Автор: Kalimas
Дата: 01-09-17 10:52
Моето наблюдение.
+ малък и много удобен за носене
+ рязък (още от 2.8)
+ светъл 2.8
- малко неудобен за ръчен фокус (поне на мен)
- По спецификации позволяват завинтване само на един филтър, при повече може и да издъхне мотора. Което за пейзажи може и да ти e проблем ако искаш да сложиш 2-3 филтъра.
= При СТМ не може да се ползват евтини макро пръстени без ел захранване. Заради самия мотор. (ама това не е много важно, защото на тия милиметри, ако сложиш пръстен, макро ще снимаш от 3-4см.)
= Няма стабилизация. Но при бързо движещи се обекти и снимане от статив, тя не е от най-големите плюсове. Аз при широкото предпочитам 2.8
= Удобен за снимки в малки помещения.
Въпреки че на кроп е приравнен на 38мм, в действителност при снимки в по-близък план визията (изкривяването) си седи по към широкоъгълните обективи, а не към 35/2 пр. Така че може да не ти хареса какъв вид имат портретите на глава и горна част.
Аз лично го ползвам да ми е все в джоба към 55-250мм, за вътрешни снимки, за някой и друг пейзаж или го завинтвам за основен, като реша че не ми се мъкне 55-250. Така си покривам доста добра дължина.
Погледни дали снимките от 40/2.8 СТМ, 50/1.8 СТМ (35/2 също, но той е на други пари) няма да ти харесат повече.
Публикацията е редактирана (01-09-17 11:04)
|
|