Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотопринтер - проблем - линии.
Автор: wlad   
Дата:   16-07-19 19:02

Здравейте!
Имам мастилен A3 Epson XP-900, който ми създава следния проблем:
Печата на линии върху фотохартия!
На обикновена ксероксна хартия - това го няма.
Настройките са идентични и при двете, снимки 10x15 печатам на premium Glossy, A3 - на matte.
Фотохартията ми е китайско бюджетно решение - съответно мат и гланц от една марка.
С черното - няма проблеми, и 100% покритие чист черен фон да пусна - линии няма.
Като че ли с маджентата и циана нещо ....
Обаче защо по дяволите на обикновена хартия печата ок, а на фотохартия не се получава?
Къде да търся проблема, в мастилата, хартията, главата?
Имам перфектен nozzle check:

https://i.ibb.co/Y3vktsJ/IMG-1099.jpg

Ето и нагледно за какъв дефект става дума, вляво на фото, вдясно на ксероксна хартия:

https://i.ibb.co/0jS5ph4/IMG-1098.jpg

https://i.ibb.co/s3f8m20/IMG-1100.jpg

Моля, ако имате идея - помагайте, че без нерви останах [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотопринтер - проблем - линии.
Автор: Stefan.S   
Дата:   16-07-19 19:18

Хората са направили оригинолна хартия.Какво очакваш от китайските боклуци.Пробвай с хартия от Фактор [beer]

Автор: victures   
Дата:   16-07-19 19:47

През каква програма печаташ фотосите?

Автор: MarinY   
Дата:   16-07-19 19:49

Обикновенната хартия разлива мастилото и намалява видимостта на тези линии. В 90% от случаите, те са резултат от непочистени дюзи. Пусни процеса "почистване на дюзите" два-три пъти и линиите ще изчезнат.

Дата:   16-07-19 20:39

През Фотошоп печатам.
Дюзите наистина са първия заподозрян, обаче вижте какъв nozzle check имам ... Грам запушване няма уж.

Автор: MarinY   
Дата:   16-07-19 21:24

Този Nozzle check не е винаги показателен. Почистването трябва да оправи нещата. Евентуално и head alignment, но не е от него. А мастилниците пълни ли са? :)

П.П. Сетих се и за друго - ако принтерът ти е на режим "fast" или както там му се казва, по друг начин, за бързо или "course" printing, се получават такива линии.

Публикацията е редактирана (16-07-19 21:26)

Автор: Konstantinov   
Дата:   16-07-19 23:00

Според мен принтера не е нов на 3+ години примерно и е от воденето на хартията ,за смена на гумените ролки е ,може да са силиконови или пластмасови, трябва да се сменят според мен -пиши на някой сервиз ,тука за епсън фактор може да кажат как се оправят тия линии.

Автор: victures   
Дата:   17-07-19 07:05

Проблемът е в настройките за печат във Фотошоп. Трудно ще ми е да ти го опиша и за това те съветвам да се обърнеш към пичовете от Фактр.бг за бързо и лесно отстраняване на проблема

Дата:   17-07-19 09:26

Във Фотошоп задавам собствените му профили - epson photo matte и epson photo super glossy и print quality - best.

Автор: dekov   
Дата:   17-07-19 09:36

Проблемът е в различната дебелина на хартията от тази на избрания профил.Придвижването на ролките се съобразява с това.

Автор: Konstantinov   
Дата:   17-07-19 10:08

Наистина това не съм го гледал къде е настройката за дебелината или теглото на хартията.Слагам името което пише на пакета на хартията . Имам л800 и печатам само на хартия епсън и го има същия едва забележим ефект, а на обикновена хартия -липсва.Същия ефект при три лазерни принтера 2 монохромни и един цветен-силно изразено като при горния ,появява се след 3-5 години и затова си мислех че е от воденето на хартията остаряване на ролките ,а и хората предполагам си сменят техниката ,аз не печатам много и остарява и излиза от гаранция.

Дата:   17-07-19 10:19

Дааа, това дава нова насока на размисъл, защото хартията ми определено не е същия грамаж, като оригиналната Epson.
Обаче - и аз не намирам настройка за това ...

Автор: kam63   
Дата:   17-07-19 11:55

Инсталирай си програмата на Еpson идваща с принтера и ще имаш възможност за промяна на профила.

Дата:   17-07-19 13:40

Реших проблема!
Промених менюто от Printer Manages Colors на Photoshop Menages Colors и зададох съответния профил от Printer Profile на color management диалога, вместо от Print Settings и взе че стана!
Тествах и на A3 мат, и на 15х10 снимки гланц и чертите ги няма!
Много благодаря за насоките, никога нямаше да се оправя сам.
Вече бях сигурен, че главата /съответно принтера/ е за боклука.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »