Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
Автор: Marian.Peev   
Дата:   31-08-17 19:03

Хей, ако някой е снимал с този обектив ще ми е полезен съвета му :)
Ще го сложа на 60д и ще снимам всичко с него :D, така че ме вълнува бек/фронт фокус има ли, цветовете как са .... абе всичко :)

Отговори на това съобщение
 Re: Мнение за Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
Автор: Pavlov   
Дата:   31-08-17 20:07

Бек/фронт фокусът зависи и от тялото ти, не само от обектива. А ти пък за късмет си избрал такова, което няма възможност за микрокорекции.
Тествал съм го срещу 18-55 IS STM на 24 мм. Разлика в снимките не видях след конвертиране от RAW с Lightroom, при едни и същи настройки. Преди корекцията тези от китака бяха с една идея по-тъмни, заради по-голямото винетиране.
Естествено, твърдият обектив е малко по-светъл, но пък другият е със стабилизация.
Изборът е твой. Аз предпочетох 18-55 IS STM.

Публикацията е редактирана (31-08-17 20:07)

Автор: kvakioh   
Дата:   31-08-17 20:58

ЗАмествах 22 stm за еос-м, с този. Става. Но го продадох, защото имам поне 3 обектива, които покриват 24мм на кроп.
40/2.8 STM си избирам аз.

Автор: Kalimas   
Дата:   01-09-17 10:52

Моето наблюдение.

+ малък и много удобен за носене
+ рязък (още от 2.8)
+ светъл 2.8

- малко неудобен за ръчен фокус (поне на мен)
- По спецификации позволяват завинтване само на един филтър, при повече може и да издъхне мотора. Което за пейзажи може и да ти e проблем ако искаш да сложиш 2-3 филтъра.

= При СТМ не може да се ползват евтини макро пръстени без ел захранване. Заради самия мотор. (ама това не е много важно, защото на тия милиметри, ако сложиш пръстен, макро ще снимаш от 3-4см.)
= Няма стабилизация. Но при бързо движещи се обекти и снимане от статив, тя не е от най-големите плюсове. Аз при широкото предпочитам 2.8
= Удобен за снимки в малки помещения.

Въпреки че на кроп е приравнен на 38мм, в действителност при снимки в по-близък план визията (изкривяването) си седи по към широкоъгълните обективи, а не към 35/2 пр. Така че може да не ти хареса какъв вид имат портретите на глава и горна част.

Аз лично го ползвам да ми е все в джоба към 55-250мм, за вътрешни снимки, за някой и друг пейзаж или го завинтвам за основен, като реша че не ми се мъкне 55-250. Така си покривам доста добра дължина.
Погледни дали снимките от 40/2.8 СТМ, 50/1.8 СТМ (35/2 също, но той е на други пари) няма да ти харесат повече.

Публикацията е редактирана (01-09-17 11:04)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »