Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем при "Import" на снимки.
Автор: hristov2256   
Дата:   30-12-16 07:19

Привет.
От седмица насам имам някакъв проблем при импортване на снимките в редакционните програми, като Capture One, Lightroom, Photoshop-а и т.н.
Снимам със Sony A7R2 и досега нямах проблеми, но миналата седмица реших да си кача няколко RAW-a за редакция и снимките ми в тези програми излизат по-тъмни и с измити цветове от обикновено. Нищо не съм пипал във фотоапарата, нито в програмите. JPG от фотоапарата излиза без проблем.

На фотоапарата ги виждам много по-светли, детайлни и с повече цветове.
Като метна снимките в някоя от програмите, първоначално при PREVIEW всичко изглежда наред, но реша ли да ги Импортна - умират и просто нямат правене.

Сменях профили, чудо - все тая.

Някой сблъсквал ли се е преди с този проблем и какво е било решението?

Благодарско предварително,
Кала

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем при "Import" на снимки.
Автор: Fifata   
Дата:   30-12-16 08:28

Нормално е. Все пак ти виждаш jpeg, а роу файла е по базов и за това след импорт изчезват всичките jpeg настройки.

Дата:   30-12-16 08:39

Принципно всеки това говори в нета, въпроса е, че разликата не е някаква малка, а направо смазваща, за 10тина години не ми се е случвало подобно нещо, а от седмица насам. Снимка на слънце ми излиза като нощ, колко да е тази разлика... Измити цветове, сенките са мега плътни и контрастни, не мога да ги редактирам по никакъв начин. Реша ли да пипна нещо - снимката се скапва тотално.
Представете си снимка, заснета на 1/100, а излиза като на 1/8000.

Публикацията е редактирана (30-12-16 08:41)

Автор: Pavlov   
Дата:   30-12-16 08:46

Пусни една и съща снимка, от тези проблемните, в JPEG и RAW. Да пробваме на нашите компютри как е.

Автор: PhotoBo   
Дата:   30-12-16 09:51

Имам подобен проблем, писал съм за него (с примери) тук!
Ако наскоро си сменил ОС с Windows 10, явно вюъра по различен начин чете и показва снимките. Пробвай само за теста да ги видиш с Fast Stone. Както са писали в темата виж да не си сменил профила някъде, ама чак "Снимка на слънце ми излиза като нощ" - може и нещо друго да е... [smilie10]

Автор: jidovena   
Дата:   30-12-16 09:59

hristov2256 :За Capture One - Променете ICC профила при експорта , поне при мен действа.

Автор: asahi   
Дата:   30-12-16 10:00

Това не е проблем, а непознаване на RAW процеса. Когато отвориш RAW файла в редактора ти виждаш неговото превю, процеснато или със случайни (дефолтни, по-предни) настройки, или с импортнати от фотоапарата, ако там има валидни настройки. И в двата случая крайният резултат в процеснатия (конвертиран) файл зависи изключително от това какви настройки ти ще приложиш.

Генерално погледнато RAW файлът не става за разглеждане. С него могат да се правят две смислени действия - да се конвертира или да се изтрие.

Дата:   30-12-16 13:16

От поне 7,8 години не снимам в RAW + JPG, а само в RAW.
Ясно е, че не стават за читаво разглеждане, но след толкова години тази седмица ми избоде очите, че нещо не е наред.
Досега си снимам в RAW, Импортвам си в програмите, разглеждам ги без никакъв проблем и винаги са ми били мнооого близки до това, което ми излиза на дисплея на апарата или на всяко друго устройство, на което съм ги пускал.

От миналата седмица излезе този проблем, снимахме се на майтап в една вила, на дисплея на фотоапарата/хистограмата всичко изглеждаше нормално, добре светнато. Решихме да ги разгледаме на компа - греда, тъмно до такава степен, че не могат да се обработват изобщо. Мега плътни сенки, от които не можеш да изкараш абсолютно нищо,измити до болка цветове, а на дисплея се вижда всичко нормално.

Сега, запознат съм с форматите, но тези неща ми правят впечатление и за мен това не е напълно нормално.

Кадър от дисплея и превюто (в ляво) и след Импорт, където и да е.
Пробвах с кадри отпреди няколко седмици - при импорт нямам проблем с тях, а настройки по програмите и фотоапарата не съм правил.

При Експорт всичко е нормално.
И да кажа отново - дори да гледам само JPG, реша ли да барам RAW-а след това - не мога да правя нищо, тъй като файлът е тотално изнасилен и омазан.

https://s27.postimg.org/6gtzukqmb/kaka.jpg

Публикацията е редактирана (30-12-16 13:18)

Автор: марвес   
Дата:   30-12-16 13:43

Снимал си видео с Picture profile PP / SLOG и си забравил да ги нулираш.

Custom Settings Menu > Tab 6 > PP Off

след това снимай пак RAW или RAW+jpeg и всичко ще си е по старому.

Дата:   30-12-16 13:48

Бе, кофти пример дадох.
Същото е положението и на NEUTRAL.
Просто нямам под ръка нови снимки и апарат да направя 1 реален пример на този етап, възможно най-скоро ще пусна.

Профилите ми хрумнаха веднага, но са Off/Neutral.
Снимките си седят супер добре светнати, цветни и т.н., а при импорт - примера с дясната снимка.
[smilie2]

Публикацията е редактирана (30-12-16 13:49)

Автор: марвес   
Дата:   30-12-16 13:57

Прочети пак горния пост и отиди в менюто, което съм описал :)
Настрой на PP Off. Ако е на различно от "PP Off", RAW ще се влияе и ще виждаш тези "аномалии" в RAW конверторите.

А този NEUTRAL го върни на STANDART (Creative Style), както е по подразбиране. Но той не влияе на RAW.

Публикацията е редактирана (30-12-16 14:11)

Дата:   30-12-16 14:13

Майкоу :)
Профилите ми бяха Окей, но забелязах, че ми е включен HDR-а, което е странно, тъй като не съм го пускал, но като го изключих - проблемът изчезна.

Ами...извинявам се за спама, но поне се откри някакво решение.
Явно това масово се случва, тъй като в нета е пълно със същия проблем.

Марвес, благодаря за насоката [beer]
Както и на останалите.

Весели празници и да се накефите! :)
Пожелавам си през 2017та да мога да си редактирам първия пост.[smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »