Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon banding или нещо друго?
Автор: hhumpff   
Дата:   24-12-16 23:00

Здравейте!
Бих искал да попитам по-напредналите за следният случай (не знам дали е проблем или лошо боравене с апарата), който забелязах днес при свалянето на така наречените нощни снимки, които направих. Апарата е Канон 7DMk2 и обектив ЕF50 f/1.8 STM. Резултата е много незадоволителен за мен, но това е въпрос на умения и все пак пробвах за пръв път. Снимах при следните настройки: ISO 1600 и ISO2000, f2.8, Скорост 6sec(получена по метода 500/50*1,6=6,25s), ръчен фокус "на безкрайност" (който май не направих както трябва) и точково измерване(тук не знаех каква настройка трябва за добър резултат и си го оставих така както снимам по принцип). Нямах статив и снимах със самоснимачка на 2сек и чантата за подложка. Както казах резултатите не са добри, но не това е въпроса.
При отварянето на снимките на компютъра нямаше фокус, небето беше прекалено тъмно, а звездите без много цвят и някак си ...незадоволителни. Опитах да правя някакви подобрения със софтуер и тогава забелязах следното. При увеличаването на exposure с над 2,5 примерно се забелязва хоризонтална линия с различен оттенък, и вече знаейки, че е там я виждам дори и на необработен файл.
Прилагам две снимки, като уточнявам, че са качени в jpeg и намалени с 50%, но все пак става ясно за какво говоря.

https://s27.postimg.org/rd7kj6xbz/nishtni_zvezdi_orig_1.jpg

https://s29.postimg.org/54skld74j/nishtni_zvezdi1.jpg

Въпросът ми е на какво се дължи този "дефект", как може да се избегне, и това прави ли снимането на "нощно небе" още по трудна задача при по дълги експозиции, или обратно, експозицията е трвърде кратка но с много високо ISO (но четох че може да се използва и доста по високо от 2000). Естествено, въпросът не се отнася само за нощни снимки, просто за първи път забелязах това днес в конкретната ситуация.
Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Canon banding или нещо друго?
Автор: b0bb0   
Дата:   24-12-16 23:08

При мен се отварят снимки, по-малки от пощенска марка.

Дата:   24-12-16 23:15

Оригинал
https://postimg.org/image/rd7kj6xbz/

Осветлена
https://postimg.org/image/54skld74j/

Съжалявам, досега съм работил с този сайт без проблеми.

Автор: itilien   
Дата:   25-12-16 00:36

Това не е стандартния тип бандинг, някакъв по-странен е... Канонските роу файлове не са много податливи на изсветляване. Но въпреки това тая линия изглежда странно.

Ако ще снимаш звезди, прави го с по-широк обектив (ама и светъл да е), че хем да имаш повече небе, хем да ти се удължи експозицията.

Автор: test1011   
Дата:   25-12-16 02:23

Снимаш с кропка на 2000 исо и очакваш и динамика на всичкото отгоре т.е. да възстановиш детайл от тъмни области на недоекспониран файл който даже не е на фокус btw и всичко това от канонска матрица.. мога да ти препоръчам да направиш няколко кадъра на тъмно недоекспонирани и след това да си boost-неш shadows-a и да видиш дали пак я има тази лента, по принцип това е нормално , като снимах с 5д2 преди и си правих някви експерименти имах подобни линии но това беше много boost-ване вече

Автор: Simbon4o   
Дата:   25-12-16 10:39

Каноните, които носят на изсветляване на сенки са под 5бр като модели :). 80д, М5, 5д4, 1дх2 иии толкос. Останалите - снимаш така, че после да не буташ сенките щото не става. Бандинга си е нормален мисля, с тази камера по-добре снимай на по-високо исо и стаквай от колкото да изсветляваш после каквото и да снимаш.

Автор: lamerko   
Дата:   25-12-16 12:54

За да снимаш на такива (и по-дълги) обективи, ще ти трябва екваториална монтировка, която синхронизирано да движи камерата по небето и да не се грижиш за времето на експонация.

Дата:   25-12-16 14:03

Благодаря за отговорите.
Ясно е че снимката не става. Не съм се мъчил да я подобрявам, а по споро да анализирам резултата. Притесних се да не би да е някаква повреда на сензора. Защото имам 6 снимки, всички са недоекспонирани и на всички я има линията на едно и също място.

Публикацията е редактирана (25-12-16 14:15)

Дата:   25-12-16 15:11

Повреда не, по-скоро проблем, който най-вероятно се среща не само при твоя апарат. Доколкото помня съм виждал и друга тема, в която се обсъждаше подобен проблем на току що излязъл Канон, но не помня кой точно. 5д4 ли беше, кой беше...

Автор: sherbit   
Дата:   25-12-16 15:29

Канон не са за тая работа. Просто не снимай нощем. Aко искаш да замажеш малко опитай с Photoninja.

Дата:   25-12-16 16:19

Е дано да е така само нощем. Все още не съм правил дневни снимки с дълга експозиция. Ще видим и там как ще е. Защото имам все пак нощни които са под секунда и са си ок.

Дата:   25-12-16 18:45

Едва ли ще го видиш при дневни снимки с дълга експозиция. Тук имаш наслагване на две неща - крайно тъмен кадър и много силно изсветляване в последствие. Ако кадърът ти е добре експониран няма да има нужда да го вдигаш толкова много и няма да видиш проблем. Но дори и да се наложи някога да вдигаш с толкова много, ако не е чиста чернилка както при нощните снимки сигурно пак няма да го видиш.

Автор: Xizario   
Дата:   27-12-16 10:13

1) повечето обективи в момента нямат hard infinity focus. И това се забелязва на снимките ти, не са на фокус. А дори и да знаеш до къде да завъртиш точно обектива, имай предвид че фокуса се променя от температурата. При студено или топло време леко се шифтва инфинити-то.

hint: Другият път си харесай някоя ярка звезда, пусни LiveView-то и фокусирай по нея ръчно.

2) 6 секунди на ф/2.8 е твърде малко светлина, за единична екпозиция, независимо от ИСО-то. Просто светлината ти е малко (което понякога е добре, защото звездите като изгорят, няма какво да направиш после)

hint: Вместо да увеличаваш ИСО-то или пък времето, просто снимай повече от 1 снимка (5-10), и после ги stack-ни една в/у друга. При стакването ще падне шума, тъй като са кратки експозициите няма да са размазани, и заради ниското исо ще имаш по-голям DR.

3) 7д мк2 почти няма бандинг. А и при множество експозиции, звездите се въртят. При align-на на снимките при stack после, бандинга ще се разминава от предишните експозициите и напрактика от median стак-ка ще изчезне напълно.

hint: снимай повече. Другият път снимай много, снимай със всякакви настройки.

@hhumpff , каза че имаш 6 снимки. Ако искаш ги сподели, или на лично и да видим кавко може да се направи от 6-те заедно с малко софтуер :)
Не се притеснявай че са тъмни. По-добре да са тъмни, отколкото твърде светли.

Иначе успех. Нощното се учи бързо. Това са първите ми опити:
https://www.flickr.com/photos/vasilraev/12417911574
https://www.flickr.com/photos/vasilraev/14949469066
А това е нещо скорошно
https://www.flickr.com/photos/vasilraev/27669384273

А не съм снимал повече от 8-10 пъти нощем.

Автор: tyunkata   
Дата:   28-12-16 00:17

Това, което показваш е класически проблем при Canon при изсветляване на тъмни участъци от кадър. С най-новите тела уж го няма това появяване на петна и подобни линии, но проблема е повсеместен с по-старите тела на Canon. Особенно ясно се изразява при кропки. Това +2.5 EV е доста екстремнно изсветляване, просто не си експонирал правилно. Иначе при Canon има едно неписано старо правило за контрастни сцени - да се снима +0.3-0.5Ev преeкспонирано, защото се вадят повече детайли от светлите зони, отколкото от тъмните.

При теб просто е лошо експонирана снимка с екстремно изсветляване като за кропка тяло.

Автор: Bess_bg   
Дата:   28-12-16 08:01

Ако снимката е добре експонирана няма проблем да се пипа в сенките, но показания пример не е такъв. Това, което се опитваш да "светнеш" не са сенки, а просто си е недоекспониран кадър. Има много причини за шума и начини за намаляването му - най-лесния е с правилна експонация. Аз снимам нощем с 8 мм, Ф: 3.5, исо 6400 понякога. Нямам такива драми с шума, но и не се опитвам да си светна толкова снимката пост фактум. Може да пробваш и премахване на шума в роу конвертора, но аз лично това не го харесвам, т.к. снимката става прекалено омазана. (Все пак е въпрос на вкус де.)

Ето тук съмсветвала повечко в долната част на снимката:

https://c7.staticflickr.com/6/5662/21443846110_256fdee4a1.jpg

Star trails by bess_bg, on Flickr

Публикацията е редактирана (28-12-16 08:02)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »