Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Видео конвертиране
Автор: a26   
Дата:   28-07-16 10:20

Здравейте,

Като последна опция след доста четене и гледане на клипчета (но явно не мога да уцеля) – имам практическо питане относно конвертиране на видео и настройки.
Явно аз нещо не правя като хората, щото рендерването е убийствено бавно (с уж леки настройки според нета) – за около час видео след като рендерва 3 часа дава оставащи още 7.

Бекграунд: Заснел съм домашен хепънинг, който е около час и малко – с домашната камера Сони. Файлът е със следните характеристики на заснетото видео:
AVCHD формат, .MTS разширение на файла, 1440×1080x12, 25 fps

Пускам си го в Сони Вегас, модвам съвсем леко – на практика в началото и в края фейдъри. И тук почва драмата с бавния рендер. Независимо от това какво избера като project settings и после render settings (т.е. еднакви параметри с входния файл или по-ниски – напр. 1280×720, mp4 и т.н.) – времето е убийствено.

В Тубата с подобни настройки, които пробвам, времето за рендерване е грубо 1:5 – т.е. за 1 минута се рендерват 5 минути видео. При мен – посочих по-горе за какви часове иде реч. Пробвах даже и да пусна някакви мижави 640x480 (мисля се води като снимано от мобилно устройство) – същата работа…

Целта ми е да изкарам видео, което ако и да не е 1440×1080 – да е с прилично качество за гледане и евентуално качване в Тубата.

Не на последно място – не мисля, че компа ми е от бавните:
16 DDR4 RAM, SSD, i7-6700HQ, NVIDIA GEFORCE GTX 980M с 8 GB DDR5.

Та ще съм благодарен за съвет какво омазвам.

Отговори на това съобщение
 Re: Видео конвертиране
Автор: Блясък   
Дата:   28-07-16 10:50

Друг път работил ли си със този екземпляр Вегас? Че има много зглобки, версии и т.н. ...възможно ли е тази версия да е нещо недъгава с този .МТС ? Аз не ползвам Вегас, но мой колега ползва 15-та версия...

Автор: БОБИ-ЛЪВЧЕТО   
Дата:   28-07-16 10:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: r_rusev   
Дата:   28-07-16 11:18

Бавно е при Вегас рендирането. При Премиера е една идея по-бързо. Бързината на рендиране зависи най-вече от процесора и РАМ.
И моят компютър е с подобни х-ки. При Вегас и 2 паса времето за рендиране е от 1:3 до 1:5, т.е. 1мин. клипче се рендира м-у 3 и 5мин.

Дата:   28-07-16 11:23

Дам. Явно значи не е при мен проблема. Гледах сега с Movie Maker-a сякаш може и да е една идея по-бързо. Или другия вариант, който чета е предварително да се конвертира МТС-а в МОВ примерно и после с някоя по-лека програмка да се едитне. Абе ще се забавлявам пак довечера. Тъпото е, че наистина в случая не ми трябва кой-знае какъв едит - два фейда и един трим в края...

Автор: stef7   
Дата:   28-07-16 12:07

компа ти въобще не е от бавните, а и не слагаш почти никакви ефекти.
Не работя с Вегас и не мога да ти дам друг акъл освен да пуснеш Task Manager по време на рендеринга и да видиш колко натоварени са ядрата на CPUto. Би трябвало да са къмто 70-80% и повече
Ама гледам в нета че на Сони Вегас Pro 13 може да използва видео картата за краен рендеринг, че и QuickSync от вградената в процесора видео карта и да ти съкрати времената между 5 и 10 пъти.

Ако го правиш за Youtube според мен спокойно може да ползваш картата на Nvdia или тази в процесора. Разлика в качеството спрямо рендеринг на процесор почти няма да се забележи. Не ползвам Вегас но ето тук има обяснено как се прави:

https://www.youtube.com/watch?v=n70Z33gBvLA

https://www.youtube.com/watch?v=PbSUoDuHY_o

Дата:   28-07-16 12:13

А и за подкараш въпросния рендеринг под NVidia ти трябва да инсталираш отделно CUDA драйверите
https://developer.nvidia.com/cuda-downloads

Автор: langel   
Дата:   28-07-16 13:19

Имаш ли представа къде го пращаш с този линк?

Дата:   28-07-16 13:36

а26 - виж дали са ти инсталирани nvidia драйверите.
В контролния панел на nvidia - 3Dsettings - program settings - виж дали фигурира Sony Vegas, ако я няма, добави я.
От години не ползвам Вегас, но някъде из настройките има опция дали да ползва GPU acceleration.

Ако лаптопа ти е с един диск, независимо, че е SSD, винаги ще рендва бавно. Копирай целия проект на външен диск SATA3 и го свържи през USB3. Експортвай също към външния диск.

Предполагам, че времето ти за рендване ще падне поне двойно.

Десктоп с такива параметри рендва 1 час за 20 минути.

Дата:   28-07-16 14:50

Благодаря за инфото! Ще пробвам съветите.

Вегас-а разпознава, че мога да ползва cuda-та, обаче и аз сега си мисля, че ако и да са ми ъпдейтнати дравйверите на картата - Вегас-а не товари изобщо.
Щото вчера преди да легна към 2 - цъкнах да видя що се случва с температурите и ядрата - и всичко беше на минимума дето се вика - ни грее, ни е напънат процесора, ни РАМ се ползва като хората...

В краен случай - за целите, за които ми трябва - вече го обърнах през муви мейкър-а - с настойки за Тубата и експорт в МП4.
Ама ще разцъкам - че имам сума ти домашни видеа дето си стоят сурови и съм се наточил да ги направя на филмчета...И ще е срамота с тая машина в момента да се цикля толко време...

[beer]

P.S. Имам и втори диск - терабайтов нормален на 7200. Това, че е по-добре да е на друг диск съм го пропуснал - ще пробвам.

Публикацията е редактирана (28-07-16 14:51)

Дата:   28-07-16 15:24

@langel, много се дразня когато вместо да дадат своя съвет на този който пита, почват да ме поучават какво да пиша. Пиши каквото мислиш че е по-добре, ако смяташ че моя съвет е лош, кажи какво не е вярно и какво да направи за да си реши проблема. На мен няма какво да ми се правиш на умник, няма да ме впечатлиш. ОК ?

As of driver version 340.52 around July 2014, NVidia has pulled the CUDA video encoder from the drivers. Vegas will say that CUDA is available, although will be unable to use it to support rendering videos, and render using CPU only. Supposedly they wanted to promote their NVEnc (ShadowPlay) that is only available on the 600 series and newer.

340.52 Drivers за NVidia
http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77227/en-us

Четвърти ред отдолу
CUDA Toolkit: 6.5

Последните драйвери под Windows за NVidia
http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/105037/en-us

CUDA Toolkit реда липсва

Същото е в Premiere. Казва ти че имаш хардуерно ускорение и CUDA ама ускорение няма реално ако не се сложат CUDA драйверите. На питащия пробвай рендеринга през видео картата преди и след инсталирането на CUDA драйверите и виж има ли разлика.

Дата:   28-07-16 15:42

stef7

Уважавам хора, готови винаги да помогнат, но е добре да го правят компетентно. Излизането извън рамките на компетентността не помага, а вреди. Гледам да избягвам агресивните многословия като това от последния ти пост.
Съветите си съм ги дал кратко и ясно, защото са ми ясни.

С въпроса си към теб "Имаш ли представа къде го пращаш с този линк?"
исках да уточня - ти самият ползвал ли си изобщо Cuda toolkit?
Ако си го ползвал /аз лично се съмнявам/, би трябвало да ти е ясно, че човек, поставящ въпроса на настоящата тема, със сигурност няма да се справи.

Автор: batsali   
Дата:   28-07-16 17:09

Така. ts, mov, vob, mkv, mp4, flv и така нататък не са видео формати, каквото и да се подразбира под "формат" в случая. Това са контейнери, в които може да има по няколко видео, аудио и други потоци, всеки от които може да е намачкан с различен кодек.

h.264 (с имена като AVC, и разни други съдържащи буквите AVC) е най-масовия стандарт за видео компресия в момента. h.265 (или както е казал поета - HEVC) е по-нов и по-добър, като сега бавно и славно трябва да замени h.264.

h.265 прави повече сметки при компресията и иска доста повече процесорна мощ. Възможно ли е в настройките да си го избрал него, a26, и затова да мисли много машината?

Кажи какви настройки избираш.

Автор: hose   
Дата:   28-07-16 17:18

принципно рендването е винаги бавен процес… от край време
някога ги оставяхме с дни да работят… сега са уж много бързи машинте ама и видеата стават все по-големи та е почти същото в крайна сметка… пак си чакаш

колкото по-голяма разлика има между входния и изходния файл - толкова повече време трябва за да пресметне всеки един кадър от едната резолюция и frames rate и codec към другата… и обратно

т.е. - това че си тествал да е някакво мижаво 640x480 реално товари още повече

премиера го препоръчвам, макар да имах доста добри впечатления някога и от вегас (но мноооого отдавна и така и не ми хареса да го ползвам)
но новите премиери - след CS5 въведоха много добрата опция като импортнеш видеото на таймлайм-а да те пита дали искаш да промени настройките на проекта както са на съответното видео - така няма шанс да ги объркаш ти самия в началото - аз лично въобще и не гледам вече като стартирам проект

така че моя съвет е да настроиш ТОЧНО проекта както е суровия файл - 1440х1080 и тн, и след това да експортнеш отново в същия файл - така би трябвало да не смята въобще, освен тези преливки и "събирането" на цялостния файл

някога като видях как това стана за секунди на премиер 2 и щях да припадна - толкова бях свикнал с тия рендвания и експорти по сто часа… [smilie18]

иначе най-ползваната компресия в момента е H 264, което си е mp4, добро е и като качество и като компресия на файла

и един съвет - внимавай да не си прегрееш машината в тия 30 градусови жеги

Автор: hose   
Дата:   28-07-16 17:22

batsali правилно е обяснил за компресиите [smilie24]

Дата:   28-07-16 23:56

Към питащия, тези времена за тази бърза машина при това видео според мен са много големи. Машината е доста мощна, трябва да може да се справи доста по-бързо има нещо не както трябва в настройките на Vegas, но не ползвам този софтуер не мога да помогна. Трябва компа да е пред мен да се ровя на място и във Вегас и в Интернет докато напипам проблема. Мога само да кажа и докажа, че проблема не e в хардуера.

Направих следния тест и ти може да го повториш:

1.Свалих ето този клип в оригинал (158Мб mts file)
https://vimeo.com/90734053

Клипа е от с дължина 48сек. и е от Сони А6000. Използва същата компресия като при теб AVHCD но е във full HD 1920х1080 резолюция и сигурно с малко по-голям битрейт.

Вкарвам го в Premiere и не правя абсолютно никаква обработка. Просто го прекодирам и маалко го компресирам. И изходния и входния клип използват една и съща компресия с различни wrappers но Premiere трябва първо да го декодира и после да го кодира отново.

Време за прекодиране при 48сек. клип – 64 сек. Почти едно към едно е айде 1 към 1.3. Айде мойто CPU е може би малко по-мощно от твойто, при теб трябва да е нещо като 1 към 1.5 1;6. Т.е. 1 час клипове трябва да може да ги прекодираш за максимум 2 часа.

Ето настройките на Media Encoder на Premeire.

https://postimg.org/image/6vh4fhko7/

2 паса, почти максимален битрейт спрямо входния, maximum rendering quality. Ако го мина на един пас и без maximum rendering quality времето пада наполовина – 32 сек. – по-малко от самият клип. А разлика в качеството при този изходен клип а при твоите между два паса и един няма да забележиш.

Виж тук какво става с CPUто – на 100% е от началото на рендеринга до
края.

https://postimg.org/image/4cvfesyxz/

Пробвай и ти същото упражнение и кажи какви са времената при теб, постни настройките за кодирането, дай да видим колко е натоварено CPUto

@langel – приятелю каквото повикало такова се обадило. Нямам проблем да го удряш на компетентност. Искам да кажа това си е твой проблем, какво мислиш за мен. Очаквам аргументи по същество, очаквам доказателства на тези аргументи, а не да ме поучаваш какво да кажа на автора. Може да бъркам, нямам претенции да знам и мога всичко, но очаквам тогава да ми се каже какво бъркам и защо. По същество. Със същия успех мога да кажа – ти къде го прати по тия дискове – външни и вътрешни и USBта. Крайния рендеринг в голямата част от случаите опира единствено до CPU или до CPU и GPU – пример горната картинка. Не му е проблем хардуера на човека, дисковете още по-малко. Компресираните файлове с нисък битрейт се четат и пишат и от най-бавните дискове без проблем.

Линка го поствах, защото по форумите пишат че Вегас ползва стария CUDA енкодер, който го няма в новите драйвети където се ползва друг енкодер и трябва да се инсталира CUDA toolkit за да се получи този драйвер. И да инсталирал съм го макар и в custom режим, където прескочих няколко неща които очевидно не ми трябват като 3D драйвери. Инсталирах го мислейки че ми трябва, макар че за Премиер се оказа че не ми трябва. Но сега за да видя на какви мъки съм подложил нещастния питащ, го инсталирах в експрес режим, т.е. всичко накуп с няколко NEXTa. Общо взето инсталацията е по силите на всеки който разбира думичката NEXT и може да натиска бутона на мишката. И резултата е че освен стандартните драйвери се инсталират едни 500-600Мб за developers които заемат малко място на диска. Тва е.

И да Мара подробната съм, но това е професионално изкривяване [smile] Държа да обяснявам точно и да ме разбират.

Айде лека.

Публикацията е редактирана (28-07-16 23:57)

Дата:   29-07-16 00:22

Благодаря на всички включили се! @Батсали и @лангел - да неправилно съм се изразил (пусти мързел) - и малко излиза като да съм изцяло бос по темата. Е, поне на теория - имам понятие за това - онова - та и за това ми беше странно как при мен не се получават нещата, а дето се вика (макар и любителски) на другите хора комповете оправям, като омажат...

Явно снощи е било късно, та не съм се задълбочил...Проблемът е бил комплексен. С оправянето на всеки един момент - скоростта се увеличаваше.

Та степ бай стеб докато оправя положението:

- първо съм омазал темплейта на проекта с тъпи настройки. Говорим за пиксел аспекта, сканирането и т.н. С "нулиране" и рендер със същите като на проекта настройки - тръгнА с една идея по-бързо.

- второ - Нвидиа-та не виждаше изобщо Вегас-а като програма, за която да работи. Добавих - тръгна още по-добре.

- трето - ъпдейтнах драйверите на картата - ама с теглене от сайта + пляскане на Cuda тулкит-а (вярно, че не се включвал вече и трябва да си го свалиш) - е в момента лети.

Сега при горните входни параметри (компресията е H.264), в момента току избичи един час клип в mp4, на 1280х720, 25 фрейма, 10мбпс - за под 15 минути [cool] (входното видео съм го дал горе).

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »