Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Интериорна фотография - цени
Автор: AlexValtchev   
Дата:   11-05-17 14:11

Имам един приятел който е получил запитване за снимане на интериор. Мисля че беше офис стаи или хотелски стаи нещо такова. Човека принципно е доста кадърен, снима добре но 1) никак не си цени труда (колкото и да му говоря), и 2) добър е в снимането, не в монтирането или Photoshop манипулациите. Става дума за около 40 стаи и се интересува какво би било подходящо заплащане. Естествено това което аз му казах му се стори много и че "щял да загуби клиента"... Та как да го убедя да си цени труда, и какво е адекватно/стандартно/ориентировъчно заплащане за такъв вид снимане. Мисля че каза че по 3 финални кадъра трябва да предаде от всяка от 40–те стаи.

Моля без глупости и тъпи изявления ще бъдат изтривани. Човека ми е добър приятел и искам да му помогна, ама ме дразни как мисли и че не си цени труда и трябва да го направя деликатно.

Отговори на това съобщение
 Re: Интериорна фотография - цени
Автор: kvakioh   
Дата:   11-05-17 15:16

Минимум 100лв. на стая, ако са по2-3 кадъра, и ако е хотел- 2-3 нощи фул сервиз безплатно в най-добрата стая/апартамент.
Мисля, че е достатъчно. 40 стаи са си много време. А и според мен някои се дублират/повтарят, но си е достатъчно много време.
Ако има нужната техника като хората, толкова.

Публикацията е редактирана (11-05-17 15:16)

Автор: ss_sgp   
Дата:   11-05-17 16:58

Аз пък да дам гледната точка на някое бивше ченге, изпрал некви пари в хотел, а сега изпечен бизнесмен: има-няма 3 дни работа, по 100лв/ден, айде от мен да мине още 100 -> 400лв [smile]

Автор: PhotoBo   
Дата:   12-05-17 01:38

Под 800-1200лв. аз лично не бих се наел, да снимам интериор с такъв мащаб! Колкото и да съм бездарен, а доколкото разбирам човека е добър в това което прави!
Снимал съм два пъти интериор за пари - единия път 3-4 хотелски стаи с предверие, конферентна зала и отвън, а другия само един апартамент състоящ се от други 3 стаи... (като краен резултат 20-25 обработени снимки в два размера). И в двата случая ми платиха над средната раб. заплата (демек по 2) и в крайна сметка и аз доволен, а и клиента също... след като пак ме вика да снимам за него. Та човека трябва да си цени труда, вместо да се чувства неудобно от това, за което го карат да изпълни. Който не го устройва си търси други "майстори" или клиенти, които ще са на едно ниво, съответно разбирания/очаквания! При запитване за продуктова фотография за онлайн магазин с над 100-200 продукта, като им казах цена на снимка или сборна такава за всички продукти и че ще ми трябват поне 2-3 седмици за изпълнението на задачата - повече не ми се и обадиха. Няма и проблем, защо да си губим времето и аз на тях и те на мен моето?!? Аз съм на принципа, че количеството не задоволява всички вкусове и качества, а цената не винаги оправдава времето. Клиента пък не винаги разбира как се определя цената и обикновенно фотографа е тоя дето взима една камара пари за няколко натискания на спусъка, но евентуална загуба на такива клиенти не е голяма загуба за фотографа [smilie3]

В магазина като ида не ме питат скъп ли е един продукт или не, за това има качества и цени различни за дадените продукти! Без пари обаче не дават, няма нужда и вие да се продавате и да подарявате труда си!

ПП: Горните цифри са само образни и важат само за мен според моите очаквания, не са някакъв еталон за цени при интериорната фотография, нещо с което дори не се занимавам! Успех на твоя човек! [shtrak]

Автор: Frenchev   
Дата:   12-05-17 07:46

Основния проблем при тази поръчка ще е времето за изпълнение. Като фотограф снимащ 90% интериор мога да ви убедя, че 3 дни няма да са достатъчни. И то не защото приятеля ти няма да успее а защото стаите няма да са готови.

Снимал съм много хотели и без значение дали в България, Германия или Англия основния проблем е бил винаги този. Мениджъра винаги иска всичко да е перфектно и подготвя един сет от цветя, плодове и подобни атрибути, които се разнасят от стая на стая. Една камериерка върви с теб и оправя допълнително стаята. Много често нещо не е готово и трябва да се чака да се оправи. Също така е много важно положението на слънцето и трябва да се изчаква. Също не всички стаи а свободни и трябва да се ходи поне 2-3 пъти. А за толкова стаи и повече.

Ако клиента ме увери, че всичко е готово и ще мога да снимам без прекъсване, бих снимал за около 1500 лева. Ако ще е накъсано цената за България е между 500 - 800 лева за един работен ден (8 часа). За Германия същата, но в Евро.

Автор: MarinY   
Дата:   12-05-17 08:19

Авторе, дано не го възприемеш за спан.
40 стаи не се снимат. Сигурно са няколко вида повтарящи се, но има фоайе, ресторант или място за закуска, рецепция и някои други, важни за реклама зони. Сигурно, вход, фасади, евентуално градина и басейн са снимки, които ще се направят "между другото". [smile]
Времето за професионален отговор/снимане на такава задача, може да е понякога повече от седмица - за да се избере най-подходящото естествено осветление, наличието на клиенти или служители, понякога, леко, а може и по-сериозно разместване на мебели.
Да спомена и необходимостта от поне две-три осветителни тела, дори и прости светкавици с модификатори да са.
Малко ме притеснява израза "не е добър в сглобяването и Фотошоп МАНИПУЛАЦИИТЕ". - верната дума е ОБРАБОТКА. Изборът на термина "манипулация" означава неразбиране и отрицателно отношение към важна и неотменима част от тази задача.
А за цифрата във фактурата - 500 до 5000. Зависи от още сто фактора.
Успех!

П.П. Френчев ме е изпреварил, а той е професионалист! [smile]

Публикацията е редактирана (12-05-17 08:21)

Автор: sibirska   
Дата:   12-05-17 11:16

Ако един сватбен фотограф взима 1000 лева за 8 часа защо и един интериорен фотограф да не взима толкова. Работата ако е за 3-4 дена смятай колко трябва да иска.

Автор: jingov   
Дата:   12-05-17 15:07

PhotoBo +Frenchev + MarinY , 500- 15000
"В магазина като ида не ме питат скъп ли е един продукт или не, за това има качества и цени различни за дадените продукти! Без пари обаче не дават, няма нужда и вие да се продавате и да подарявате труда си "
Това ичерпва разсъжденията,
НО масово почти начинаещи или вече не толкова снимат за почти без пари или за сума, която не отговаря нито на уменията и знанията, нито на времето загубено в снимане и обработка. " Ми той ми е приятел-познат","спешно у трябват" прочие познати изречения.
По нашите ширини, не се ценят времето вложено в труд, уменията не са от голямо значение.
[shtrak]

Дата:   12-05-17 15:31

Djindov, не е ясно, дали подкрепяш или отричаш, това, което сме писали, но място и пазар има за целия спектър от цени и едното ниво не пречи на останалите. Просто, резултатът ще е различен и ще отговаря на разхода.
Клиент не се обучава. От това, което е готов да заплати, получава снимки от умен телефон, до кадър за двойна корица.
[beer]
П.П. Сибирска, няма такъв сватбен фотограф, който за осем часа да е снимал и приготвил снимките. Ако някой го прави, резултатът ще е такъв, че хилядата лева ще са прецакване на клиента. [smilie3]

Публикацията е редактирана (12-05-17 15:38)

Автор: jingov   
Дата:   12-05-17 15:36

Подкрепям естествено,
от моята си гледна точка и от това, което виждам, че се случва .
Примери много, но най честото извинение за исканата ниска сума за труд е - и те са пари, нали, по добре малко, отколкото без тях. Да знаиш колко дупки имам да запушвам.

Дата:   12-05-17 15:39

[beer]

Автор: sibirska   
Дата:   12-05-17 16:05

Обява за сватбен фотограф:

Посочените по-долу цени са отнасят за района на град София и включват заснемане в рамките на 8 часа от Николай Митев и втори фотограф. Първите 4 допълнителни часа заснемане са с 50% отстъпка и са на цена 60 лева/час и за двата варианта на заснемане.

Фотограф и половина Двама фотографи, по-голям брой снимки, едновременно заснемане при булката и младоженеца
8 часа 1300 лева 1800 лева
9 часа 1360 лева 1860 лева
10 часа 1420 лева 1920 лева
11 часа 1480 лева 1980 лева
12 часа 1540 лева 2040 лева

Защо един интериорен фотограф да не иска подобно заплащане.

Автор: camelasign   
Дата:   12-05-17 19:38

...едно 50% от работата е обработката и сглобяването.

Автор: ogi100   
Дата:   12-05-17 20:04

Много зависи по кой метод е снимано. Може обработката да е 10%, може и да е 90% като труд и/или като време. В конкретния случай не мога да разбера, дали идеята е да се снима и да не се обработва, или целта е обработката да е минимум. Аз ползвам 4 различни подхода за снимане на интериор и цената ми варира от Х лева на кадър, до 10 пъти Х.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   13-05-17 00:55

И аз за един ПРЕАТЕЛ питам - пуснете някой интериорен шедьовър, над който сте работили 2-3-4 дни, да видим ние, простия народ що е то "качествена интериорна фотография"
Мерси [beer]

Публикацията е редактирана (13-05-17 00:56)

Дата:   13-05-17 01:54

Методиев, сърказмът ти не е на място. А каквото и да се покаже, простият народ няма да стане по-сложен. [smilie7]

Автор: AlexValtchev   
Дата:   13-05-17 15:31

Благодаря, това беше доста добър и изчерпателен отговор. За съжаление моят човек вече си е дал г*за... Но беше и полезно за самия мен. Ще поговоря с него, дано нещо му влезе в главата за следващият път.

Автор: freestyler   
Дата:   13-05-17 15:47

Един приятел пита: Може ли да видим после снимките на стаите. Мисли че е коректно, след като отговорите тук са били полезни.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: