Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Прах или маслени петна
Автор: JIM_WEST   
Дата:   05-08-19 21:08

Здравейте колеги, днес реших да изпробвам камерата си (Nikon d610) на статив и да направя няколко експериментални снимки с максимално затворена бленда и по-ниска скорост на затвора. Забелязах множество петна по целия кадър, като най-концентрираното място е левият горен ъгъл. Колебая се между прах или маслени петна, като на мен лично ми прилича на масло от затвора. Чувал съм за такъв проблем с поява на масло на Nikon d600, но не знам дали това се забелязва и при d610, тъй като са много сходни. Моля за съвет как да действам, и качвам снимка.

Снимка: https://photo-forum.net/i/2240467

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: MuHaTa123   
Дата:   05-08-19 21:46

Прах по матрицата е това, личи си най-много на макс затворена бленда. В нета има много писано как можеш да си почистиш матрицата в домашни условия, а в магазините за фототехника можеш да намериш комплекти за почистване на сензори.
А относно "фъргането на масло и маргарин" беше проблем на Д600 и (уж) го оправиха, като пуснаха 610..[smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 0 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Прах или маслени петна
Автор: Mihaela_Sys   
Дата:   06-08-19 10:29

Много е важна сигурността, затова и вратата е добре да има повече екстри. Като например модерните пожароустойчиви врати. Наскоро си купих точно такава и съм много доволен. Сега се чувствам по-спокоен и препоръчвам на всеки.Публикацията е редактирана (12-09-19 11:54)

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: ombre   
Дата:   06-08-19 12:55

Прилича на прах.проблема с маслото при Д600,наистина е отстранен при 610,но не напълно,коеето ще рече,че има вероятност човек да попадне на бройка,която да хвърля масло,макар и по малко от колкото при 600.Погледни в нета как се чисити матрицата,има и такива комплекти,както и духалка.Един Гиотокс,върши чудесна работа,стига прахта да не е залепнала много здраво,тази помпичка ще го почисти.При 610,ако решиш да чистиш трябва да вдигнеш огледалото,но това става САМО ПРИ ПЪЛНО ЗАРЕДЕНА БАТЕРИЯ,иначе няма да можеш.
Успех.

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: petervassilev   
Дата:   06-08-19 13:25

Въздухът около сензора е суспензия не само на твърди частици, но и на частици течност и твърди частици, покрити с течност. Дори и петната да са от сухи прашинки, което е най-вероятно, при самото чистене на практика е по-интересно дали въздушна струя може да ги отстрани/премести.

Освен това, прашинките са повече и се виждат по-ясно по цялата периферия - заради електростатичното поле по краищата и интерференчния ефект от затворената бленда, който е по-голям при по-голям ъгъл спрямо нормалата.

Ако не смяташ да снимаш при затворена бленда, може да забравиш за прашинките и изобщо да не почистваш (дори години наред) до момента, в който петната започнат действително да ти пречат.


Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: ombre   
Дата:   06-08-19 13:29

И още нещо,ако сменяш обективи,принципно правилото е камерата да е с байонета надолу,друг е въпроса колко се спазва.

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: JIM_WEST   
Дата:   10-08-19 10:43

Благодаря на всички за мненията и съветите. Купих си един комплект духалчица + материали за почистване. Пробвах само с духалката и повечето петна изчезнаха. Предполагам ако го направя още 1-2 пъти, ще има по-добър резултат. За сега обаче не мисля да го правя, защото аз така или иначе снимам почти винаги с много отворена бленда.[smilie22]

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: ombre   
Дата:   10-08-19 12:13

Супер,имай в предвид,да внимаваш когато чистиш сензора да не го надраскаш с духалката (не я допирай до него).Прахта която не е паднала от духалката,може да е залепнала по здраво и тя да не успее да я махне,тогава се ползват комплекти за почистване или в сервиз.избягвай да сменяш джамци в запрашена страна(ако има такава възможност разбира се).

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: uri64   
Дата:   10-08-19 15:08

Да, имай предвид и че с дулаката просто набиваш повечео от тези прашинки във вътрешностите на апарата, и те после най-вероятно пак ще си се появят...

Отговори на това съобщение
 Re: Прах или маслени петна
Автор: Бармалей   
Дата:   10-08-19 20:15

Преди време, пак по същия повод,показах аз с какво "прахосмуча" - https://www.fotobravo.de/en/product/https%3AwwwfotobravodeenproductGreen-Clean-SC-4100-Traveller-Kit...

П.П. Всички други духалки само временно решават проблема, като натикват прахта по ъглите на камерата.И вместо да я махат, те я натрупват.Публикацията е редактирана (10-08-19 22:47)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »