Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 315 автофокусни точки?!?
Автор: b0bb0   
Дата:   08-06-18 22:04

Чета тук в една друга тема, че някакъв нов апарат имал 315 автофокусни точки. Сигурно е много куул, ама някой може ли да обясни като за прост човек, може и петъчно, за чий биха ми били повече от няколко, айде да кажем 10, автофокусни точки? [smilie11] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: 315 автофокусни точки?!?
Автор: Fifata   
Дата:   08-06-18 22:08

А ние със сонита с 693 точки какво да кажем :)

Автор: victory13   
Дата:   08-06-18 22:09

Една от ползите е за следенето на обект... с приложение в снимането на животни и спорт например. Но може и в по-обикновен жанр да помогнат, примерно репортаж.
На прима виста толкова... [shtrak]

Автор: b0bb0   
Дата:   08-06-18 22:11

Въй-въй-въй 693?!? :)

Публикацията е редактирана (08-06-18 22:12)

Автор: sirkhann   
Дата:   08-06-18 22:24

Има и разпознаване на лица... много добра опция. [smilie5]

На филмовата камера има матово стъкло. Там фокусните точки са безкрай. [smilie7]

Автор: nsirakov   
Дата:   08-06-18 22:46

една точка винаги ми е била достатъчна...

Автор: victory13   
Дата:   08-06-18 23:31

темата е благодатна да се спомене една подробност по повод фокусните точки [cool]
явно е, че става дума за безогледален апарат... фокусната система там е решена по 2 начина: фотодиодите от фокусната система са с двойна роля, тоест, работят при автофокусиране и регистрират светлина при снимане, или с единична роля, само за фокусиране... което значи, че после софта "дорисува" върху тях [smilie5] ... свга, при 100-200-300к фотодида от 20-30 меги, бълха ги ухапала, но е добре да се знае...
абсолютно всички производители на безогледални имат камери, решени по единия или другия начин, включително и най-новите [beer]

Автор: PhotoBo   
Дата:   08-06-18 23:41

Сега, то и камера с 100 Мега пилсела не ни е нужна, но като я има все на някой може да му свърши някаква работа, нали? Аз по-скоро съм за повечето АФ точки, отколкото липсата им, нали така запълват по-голяма част от кадъра, какво като е маркетингов трик? Кой колкото му трябват да ползва, тоя дето му трябват 1-10 не вярвам да му пречи, че има повече. Ама тоя дето му трябват много, пуца като изоглавен на следящ Фокус и снима бързо движещи се обекти все няма да му стигнат тия 1-10 фокусни... Трети е въпроса за ценичката и до колко ще е по джЕба на всеки (и тоя дето му трябват и на тоя дето не) [smilie3]
Не знам що се пънете срещу иновациите и развитието на технологиите, вярно трудно се смилат, защото идват все по-нови и мощни снимачески пособия, ама дайте да не ги оплюваме, само защото не ни трябват или не ги разбираме... [smilie5]

Автор: demiman   
Дата:   09-06-18 11:21

Мен пък съботно сутрешно не ми трябва нито една [smilie5]

Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-18 14:11

ако оставим напълно безсмисленото тролене и сериозно трябва да се отогвори на въпроса...

315 точки дават възможност на камерата да следи обекти из целия кадър. В общи линии дава три доста интересни възможности:

1. За портрети се ползва в комбинация с разпознаване на лица, намиране на зениците на хората в снимката и следящ фокус по най-близката зеница.

2. При следене на движение т.е. спорт или някакво животно апарата разпознава обекта и го държи на фокус автоматично из целия кадър.

3. С използване на екрана на апарата може да се фокусира определен обект в кадъра с посочване.

Тия горните три неща се съчетават с новата ергономия на Сони камерите и става доста впечатляваща комбинация.

Аз ползвам моя най-често на широка зона със следящ фокус т.е. ако натисна затвора на половина камерата избира най-близкия ярък обект и го следи до пълно натискане. С един от задните бутони мога да кажа на апарата да намери лице и очи които да следи. С тъч на екрана мога да избера малка зона в която искам да фокусира. С още един бутон имам единичен АФ на централната зона....

Нов начин на работа с камерата е, недостъпен за хората използващи СЛР камери с технологии от 70-те години на 20-ти век....

Публикацията е редактирана (09-06-18 14:12)

Автор: sakuraki   
Дата:   09-06-18 14:49

Като човек, които снима спорт репортажно много помагат. Преди снимах с 60Д, които е с 9 автофокусни точки и с 85 1.8 ми беше мъка във футбола и волейбола. Сега съм с Сони 6300 и снимам същото със сонишкия 85 1.8 и не мърдам апарата дори, като фокусира обекта и си го следи по целия кадър фокуса без да го изпуска. При канона не беше така, но се свиква де.

Фокусната система за мен е достатъчно, когато не изпуска обекта от фокус в сериина снимка, независимо от фокусните точки, моето 60Д това не го можеше толкова добре колкото сонито. Вероятно по - високия клас DSLR ще е различно.

Автор: kireto_a   
Дата:   09-06-18 18:14

единственият проблем със 300+ точки по целия кадър е, че после като земеш камера с 9 почваш да се чудиш дали чудото има аф изобщо [smilie25] и как може да се снима с това дърво ин да фирст плейс. на хубаво се свиква много, ама много бързо.

а защо ти трябват ли? ами да може да си кадрираш както ти скимне и да не се разправяш с прекадриране и стискане на зъби, дали нещото след това ще е на фокус. дигаш камерата, слагаш обекта там дето му е местото, натискаш и снимаш. с а7м3 имам неколко снимки дето тичащи хора са сложени точно на края кадъра, размазан фон, получава се доста интересена композиция. не знам как се прави това с 9 точки. а това деца да снимаш е блаженство, най-накрая.

и общо взето не пречат, ако си мазохист или биг бомба виртуоз снимач дето такива напредничави глупости не му трябват, може да си сложиш на централна зона и да пукаш както и до сега.

Автор: georgioiv   
Дата:   09-06-18 22:59

Автор: nsirakov
Дата: 08-06-18 22:46
една точка винаги ми е била достатъчна...

то ако си с Канон и особено с 6Д, нямаш много варианти... [smilie5]

Публикацията е редактирана (10-06-18 20:42)

Автор: asahi   
Дата:   09-06-18 23:15

"Автор: sakuraki
Дата: 09-06-18 14:49

...Сега съм с Сони 6300 и снимам същото със сонишкия 85 1.8 и не мърдам апарата дори, като фокусира обекта и си го следи по целия кадър фокуса без да го изпуска."

С какво охранителната камера е по-лоша?

Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-18 23:32

Asahi някои охранителни камери са много хубави. Само дето не ги обсъждаме тях във ФОТО форум.

Разлика иначе има голяма с това да можеш да разчиташ на фокусната система.....

Автор: nimi   
Дата:   10-06-18 00:09

Има охранителни камери които като оптика и процесора мощ изобщо не са за подценяване но струват колкото няколко А9-ки и нямат за цел да броят косъмчета и фокус по очи ;-)

Публикацията е редактирана (10-06-18 00:20)

Автор: asahi   
Дата:   10-06-18 02:12

Доста снимки все едно са снимани от охранителна камера.

Автор: sakuraki   
Дата:   10-06-18 15:00

Автор: asahi
Дата: 09-06-18 23:15

С какво охранителната камера е по-лоша?

Aми с това, че в спортните зали често ползвам над 12800 Исо и снимам на бленда 1.8/2.0 без да се притеснявам за фокуса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »