Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Лепене/ замяна на гумата на батериен грип BG-E11
Автор: metodiev_martin   
Дата:   09-06-16 22:24

Правил ли е някой тази процедура? Става въпрос за замяна или лепене на батерийния грип на 5д3 - BG-E11 (оригинален).
Зная че фокус/зуум ринговете на обективите се заменят, също така съм виждал че се лепят и разлепените гуми на апаратите, но някой извършва ли тази услуга за батерийни грипове? В ebay намирам ремонтни комплекти (гума + лепило) за обективи, тела, но за грипове - не.
В крайна сметка, ако нищо не намеря, сам ще го лепя, но не зная какво лепило да ползвам. Ако някой е правил тази процедура, ще се радвам да сподели.

Отговори на това съобщение
 Re: Лепене/ замяна на гумата на батериен грип BG-E11
Автор: stef7   
Дата:   10-06-16 07:46

В твоето положение съм и търся решение на същия проблем. Да за фотоапаратите на Канон има но не и за грипа. Тези гумени елементи си идват със специална самозалепяща се лепенка.
ето в ebay примерно

Щото ако му сложа примерно моментно лепило, то няма да има отлепяне.
Не знам като теб какво да го правя.

Дата:   10-06-16 08:04

ОК след известно търсене по форумите - явно проблема е често срещан. Канон очевидно използват подобна ако не същата двойно залепеща се лента от 3М като Никон. Това е оригиналния продукт. Другото решение е с лепило за гума.
Ще потърся от самозалепящата се лента, макар че някои пишат и лепилото ставало

Може да се опита / попита и в сервиза за Канон - Пансервиз. Те би трябвало да имат достъп до материали за ремонт включително и въпросната лента. Но нямам никакво желание да се занимавам с тях

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1390018
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1349523
http://www.dpreview.com/forums/thread/3657999
http://www.dpreview.com/forums/thread/3647967#forum-post-55862825

Дата:   10-06-16 08:13

И тук как се сменя гумената част от 60D но с оригинална такава. Ясно се вижда двойно залепящата се лента
https://www.flickr.com/groups/canoneos60d/discuss/72157628803037981

Дата:   10-06-16 08:31

И тъй като нямаме оригинална от Канон смятам да пробвам с
ето тези лепенки на 3М

Ето тук има и други

3M 9088 я дават че става и за гума.

Ще пробвам отначало с една две само от крайчето да видя коя ще хване най-добре.

Дата:   10-06-16 08:58

А от тези снимки в Ebay се вижда и коя е самозалепващата се лепенка която използва Канон

Тук
И тук
и тук

Три са. Две са от 3М а другата от DIC - вероятно китайско копие на 3М.
За 3М се вижда и моделите 200MP и 300LSE. Това всъщност са адхезивните материали, самите лепенки които може да се намерят се казват с различни имена.

Ето списъците:
300LSE

200mp

Примерно може да се купи
това

Малко Google интернет разследване и готово, ясно ми е как ще оправя разлепената гума на грипа. [smile]

Дата:   10-06-16 09:01

Или това от България, което вече поствах като вариант:
тук

7955 MPL е в списъка със залепващия материал 200MP.

Вече знаем че същото ползват от Канон така че смело мога да се пробвам. И ти също.

Публикацията е редактирана (10-06-16 09:04)

Дата:   10-06-16 18:19

Благодаря за информацията и разследването колега. Като се прибера в къщи ще видя линковете, че в момента пътувам.

Дата:   28-06-16 23:03

Развитие по темата. Поръчах въпросното лепило на лист - 7955 MPL - с доставката, лист 60х90 ми излезе около 20лв.
Разлепих цялата гума, но се оказа, че тя се е разтегнала доста. Наложи се да я срежа и разделя на две равни части - разрезът минава точно през винта за статива. Тази операция се наложи, за да мога да компенсирам голямото разтягане, което се е получило по дългата страна. Разтягането в другите посоки, го изряза внимателно с малка, тънка ножица. Изрязах от лепилото на лист шаблон, който отговаря на площта на гумите, залепих листа на гумата, след което махнах горното фолио и внимателно наместих гумите върху корпуса на грипа. Според мен се получи добре. Най-трудно е лепенето на гумата, около спусъка, защото формата е неправилна, разтягането там не липсва и си е играчка, но с доста усърдие се получава. За мен резултатите са доста задоволителни. Единствено малко ме е яд, че дадох 20лв за един лист 60х90, от който реално ми трябваха 20х20 и останалата част няма какво да и правя, но важното е че успах да приведа гумите в приличен вид (не заводен, но приличен).
При положение, че липсват резервни комплекти за гриповете, смятам че това е добра алтернатива.
Благодаря на колегата stef7 , който издири лепилото на лист, че най-вероятно щях да тръгна да лепя с лепило за гума и щеше да стане мазало.
Не зная колко ще издържат гумите, за сега изглеждат здраво залепнали, но дори някога да се разлепят, процедурата вече ми е ясна [smilie24]
Че грипа на наследникът 5д4, няма да бъде по-евтин, но поне да го направят с по-издръжливи гуми или да пуснат комплекти за замяна

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: