Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Canon 5d сляп ли е?
Автор: cvetanov95   
Дата:   03-07-16 22:44

Става въпрос за мк1. и за това, дали ако се ползва на въпросният апарат светлосилен обектив ще вижда както трябва или ще е “сляп“?

Не мога да обясня на какво точно се дължи и как са слепи старите машини от тази ера, но ще се опитам да дам яснота. Давам пример с 50 1.8 и невъзможността да се снима портрет под 2.8, защото фокусът никога не е там, където трябва, поради фронт фокус.

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/jqqi7162.JPG

https://i.imgsafe.org/968bf72a8c.jpg

Една много стара снимка с 350д + 50 1.8 на 1.8

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/scxh5834.JPG

https://i.imgsafe.org/968c22e907.jpg

Снимка с 1100д + 50 1.8 на 1.8

Обмислям закупуването на 5д класик и затова моля вас за мнение и съвет. Какви впечатления имате и има ли причини за притеснение, свързани със "зрението" на апаратът?

Благодаря предварително! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 5d сляп ли е?
Автор: alex070707   
Дата:   03-07-16 23:12

Имал съм няколко 5Д-та и с всички освен последното не съм имал проблеми.

Виж моята тема по въпроса със сегашното ми тяло, което започна от нищото да ми прави фронт фокус с всички обективи. С изключение на това, тялото е страхотно, особено за годините и цената си!

Автор: guciguci   
Дата:   04-07-16 00:11

Сляп ще е ами. А и не можеш да направиш нищо по върпоса. Защото няма микро аджастмънтс. А аз между другото никога не съм попадал на 50/1,8 ,които да няма бек или фронт фокус. Сменил съм много.
А и от какъв зор ще вземаш ретро 5D-то? За някакъв експеримент ли?

Автор: quazimodo   
Дата:   04-07-16 07:40

Вах тоа слЕп апарат кви работи прави[smilie5] [smilie5] [smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/jjjq8658.JPG

http://album.foto.ru/photos/or/346117/2695624.jpg

Момци, с всичко може да се снима ако се мисли[smilie21]!

Публикацията е редактирана (04-07-16 08:15)

Автор: Gecata   
Дата:   04-07-16 10:15

Сложил си обектив за 100лв на камера струваща 2000$. Нормално е първо да потърсиш причината за лошата работа в ефтинджоса нали [smilie3]

Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   04-07-16 11:36

Имам доста читави снимки на 1.2 бленда с първия 5д.
Направи си АФ тест и виж дали наистина имаш бекфокус или има проблем в ЗАУ

Автор: lamerko   
Дата:   04-07-16 11:43

Защо най-после не изхвърлиш 50-ката на боклука и не си вземеш нещо, дето ще ти върши работа? Да, сляп е, след като няма "очи"...

Дата:   04-07-16 12:02

Нещо май вие нацяло се побъркахте. "камера за 2000$" , "50-ката боклук" ...?!? Човекът ви обяснява,че иска стар апарат за около 400 лева и иска да го ползва с подобаващо за тялото евтин обектив. Вие отидохте на 1,2 и други обяснения. Ако си намери 50-ка,която да си пасне с тялото,би трябвало да извади перфектни снимки с него. Просто си трябват проби и избиране

Дата:   04-07-16 12:05

50-ката дава твърде много отклонения - личен опит с няколко обектива и две тела. При положение, че негите тела нямат микронастройка - да, пластмака е боклук в случая. Една 85/1.8 не е чак толкова скъпа, взета втора ръка. И при нея шанса за подобни драми е много по-малък...

Автор: d.s   
Дата:   04-07-16 12:16

Или новата стм версия. Снимал сьм с две копия и други на познати и като цяло обектива е доста по-напред от старата пластмаса, нищо че по интернета пише как оптически е сьщото нещо. И контраст и цветове са доста по-добре още от 1.8, с фокуса проблемите сьщо са доста оправени

Автор: svetozar_stefanov   
Дата:   04-07-16 12:52

guciguci написа:

> Нещо май вие нацяло се побъркахте.
> "камера за 2000$" , "50-ката боклук" ...?!?
> Човекът ви обяснява,че иска стар
> апарат за около 400 лева и иска да го
> ползва с подобаващо за тялото
> евтин обектив. Вие отидохте на 1,2 и
> други обяснения. Ако си намери
> 50-ка,която да си пасне с тялото,би
> трябвало да извади перфектни
> снимки с него. Просто си трябват
> проби и избиране

Така де, 5D си е много хубаво тяло.Въпреки че е доста старо за парите си е повече от прекрасно.Тази 50-ка е мъка просто.

Автор: burningice   
Дата:   04-07-16 13:17

Canon 50/1.8 е чудесен обектив. Canon 50/1.8II също става, но ако не се ползва автофокуса (на практика не работи).

Автор: PhotoBo   
Дата:   04-07-16 13:24

Чудя се как са снимали до преди да излязат на пазара Мк2 и Мк3...
На крива ракета...[smilie18]

Дата:   04-07-16 13:57

Искате да кажете, че ако нямам пари и за добри обективи няма смисъл да купувам ФФ ли?

Значи да се насоча към кроп от двуцифрените нещо като 50д добър варянт ли е?!

П.п.
За фф имам само 50 1.8 и 28 2.8 ръчнофокусен.

Дата:   04-07-16 14:04

Мда... ФФ си искат по-скъпите обективи. Въпрос на физика, поне при ДСЛР-а.

Автор: ss_sgp   
Дата:   04-07-16 14:13

Напротив, ако обективът покрива 35мм ще имаш по-добра картинка именно с 5Д, въпрос на физика.

Автор: alex070707   
Дата:   04-07-16 14:27

С абсолютно всички обективи, покриващи ФФ, ще имаш по-добра картинка с 5Д, отколкото с 50Д. Ако ще взимаш кропка, то нека е 7Д, 70Д, 80Д или 7Д марк 2. Ще ти трябват още обективи де, но новия китак доколкото чета не е хич зле.

Автор: d.s   
Дата:   04-07-16 14:51

Скьпи не е задалже. Има и доста евтини обективи, добри за ФФ. Но старата педесятка на Канон или да кажем МК2, освен че от 2.8 нагоре имаше прилична картинка, си е гаден обектив отвсякаде и за Кроп и за ФФ и тн. Който го е имал знае. Все пак говорим за елементарен обектив 50мм, което е било китака откак 35мм фотографията я има. Дори и уж по-добрата 50 1.4, не е нещо особено сравнена с никоните и сигмите, които се появиха последните години. Явно на Канон точно тази дьлжина не им е приоритет, или са решили че който иска ще си вземе 50 1.2, което на фона на Сигма АРТ пак не е финансово разумно [smilie25]

Автор: HP   
Дата:   04-07-16 15:08

Автор: guciguci
Дата: 04-07-16 12:02

Нещо май вие нацяло се побъркахте. "камера за 2000$" , "50-ката боклук" ...?!? Човекът ви обяснява,че иска стар апарат за около 400 лева и иска да го ползва с подобаващо за тялото евтин обектив. Вие отидохте на 1,2 и други обяснения. Ако си намери 50-ка,която да си пасне с тялото,би трябвало да извади перфектни снимки с него. Просто си трябват проби и избиране

А е едва понеделник ...

Дата:   04-07-16 15:10

Да разбирам ли, че каквото и да си говорим ФФ си е ФФ и макар и старият 5д класик бие не скъпите кропки, като 80д и 7д. Говорим за доза късмет с 5д без проблеми с автофокусът. Правилно ли разбрах, съфорумци :)

Автор: HP   
Дата:   04-07-16 15:16

cvetanov95 , ще ти го обясня така- Мерцедес Ес класа от 2005 година и Рено Клио от 2015.
Хората казват 'Хвали старо, карай ново" , ама имат в предвид "Хвали стар мерцедес, карай нов мерцедес".
За портрети 5д е уникален фотоапарат. Който твърди обратното, или никога не е снимал с 5д, или не знае какво говори. Няма никакво място за сравнение между 5д и 50Д /примера с мерцедеса и реното/.
Сега ще изскочат да говорят за фокусна система, за бързина на фокуса и тем подобни глупости. Ако снимаш гарги, 5д не върши работа, за портрети обаче при тези цени в момента няма алтернатива. Въпросът е да попаднеш на читаво.

Автор: svetozar_stefanov   
Дата:   04-07-16 15:18

5D няма проблем с автофокуса.Това тяло е на над 10 години,тогава нещата са изглеждали по едни начин а сега е съвсем различно.Неуместно е да се сравнява с 80D.

Дата:   04-07-16 15:25

HP ,нещо невярно ли казах?
А и според мен просто няма нищо хубаво в стария мерцедес.

Публикацията е редактирана (04-07-16 15:26)

Дата:   04-07-16 15:28

Исках да кажа освен тела като 80д и 7д моя грешка. И все повече се обърква. Всеки дава различно мнение и направо не знам...

Дата:   04-07-16 15:32

Ми аз ти казах точно. Вземаш си тялото,щом си решил да е 5Д,и тръгваш с него да си избираш 50-ка. Която ти пасне и няма бек и фронт фокус,нея вземаш. А странично и незадължаващо мое лично мнение,е че почти всяко тяло от новите е по-добро от това.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »