираме. Използвам тестов RAW кадър свален от dpreview.

C:\photos>dcraw DSC00001.ARW

C:\photos>

Вече имаме готов изходен DSC00001.ppm файл. Но когато dcraw е стартиран без -v опция той работи в тих режим и не казва както точно прави. Ето как изглежда с опция -v

C:\photos>dcraw -v DSC00001.ARW
Loading Sony ILCE-7M3 image from DSC00001.ARW ...
Scaling with darkness 512, saturation 16383, and
multipliers 2.671514 1.000000 1.347010 1.000000
AHD interpolation...
Converting to sRGB colorspace...
Writing data to DSC00001.ppm ...

Тъй като не сме указали нито един от параметрите за бял баланс то dcraw приема, че кадърът е осветен със стандартна D65 светлина. Нека добавим опцията -w, за да вземе под предвид белият баланс според апарата. Забележете различните коефициенти.

C:\photos>dcraw -v -w DSC00001.ARW
multipliers 1.644531 1.000000 2.488281 1.000000
AHD interpolation...
Writing data to DSC00001.ppm ...

Ако снимаме в raw, то има шанс динамичният обхват на заснетата сцена да е повече от 8 стопа, което означава, че той няма да се побере без загуба на информация в 8-битов файл. За тази цел използваме опцията -6, която указва на dcraw да създаде 16-битов изходен файл. Нека добавим и -T, за да запише TIFF вместо PPM.

C:\photos>dcraw -v -w -6 -T DSC00001.ARW
multipliers 1.644531 1.000000 2.488281 1.000000
AHD interpolation...
Writing data to DSC00001.tiff ...

В случая на правилно експониран кадър и коректно зададен бял баланс в апарата това е всичко, което е необходимо, за да бъде конвертиран успешно един RAW файл към TIFF такъв с dcraw.

Автор: lamerko   
Дата:   03-01-20 01:43

Всичко хубаво, но така описан, този конвертор е подходящ основно за някаква бърза презентация от РОУ файлове (примерно в някой УЕБ сайт). За мен едно от основните преимущества на РОУ е именно свободата в белия баланс - ако съм сигурен, че камерата/ЗАУ е измерила правилно баланса, то в общия случай е директния JPEG ще ми свърши работа :)

Дата:   03-01-20 07:44

Възможност за промяна на белия баланс, където белият баланс на практика е съотношение между коефициенти, с които се умножават по отделно цветните канали винаги има и може да бъде извършена на различни етапи от обработката, включително и след преобразуването от raw.

Един от начините е да се интерполира без бял баланс като се използват единици за коефициентите с опция "-r 1 1 1 1". Резултатът е файл, който изглежда зелен и където след това с помощта на различни криви/нива за различните цветове да се достигне желаният бял баланс.

Прилагането на различен бял баланс върху вече обработен файл (тип JPEG) има два потенциални недостатъка. При добре "разпъната" хистограма и невнимателно боравене с кривите, т.е. изображение където тоновете са разпределени от край до край може извадим част извън границите и да ги загубим. Заобикаля се с внимателна работа с кривите :) или с използването на директен инструмент за целта, например диалогът color temperature в Gimp. Другият потенциален недостатък е, че някой алгоритми за интерполация може да разчитат, че белият баланс е зададен преди да се изпълнят. В някой случаи корекция на белия баланс след това може да доведе до артефакти където някой пиксел не е точно интерполиран. Това не е проблем [smilie18] - така или иначе 2/3 от цветовете на всеки пиксел са математически "измислени" от съседните им и може да се забележи само при сравнение с еталонно изображение и мащаб 1:1.

Когато човек снима в серия има и друг начин - достатъчно е да си хареса белия баланс (от камера, автоматичен от dcraw и т.н.) от един кадър, да вземе коефициентите и да обработи останалите кадри с тях. Модерните апарати все един ще са уцелили [cool]

Автор: serjy   
Дата:   03-01-20 08:09

хубава тема, благодаря! ще го пробвам [smilie24] [beer]

Автор: nyamago   
Дата:   03-01-20 12:09

Какви са предимствата в крайния резултат спрямо приложения с GUI (водещите, като тези на Adobe, С1 и отворения/безплатен GIMP) - които да оправдаят мазохизма с команди в конзола? [smilie8]

Дата:   03-01-20 12:35

Предимства в крайния резултат обективни няма. Въпросът е кое по-удобно на човек. Случва ми се е вградените неща за обработка в RawTherapee да не са ми достатъчни и да трябва да продължа в Gimp. Хубаво, ама като експортна файл от rawtherapee и го вкарам в гимп - вече в последната не мога да променям нещата които са дошли от конвертoра лесно (примерно винетиране или градиент). И се почва едно напред-назад между програмите, при което се губи извършената работа във втората - може би с Adobe-ските е по-интегрирано, нямам опит.

Та за да избегна това - предпочитам raw конвертер който да прави само и единствено конвертирането, бързо и качествено, и всяка последваща обработка да ми е в Gimp - където имам undo, имам layers, имам gmic плъгините, въобще - всичките благинки. Защо не Gimp директно - защото той няма възможност да чете raw файлове - има плъгини, които викат dcraw или пък rawtherapee.

А конзолата е съвсем друга бира. За някой е мазохизъм, за други е начин на живот и благинки. Особено с по-хубав шел (от стандартния уиндоуски де, примерно баш) - мога да отида до директория и да пусна паралелно конвертиране на всички файлове вътре по-бързо от колкото RawTherapee му отнема да си покаже провлачения интефейс при отваряне на един файл. Професионално изкривяване е, ама както човек е свикнал с един чук и му е удобен .. :)

Автор: Synthy   
Дата:   03-01-20 12:46

solar_sea, пробвал ли си това софтуерче ? Преди много години го пробвах с файл от Никон Д1, и се справяше много, много добре. Ако си го пускал, дали може да се подкара с новата версия на dcraw, знаеш ли? Доколкото знам, поддържаните камери зависи от dcraw.

Дата:   03-01-20 12:59

Synthy, не съм, изглежда като някакъв древен предшественик на продуките на Topaz Labs, който определено са страхотни. Иначе ако просто вика dcraw.exe подмяната му би следвало да е тривиална. Ако са вградили сорса на dcraw в тяхната програма не си заслужава времето - със сигурност от последните 10 години има по-добри решения. Виж нещата на Topaz от към AI, също и GMIC филтрите.

Автор: Synthy   
Дата:   03-01-20 13:08

На Topaz силно не ги долюбвам. Каквото тяхно съм пробвал е голямо дърво. Или аз не знам как да ги ползвам, или просто не са добре направени. Сега порових малко в инсталационната папка - dcraw е вграден.

Автор: nyamago   
Дата:   04-01-20 01:46

@solar_sea : Бързам да поясня - това за 'мазохизма' е шеговита закачка. Аз самият съм почнал с терминали и съм си цапал ръцете в команден режим преди да имаше Windows и даже преди да имаше DOS. Добре те разбирам за удобството и навика [smilie24] Само че аз самият, като отдавна не пиша нищо, последните двайсетина години съм се разглезил и съм слязъл на нивото на лелките дето знаят само браузър и Скайп. В конзола влизам само ако нещо не работи (и с ръждясали навици вече и в конзола не мога да го подкарам [smilie2])

За Sharp Raw софтуера - баси! Тоя май ми е набор и наистина е правил 30-40 години това, което младежите от Топаз (опитват да) правят днес. Само че на тия години много вероятно се е пенсионирал и ходи за риба, та е зарязал интересния си продукт (и още по-интересните си разработки в други области).

Наистина е предшественик на китайчето от Топаз с около 20 години и на украинците от Макфън (Скайлум) с 30 години. Става ми драго при съпоставката, защото често казвам на младите си колеги (работата ми има допирни точки с AI и RPA в нефотографски сфери) - че няма нищо ново под слънцето и прехваленият им 'изкуствен интелект' (за който се шегувам, че все още е повече изкуствен, отколкото интелект) не е нищо друго освен същите невронни мрежи, с които сме се бъзикали много преди те да се изправят под масата...

С непознатия далечен Дуейн ДеСиено от Лоджикал Дизайнз (показания от Синти софтуер - мерси!) се почувствах като да сме ходили заедно в казармата :) )) Жалко, че е зарязал фотографския продукт точно когато другите надушиха потенциала на AI - можеше да е успешен конкурент на споменатите фирми и продукти...
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »