Автор: VladX
Дата: 10-03-17 20:08
Здравей! Ползвал съм Хоя, както ниския, така и високия им клас! Също и с кенко съм снимал.
Лично моето мнение че са пълен таш*к.
Толкова за нищо да не стават, че направо бих ти ги подарил, понеже ще ми е неудобно да ти взема пари за тях, дори и да са Made in Japan!
Имам полари на B+W и Carl Zeiss и на това базирам мнението си!
През годините съм снимал с доста марки филтри и повечето са ми до болка познати.
Наблюденията ми са че дори HDто на Hoya не е по-добро и от "ниския" клас на B+W.
За Carl Zeiss няма да ти говоря... а и питането ти е за Hoya HD или Kenko Zeta
Има много фенове на Hoyaи и Kenko тук във форума и знам че ще скочат срещу мен, без никога и да са помирисвали Carl Zeiss филтър!
Предимството на Hoya и Kenko им е цената. Ако не ти се дават много пари за филтър или не виждаш смисъла в това, взимай Hoya или Kenko.
Това което не ми харесва в тях е как променят цветовете. Щом са полари, ясно е че ще променят цвета! Проблема обаче се усеща в постобработката.
Докато с B+W и най вече с Carl Zeiss е доста по-различно. Там като чели всичко си е на мястото. Все едно филтъра "знае" как искам да изглежда изображението и как ще го обработя в последствие.
Другото нещо което е, ако имаш висок клас обективи, само тогава има смисъл да си вземеш B+W или Carl Zeiss!
Но ако обективите ти са от нисък или следен клас, то тогава би било доста по-разумна да вземеш Hoya или Kenko.
Но висок клас обективи и да им завиеш отпред Hoyaи или Kenko лично за мен е безумие!
Имам доста, познати които снимат с Hoya UV и обективи като 24-70, 70-200 и други ....
Щом може да дадем 5 бона за обектив, може и 200, 300 за филтър!
Поздрави!
|
|