Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос относно Carl Zeiss Flektogon 20mm f/2.8
Автор: nbratovanov   
Дата:   30-08-18 18:16

Здравейте!

Наскоро се сдобих с обектив Carl Zeiss Flektogon 20mm f/2.8 - в изключително добро състояние (поне външно). За голямо мое съжаление, кадрите, които излязоха от камерата (Canon EOS 6D - fullframe) са доста далеч от очакванията ми за качество. Установих, че при най-отворена бленда (f/2.8) положението е трагично. При затваряне ситуацията се подобрява, но въпреки това ми се струва, че това не е оптималното представяне на обектива.
Основното нещо, което се опитвам да установя (четейки статии, форуми и т.н.) е дали обективтът е изляъл така от фабриката или е налице някакъв проблем, който евентуално би могъл да се отстрани. Ще съм благодарен за всякакви полезни коментари и съвети от ваша страна, както и за препоръки към сервизи и майстори, които евентуално биха решили проблема (ако има такъв)! Тестовите кадри са прикачени в темата.

Благодарности,
Николай

f/2.8

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/2.8.jpg

f/4

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/4.jpg

f/5.6

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/5.6.jpg

f/8

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/8.jpg

f/11

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/11.jpg

f/16

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/16.jpg

f/22

http://nikolaybratovanov.com/wp-content/uploads/2018/08/22.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно Carl Zeiss Flektogon 20mm f/2.8
Автор: Simbon4o   
Дата:   30-08-18 18:43

Децентриран е и в бг не мисля, че някой може да го оправи

Автор: Джъмбо   
Дата:   30-08-18 18:58

надявам се не си дал 900 лв както му искат [smilie18]

Автор: the-rookie   
Дата:   30-08-18 19:04

nbratovanov,първо е важно да си убеден в качеството на преходника!

Публикацията е редактирана (30-08-18 19:40)

Автор: Julius   
Дата:   30-08-18 19:15

Не мисля, че имаш проблем с децентрирането, а по-скоро с преходника. За да сработи обектив тип M42×1mm на ЕФ-маунт - адаптера ти трябва да изтегля обектива напред точно с 1.46мм! Т.е. адаптера може и да е по-дебел от тези 1.46мм, но тогава обектива трябва да хлътва леко навътре, така че разликата в отсечките да бъде спазена. Ако имаш разлика - тогава ще постигаш безкрайност, преди още да си развил обектива напълно (скалата му да сочи 1.3м примерно)? Такъв ли ти е случая?

- Какъв преходник използваш?
- Тези страници от какво разстояние са снимани и какво показва скалата на обектива?

Относно как е излязъл от фабриката - ако ти кажа, че въпреки прословутата немска прецизност съм попадал на бройка с косъм между две от по-предните лещи (и пак не е имало проблем със снимките)... надали ще ми повярваш. Навремето бях взел от Гената и един Мир 20/3.5, за да ги съпоставя, но Флектогона определено е по-добър (и по-лек с над 100гр) въпреки, че е по-светлосилен!

Автор: ZENON   
Дата:   30-08-18 19:17

От каква дистанция си правил кадрите?

Автор: dekov   
Дата:   30-08-18 19:57

Няма как да е от преходника, разстоянието определя фокуса, колкото по-далече е от матрицата ,толкова по близо фокусира, а тук има фокус.

Автор: Julius   
Дата:   30-08-18 20:13

Привет, г-н Деков. Радвам се да ви "видя". [smile]

Мисълта ми беше, че преходника му може да е прекалено дебел и да действа като макро-пръстен. Затова и снимките да са такива. Иначе да - фокус има. Но е сравнително плитък.

И определено не е "децентриране". Това дори не си заслужава да се коментира. Да говориш така за обектив, който е произведен сигурно 30 години (?) преди камерата, на която го закачаш - показва колко мисъл е вложена в изказването по-горе.

Автор: Simbon4o   
Дата:   30-08-18 20:23

Преходника има значение само, ако обектива е с плаваща оптична схема, а този май не е.

Този обектив има особеност при калибрирането на предните лещи към задните и повечето "майстори" като го отварят за смазване или чистене на гъби разбутват тези неща. Това е фатално разбира се и няма оправяне без нужните познания и техника (инструмент за калибровка). Подобно е положението с 35 2.4 флектогона, но там да кажем, ако човека може да го оправи ще го оправи, 20ката е по-сложна.

https://www.flickr.com/photos/simbon4o/albums/72157676088763974
Ето кадри цял размер с това как би трябвало да се държи центрирана бройка с неточен преходник :).

Дата:   30-08-18 20:25

dekov, ако двете базиращи равнини на преходника не са паралелни една спрямо друга (често срещано явление в евтините преходници), то и оптичната ос на обектива не е перпендикулярна на равнината на матрицата. Получава се своеобразен tilt! Това което Julius пише за дебелината на преходника е правилно ,но няма чак такова значение за конкретния случай ,а ZENON с пълно основание пита за дистанцията.
п.п. Лещите в бройките които съм отварял имат маркировка с молив на шлифованите странични повърхности

Публикацията е редактирана (30-08-18 20:34)

Дата:   30-08-18 22:41

Привет!

Децентриране беше и моето първоначално предположение, но забелязах, че замазването е сравнително равномерно разпределено (което би трябвало да изключи тази опция?).
Относно преходника - бих казал, че нямам съмнения в него. Всъщност, използвам няколко едни и същи, закупени са от photovideo.biz на Х. Ботев. Измерих ги с шублер - дебелината е 1.46мм. Още повече, снимам основно с М42 обективи и досега не съм имал проблеми с другите лещи.
Относно безкрайността - имам подозрения, че не я достигам напълно (завъртам гривната докрай и въпреки това ми се струва, че иска още една идея ход - ще направя тест и по този въпрос).
Страниците са снимани от около 21см. Доколкото успях да измеря, разстоянието съответстваше на скалата на обектива.

Благодаря ви за отзивите!

Дата:   30-08-18 23:18

1.46 с шублер трудно се мери точно [smilie3] ,а и апарата май не е бил много стабилен. Като наложиш снимките има разминаване! Кодирането в Jpg и то обърква. Дистанцията е малка. Има много странични фактори които могат да те заблудят.

Автор: lamerko   
Дата:   30-08-18 23:19

При това замазване - няма как да е от преходника, ОСВЕН ако той не е с оптичен елемент. Но след като става въпрос за M42 => EOS - шанса за подобна изцепка е минимален. Сякаш няма изместване на фокусната равнина. На мен ми изглежда така, сякаш липсва цяла леща/група от схемата, която е била предзнаначена за корекция. Не знам дали може да се получи това от разлепване на група...

Автор: ZENON   
Дата:   30-08-18 23:36

След като си снимал от толкова близо, защо просто не вземеш да врътнеш фокус ринга на лайв вю и ще си отговориш на въпроса защо толкоз ти е размазан по периферията на отворена диафрагма.

Публикацията е редактирана (30-08-18 23:37)

Дата:   31-08-18 08:34

Благодаря за насоките! Осъзнавам, че тестът отблизо не е оптимален. Ще използвам обектива в различни условия през уикенда, ще тествам и от статив на безкрайност при различни бленди.

Автор: Джъмбо   
Дата:   31-08-18 10:00

снимането от близо няма чак толкова съществено значение... миналия месец снимах с истински цайс 21 мм на близка дистанция и е резачка от край до край...

показания обектив по-горе ще си маже на каква ше да е дистанция... просто е стара социалистическа антика доста надценена и като цена и като възможности

Автор: D.S   
Дата:   31-08-18 10:52

[smilie11] [smilie11] И да не е децентриран този обектив по краищата го няма НИКАКЪВ, хеле пък на 20мп ФФ. Ся тука може много да ти обясняват колко велик е фелктогона и как си струва да дадеш една торба пари, но Не. А продължават да му искат 500-600 лева [smilie11]

Автор: lamerko   
Дата:   31-08-18 11:49

Е стига де, това не може да е нормалното му представяне. Дори руските мастодонти за по 20-на лева имат много по-добро представяне - нещо куца тук :)

Автор: dekov   
Дата:   31-08-18 11:51

Спрете се с този преходник, в случая той е без значение, дори да не стига до безкрайност.
Вижда се, че проблема е разфокусиране в края на полето,обектива има проблем.
Дебелината на пръстените при такъв обектив не влияят на резкоста, единствено влияят на предметното разстояние- между обектива и обекта и мащаба на изображението.

Автор: Dimi7ar22   
Дата:   31-08-18 12:06

Най-вероятно обектива е отварян за почистване от прах/гъбички и е сглобен некадърно...
Както вече споменаха от калпав преходник най-много да не стигне безкрайност ама чак такава мацаница едва ли ще прави.

Публикацията е редактирана (31-08-18 15:33)

Автор: RHCP   
Дата:   31-08-18 14:44

Обективът ти има нужда от поправка, ефекта който виждаш се нарича на английски "field curvation", т.е нямаш плоска фокусна равнина, а изкривена (както виждаш на по-големи бленди ефекта е по-малкъ).

Ето един линк със стъпка по стъпка разглобяването, ако ти се занимава: https://repairnotes.wordpress.com/2009/09/17/flektogon-20mm-disassembly/

Ако разбираш немски ето линкове с оригиналните инструкции за обективи карл цайс йена: http://forum.mflenses.com/rick-olesons-original-carl-zeiss-jena-lens-repair-manuals-t64370.html

Ето и схеми: http://rick_oleson.tripod.com/CZJena/repmanczj-8.pdf

Ето още малко инфо: http://forum.mflenses.com/cleaning-aperture-blades-on-zeiss-flektogon-2-8-20-mc-t28778.html

Автор: enizvk   
Дата:   31-08-18 14:59

Скоро разглобявах един обектив Pentax, само че зуум. След сглобяване се получи абсолютно същият ефект, като този. Оказа се, че съм стегнал накриво един от пръстените, които държат една от по-малките лещи. След по-внимателна операция нещата се оправиха, че и бяха по-добре от преди.
Присъединявам се към теорията на @Dimi7ar22 !

Автор: mrge.org   
Дата:   02-09-18 21:28

Доколкото си спомням при този обектив, 20/2.8 съм имал неприятни случаи, когато някой със здрави пръсти, вместо фокусния ринг хване предния елемент и го развие в опит да фокусира. От такова нещо също може да се получи нарушение в оригиналната оптична схема. Това май също може да се познае ако безкрайността не си отговоря на символа.

Автор: s_dyakov   
Дата:   02-09-18 21:29

Задният оптичен блок най-вероятно е разместен. Можеш да пробваш да го наместиш. Малко е пипкаво но се получава значително по добре от колкото е било преди.

link

Автор: Xizario   
Дата:   02-09-18 21:38

Цайса си е така от фабриката нарича се focus curvature и е стандартно за високия клас обективи и особено за цайс.

Това не е изобретено да снимаш лист хартия от 30см. Излез на вън и поснимай.

Мога да ти дам някои от моите дистагони да сравниш, щом те притеснява.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »