Автор: Dobromir_Kalenikov
Дата: 28-05-18 11:42
Аз пък съм на обратното мнение след тазгодишните балове - децата са си малко или много наред, но родата и родителите... Невъзпитани балкански субекти, които смятат, че за времето, за което са наели фотограф, той ще е там да натиска копчето, а те ще го влачат за ръка със заповеди "снимай я тука сега", "снимай я с ето този учител!". Видях адски много обидно и на моменти унизително отношение към фотографи, били те наистина добри (опитващи се да сътворят нещо визуално приятно от неприятната даденост на място / време) или посредствени (директни светки в муцунките и прочие абсурди).
На фона на тая крещяща простащина, децата ми се сториха напълно наред или поне далеч не най-сбърканото в обстановката.
А иначе - художествените и издържани кадри са страхотни, уловяването на емоции, на приемственост, различните погледи над възрастта и чистите човешки отношения са винаги в десетката, но не забравяйте, че в отразяването на бал или подобно събитие си има функцията "снимка за спомен" - лели, чичовци, баби и дядовци се радват на правилно експонирани, ясни снимки с абитуриентската си гордост. Това не включва сесията, разбира се, така или иначе главно тя е форматът, в който фотографът може да се развихри и да покаже фантазия и усет към изкуството.
Според мен не трябва да се изисква задължителна визуална и естетическа грамотност от хора, които са далеч от изкуството и не могат да оценят художествен кадър дори животът им да зависи от това. В никакъв случай не оправдавам посредствените, лошо кадрирани и слаби кадри тип snapshot, те така или иначе нямат място като като продукт в един платен ангажимент, но и не мисля, че трябва да търсим само и единствено кадри, достойни за окачване в музей на фотографското изкуство.
Публикацията е редактирана (28-05-18 11:48)
|
|