Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно специалност кино и телевизия
Автор: ivaivalito   
Дата:   08-04-16 19:26

Здравейте

Пиша от профил на един приятел,завършвам тази година и се чудя дали да не запиша в НБ кино и телевизия .Някой има ли някакво инфо за специалноста и дали е добро обучението както и дали има някакв реализация след това .По принцип съм тотален лаик на тази тема ,но специалността ми харесва .Другият вариянт е да запиша някоя нормална специалност маркетинг или друго а това да си го уча като хоби и от уоркшопи .

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно специалност кино и телевизия
Автор: nemchev   
Дата:   08-04-16 23:19

второто....има и други университети с такива специалности. казвам го от позицията на човек завършил такава специалност. Колкото до реализацията, тя е около 97% според мен[smile] просто не е рентабилна

Автор: hose   
Дата:   12-04-16 17:28

някоя нормална специалност… мдам

Автор: asahi   
Дата:   12-04-16 20:05

Какво ти се работи?

Автор: gbdesign   
Дата:   12-04-16 22:26

Ако те влече, специалността си е екстра. България се превръща в мека на киното и въпреки че все-още не се търсят много-много оператори и режисьори, вероятно един ден и това ще се промени. Отделно знанията са си знания. Ако изучиш теорията на занаята и ти се отдава, можеш да заработваш добри пари по много начини. В телевизиите обаче, нещата са зле. Там са затворена система и рядко взимат случаен човек с конкурс. Преди няколко години си спомням един дразнещ случай. Търсят ме по телефона, за конкретна длъжност. Отказах, че не ми се работи повече в ТВ. Предложих им мой братовчед, който по това време работеше за холивудско студио. Дори не му насрочиха интервю. Последните години сватбите са относително доходен сектор, но си искат и други умения, за да се наложи човек на пазара. Все по-често и фирмите се нуждаят от фото и видео услуги - презентации, филми, "заставки", реклами, промо видеа и т.н. Музикалният "бизнес" хич и няма да го споменавам, че там положението е трагично.

Автор: hose   
Дата:   12-04-16 22:59

gbdesign - като цяло положението е трагично, ама някой ден…

Автор: metodiev_martin   
Дата:   12-04-16 23:07

gbdesign, написал си че повече не ти се работи в телевизия - мога ли да задам въпроса, в която телевизия си работил и на каква длъжност (само не казвай КРАКРА) - за един приятел питам [smilie5]
и холивудското студио, за което е работил твоят братовчед, да не се намира в "Киноцентъра". Не се заяждам, стана ми интересно.
По темата :
не мисля, че МАРКЕТИНГА (предложен от автора, като "нормална специалност") е с по-голяма реализация

Автор: Han_Solo   
Дата:   12-04-16 23:10

Какво е "НБ"
Нов Български ли?
Може, но трябва и сам да си помогнеш, както и навсякъде другаде, в НБУ приемат по-лесно но далеч не всички завършват.
Но едно ще ти кажа - ако очакваш да минаваш по червения килим и да събираш овациите - реалността е доста различна... ама да знаещ че изобретателността инициативността и това да вдяваш от компютри физика химия и ... психология се поощряват ... и трябва да си готов да бачкаш по 10 часа 6 дена от седмицата.
Говоря за личен опит и като работещ в областта на киното и телевизията и като преподаващ

Автор: vkk1   
Дата:   13-04-16 00:10

Дано тази тема потръгне, защото за мен е може би най-интересната, откакто следя този форум.
Предполагам за много хора би било полезно да чуят от хора от кухнята на киното и телевизията как реално се случват нещата, какви са стъпките, за да успее човек в тези области. За мен вече е доста късно, но не пречи за друг да бъде добро начало.
За да не съм тотален офтопик, към автора на темата: Ако бях на твое място, никога не бих избрал маркетинг да речем. Поне 50% от висшистите в момента са мениджъри, маркетолози, стопанско управление и какви ли не подобни, и 80% от тях са безработни или не работят по професията си. Ако те влече наистина тв и кино - учи за това. Далеч по-добре е от "маркетинг" [smile]
Какъв маркетинг има и ще има в България - идея си нямам. Звучи ми като масовата психоза в последните години, как ИТ сектора е едва ли не излетял, а той реално загина. Как да е.
Наистина ще е добре хора минали по този път да се включат, че в последно време активните теми са все от рода: "от къде да си купя Никон" и "кой обектив да си купя за сватбата на братчеда". Не, че нещо, ама ...

Автор: metodiev_martin   
Дата:   13-04-16 22:38

Абе не зная IT-то колко загива, но студент софтуерно инженерство в СУ, в трети курс, спокойно може да си намери работа с начална заплата 1600+лв

Автор: itilien   
Дата:   13-04-16 23:52

Има много сериозен недостиг на програмисти в момента, което ограничава планирания растеж на доста компании. При нас дават хубави бонуси ако препоръчаш някой кадърен, ама то няма...

Публикацията е редактирана (13-04-16 23:53)

Автор: NNT   
Дата:   15-04-16 02:13

Игралното кино е отживелица, усмивка от старите ленти(no pun intended).
Златните му години отдавна са в миналото(70-те, 80-те, малко от 90-те). Настоящите продукции са претоплени манджи. Торбата с магии и клишета е прекърпена много пъти вече. Блясъкът на Холивуд, червените килими и сънсет булевард са полюции от миналото, които вече и на запад са повече прицел на подигравки и цинизъм. Индустрията, бизнеса и големите хонорари са живи, разбира се, но чарът отдавна е ехо от едно време. Не случайно огромната част от печелившите продукции са всъщност преработени стари заглавия или никому ненужни продължения. Тотално са безидейни и се чудят в кой скрин да бръкнат, за да преоблекат някой нафталинен сюжет в 3D и с app за iPhone.

В България бачкане има в киното, но креативност и далечна перпектива не търси. A и там са се настанили отдавна шуреи, братчеди и всякакъв вид рода.
Аз съм го учил същото нещо 4 години точно в НБУ (режисура), когато бяха приемливи цените преди доста години, и ти казвам от опит: ако не си си уредил работа в бизнеса предварително, по-добре учи нещо друго.
Колкото до самото обучение: теоритици, дървени философи и его на корем - във всякакви форми и проявления. Лекциите минаваха лесно и приятно, но Кино се учи на снимачна площадка, не със сладки приказки и зубкане.
От телевизии не се интересувам, защото това не е кино там, а чалга, независимо дали говорим за сериали или биг брадъри.
Плюс това има и нещо друго - аз знаех, че искам да се занимвам с кино още от далечната 1982, когато видях "Нова Надежда" на голям екран за пръв път. Моите стимули бяха много по-силни и, ако трябваше сега да правя твоя избор, то сигурно щях да се насоча към нещо друго. Тоест, киното или го обичаш, или не. Реализация в другите сфери търси.
Успех!

Дата:   15-04-16 09:40

Хм, хич не съм съгласен с горното, не че в него няма истина:

- шуробаджанащина в киното има , да но това навсякъде е така, в киното е малко по специфично защото от всяка върба свирка не става и затова има доста деца на известни родители които не са пробили.
- не е вярно че ако не си си уредил предварително работата няма пробиване, никой няма да те вземе заради "черните ти очи" , както казваше един от моите даскали във Витиз/Натфиз - в киното и при секса всичко си проличава на белия чаршаф.... иначе на всички може да разправяш колко си велик. Аз познавам доста инициативни вече бивши студенти които никога не са имали контакти в гилдията, но успяха - и в Ню Бояна и в Буфо и по всякакви други продукции... а сега в България си се снима и то доста
- В Натфиз имат малко по-добра материална база, но за да те приемат ти трябва да си почти научен, в НБУ приемат куцо и сакато, но ако първи курс са 50-60 човека във втори и трети са наполовина в четвърти са 10-15 от специалност а се дипломират още по- малко
- Кино се учи и на снимачна площадка, да така е, обаче там се учат практическите неща, но няма начин да не се мине и без теория, независимо дали става дума за преди 25 години когато аз завършвах или за сега.... иначе например и на снимачната площадка рискуваш да изпържиш техника за стотици хиляди само защото не знаеш що е туй трифазен ток и какво е туй междуфазова разлика... трябва да се разбира и от физика и от химия о от техника ,и да си механик.... иначе се получава малко като при Павлов - като натиснем онова копче светва една лампа и пада банан.... ама защо става така

А да и да си оператор това е занаят, да си монтажист това е занаят, може да минеш и само с технически познания, да не си никакъв артист и пак да си работиш.... да си режисьор обаче е призвание и там реализацията е доста трудна.

Автор: D.S   
Дата:   15-04-16 10:19

Кино и телевизия е доста обширно понятие. То до голяма степен си е маркетинг, така че и с другата специалност може да работиш в киното и телевизията. За НБУ нищо хубаво не сам чул, а е доста солено. Ако имаш мерак и амбиции по-добре иди по чужбината, отколкото да ходиш там. Нито база, нито техника имат, а искат космически суми. Сега може и по-добре да е и дано да е

Дата:   15-04-16 19:56

В момента студентите от НБУ от 1-ва до 4-та година провеждат част от практическите си курсове тук:

http://www.audiovisual-bg.com/images/images_services/big/f.jpg

http://www.audiovisual-bg.com/images/images_services/big/c.jpg

За чужбината - съгласен с известни уговорки.... за конкретното място.... а като влезеш тук има и добър начин да заминеш натам - програмите Еразъм [smilie3]
Но има и друго нещо - тук лесно можеш да приплачеш за помощ като позакъсаш... там разчиташ само на себе си.... личен опитоще от моето студентство че и до сега... има и още едно нещо което е валидно за всяка професия и аз го казвам на всички студенти - за да пробиеш е необходимо време, колкото и да си инициативен ти трябват минимум 1-2-3 години, за да се запознаеш с необходимите хора и те да те опознаят... а ако не си инициативен, може и хич да не пробиеш

Аааа да и една добавка - съветвам всички които искат да успеят по-бързо да наблегнат на монтажа.... който е и една от най-трудните дисциплини, сещайте се защо

Публикацията е редактирана (15-04-16 19:59)

Автор: cvetanov95   
Дата:   16-04-16 01:02

Han_Solo
Аааа да и една добавка - съветвам всички които искат да успеят по-бързо да наблегнат на монтажа.... който е и една от най-трудните дисциплини, сещайте се защо

А който не може да се сети защо?! :)

Автор: e-mil   
Дата:   16-04-16 06:23

Ако някой не може да се сети, значи не се занимава с кино или видео.

Автор: NNT   
Дата:   16-04-16 08:37

Човекът каза "една от най-трудните", не най-трудната.
Монтажът е точно толкова труден, колкото е и режисурата, и операторската работа, и сценария и актьорството.

Дата:   18-04-16 23:08

cvetanov95 написа:

> Han_Solo
> Аааа да и една добавка - съветвам
> всички които искат да успеят
> по-бързо да наблегнат на монтажа....
> който е и една от най-трудните
> дисциплини, сещайте се защо
>
>
> А който не може да се сети защо?! :)
=======================

Тук съм попадал на няколко теми относно видеото и параметрите му които ме едновременно развеселиха и натъжиха.... защото цялата информация може да се намери с малко напън и интернет търсачка, ама никой не му се прави.... и после когато реши да даде нещо което според него е супер, но не му го приемат... започва да се чуди защо, а просто не е спазил определените технически параметри които са му искали... ето да кажем какво искат някои телевизии в България:

http://images.btv.bg/2014/02/28/5351.pdf

http://static1.novatv.bg/public/doc/doc/technical_requirements_all_channels_v20160216.pdf

http://bnt.bg/file/2013/04/BNT_parametri_AVI_LAST.pdf

Ако човека е наясно как да си направи файла така че да отговаря на например това... значи го бива:

Format/Codec: XDCAM HD422
Picture Size: 1920x1080
Chroma Sampling: 4:2:2
File Extension: .mxf
MIME Type: MPEG-2 4:2:2 @HL Long GOP
Video rate: 50i
Compressor: 50 Mbps (CBR)
Field Dominance: Interlaced Upper Field First
Aspect Ratio: 16:9
Video Level Signal: 100% Luminance; 75% Chrominance
Embedded start TC 23:00:00:00
AUDIO
Compliant with ITU-R.BS1770 and Target Loudness level:-(minus) 23LUFS
Audio recording: 8 ch
CH1&CH2 Full Original Mix (Stereo)
CH3&C
H4 Full Original Mix (Stereo)
CH 5 to 8 silence
Audio Sample 48 kHz
Audio Sample size: 24 bit integ

Автор: DreX   
Дата:   22-04-16 12:44

Ако решиш да учиш в НБУ, можеш да запишеш нещо друго и да запишеш след това minor програма – втора специалност, която е безплатна. Не видях дали някой е писал по-горе, но и това е вариант.

Публикацията е редактирана (22-04-16 12:55)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »