Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво става, когато се снима на по-ниска резолюция?
Автор: lucky55   
Дата:   24-02-16 20:59

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Какво става, когато се снима на по-ниска резолюция?
Дата:   24-02-16 20:59

Здравейте. Може ли да ми обясните какво се случва, или как по точно се подреждат пикселите на сензора, ако се снима на по-ниска резолюция? Примерно имаме сензор с 20 мегапиксела. Ако снимаме на 5, тогава би трябвало всеки 4 пиксела да се „слеят“ и да образуват 1 по-голям. Поне така си мисля. Въпреки, че дифракцията не зависи от сензора, (има я дори и да нямаме сензор!), този по-голям обединен пиксел би трябвало да усеща нейните прояви в много по-малка степен. Относно шумa, ако тези 4 пиксела наистина работят като 1 по-голям, то тогава и той трябва да е по-нисък. Дали обаче е така? Дали наистина 4 пиксела се обединяват в 1, или пък просто от всяка четворка пиксели остава да работи само по 1? А ако от сензор с 20 мегапиксела, снимаме с 10? Тук ако имаме обединяване на пиксели, ако 2 съседни пиксела се обединят в 1, то тогава "правоъгълен" пиксел ли ще имаме? Някак не се връзва. Дали пък тогава просто не работят през пиксел? Съвсем пък не мога да си представя, ако 20 мегапикселов сензор се сложи примерно на 12 мегапиксела, (или някаква друга, не точно кратна комбинация) тогава как се подреждат нещата по сензора, кой пиксел работи, кой не работи, и т. н.

Публикацията е редактирана (24-02-16 23:07)

Автор: m.djorov   
Дата:   24-02-16 21:07

Не, просто се взима информацията от по-малко пиксели. Обикновено тези в средата на сензора. Представи си го така - имаш сензор 10 на 10 мм, като минеш на по малка резолюция се взима информацията от 5 на 5 мм площ - от среда към 4-те края по 2.5 мм. Сензорите са правоъгълни, но не ми се мислеше с подобни цифри.[smile] Останалите не се ползват просто. Няма сливане няма нищо.

Публикацията е редактирана (24-02-16 21:08)

Автор: koleto.spasov   
Дата:   24-02-16 21:11

Обработва се след заснемане.

Дата:   24-02-16 21:12

m.djorov написа:

> Не, просто се взима информацията
> от по-малко пиксели. Обикновено
> тези в средата на сензора.
> Представи си го така - имаш сензор
> 10 на 10 мм, като минеш на по малка
> резолюция се взима информацията
> от 5 на 5 мм площ - от среда към 4-те
> края по 2.5 мм. Сензорите са
> правоъгълни, но не ми се мислеше с
> подобни цифри.[smile] Останалите не
> се ползват просто. Няма сливане
> няма нищо.
>

Не съм съгласен напълно. Да, понякога и така се прави, за да се получи допълнително увеличение поради кропа, когато вече си стигнал докрай с оптичния зуум и кропиш от центъра на сензора за да "зуумнеш" още. Ако обаче не гониш по-голямо увеличение чрез кропене, а просто си намалил резолюцията?

Публикацията е редактирана (24-02-16 21:13)

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   24-02-16 21:13

Има доста интересни алгоритми за оразмеряване на цифрови данни (аудио, визуални и т.н.). Със сложна математика всичко става.

Автор: Slivenski   
Дата:   24-02-16 21:14

Автор: m.djorov
Дата: 24-02-16 21:07

Не, просто се взима информацията от по-малко пиксели. Обикновено тези в средата на сензора. Представи си го така - имаш сензор 10 на 10 мм, като минеш на по малка резолюция се взима информацията от 5 на 5 мм площ - от среда към 4-те края по 2.5 мм. Сензорите са правоъгълни, но не ми се мислеше с подобни цифри.[smile] Останалите не се ползват просто. Няма сливане няма нищо.

-----------------------------------------------------

И кво излиза така? Ако снимаш на 36 МП фулфрейм, ако минеш на 12, значи имаме 3х кроп фактор?

Нещо не ми се вярва... [smilie21] [smilie21]

Или аз нещо не разбрах... [smilie25]

Дата:   24-02-16 21:25

Slivenski написа:

> И кво излиза така? Ако снимаш на 36
> МП фулфрейм, ако минеш на 12, значи
> имаме 3х кроп фактор?
>
> Нещо не ми се вярва... [smilie21] [smilie21]
>
>
> Или аз нещо не разбрах... [smilie25]

Кроп факторът няма да е 3, а по-малко. Имам предвид, ако се използва само централната част на сензора, тъй като ако от 36 мегапиксела паднем на 9, то тогава кроп факторът ще е едва 2. Пак уточнявам, само ако се снима с централната част. Въпросът ми обаче е за снимане с по-ниска резолюция, без никакво кропене, а с използване на цялата площ на сензора.

Публикацията е редактирана (24-02-16 21:29)

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   24-02-16 21:26

Не забравяй че сензора има 2 страни, не 1.
36 с кроп фактор 1.5 (DX) е 16 мпикс -> 36/(1.5**2) = 16

Автор: m.djorov   
Дата:   24-02-16 21:27

http://www.karbosguide.com/books/photobook/chapter09.htm

Автор: Slivenski   
Дата:   24-02-16 21:28

Да де, но въпросът е дали при намаляване на резолюцията, има някакво интерполиране на пикселите, поне аз така го разбрах.

А не да кропим в по-централната част на сензора.

[smilie21] [smilie21]

Дата:   24-02-16 21:30

Slivenski написа:

> Да де, но въпросът е дали при
> намаляване на резолюцията, има
> някакво интерполиране на
> пикселите, поне аз така го разбрах.
>
> А не да кропим в по-централната
> част на сензора.
>
> [smilie21] [smilie21]

Именно, това питам и аз.

Публикацията е редактирана (24-02-16 21:31)

Автор: stzz   
Дата:   24-02-16 21:36

......... каква причина трябва да ме мотивира, за да снимам на по-ниска резолюция!

-спестявам място на картата
-спестявам време за запис/трансфер/
............това не могат да са основателни причини............освен ако пропускам нещо важно!

[shtrak]

Автор: koleto.spasov   
Дата:   24-02-16 21:45

Да, пропускаш, караш камерата да извършва напълно излишни процеси, това е най "големият" +

Автор: crocodile   
Дата:   24-02-16 22:27

При намаляване на резолюцията в апарата не се променя кроп фактора, снимката не се променя като визия или фокусно разтояние.

Автор: lamerko   
Дата:   25-02-16 01:04

В общия случай време не се спестява. Вярно, файловете стават по-малки, но пък за сметка на това расте процесорното време, понеже в реално време се преозмерява. Това е за средните формати - при най-малките (там дето са налични) може да има подобрение, но резултата става единствено за мобилния Фейсбук [smile]

Автор: aldygreen   
Дата:   25-02-16 01:38

Ако можех да снимам в RAW с понижена резолюция, щях да ползвам тази възможност в 90% от случаите.
[shtrak]

Дата:   25-02-16 01:41

Доста голямо безсмислие... пак казвам - скорост НЕ се печели, визия НЕ се променя - само хабиш батерия и "печелиш" повече баласт на голямата евтина карта...

Автор: illuminations   
Дата:   25-02-16 02:37

[smilie10]

почти на всичките, сензорите са в такава конфигурация:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter

за да се "извлече RGB пиксел" има нужда от конвертиране.

Когато снимате с по-малка резолюция, апарата прави разтоварване на волтажа от чипа, с избрано усилване (ИСО) и го препраща за аналог-дигитал конвертиране (където получавате RAW ), следва нормална, предефиниране обработка на информацията (това, което правите на компютъра си когато ползвате RAW файл)- конвертира се байер патерн-а към пиксели, прави се логаримична корекция (да наподоби това, което виждаме с очи), бял-баланс, и тн, след което накрая, апарата ви намаля снимката, и ви я запазва на картата в апарата с JPG компресия.

новите версии на DNG позволяват намаляне на резолюцията, докато формата остава DNG.
(може и да има модели апарати, които да предлагат подони опции, в самите тях)

други апарати (като на Самсунг) позволяват компресирано (lossy) запазване на RAW, като размера на файла намаля на половина (без видимо губене на качество).

що се отнася до алгоритните за намаляне на резолюцията, има доста различни, но предполагам се ползват някои от елементарните алгоритми (така че да не се хаби излишно батерия), като тези, които предлага Фотошоп.

[beer]

Публикацията е редактирана (25-02-16 02:42)

Дата:   25-02-16 03:45

В момента поддържам две системи - една канонска и една на фуджи. Фуджито намаля JPEG-a, но РОУ формата си остава нормален. При Канон-а вече си има такава опция - L/M/S размери, като могат да се указват поотделно за JPEG и RAW. Самия РОУ формат на Канон е компресиран без загуби (това е откак се помня), но прави следното впечатление - ако кадър в пълна резолюция (20mpix) при конкретна сцена и настройки е 27MB, то при същите условия в 11 мегапиксела (M) размера е 19MB. Буфера на тялото (Canon 6D) е много малък - с пълна резолюция при горните условия поема 7 кадъра RAW+JPEG преди да умре, а в почти двойно по-ниската резолюция - 8 кадъра. Времето за заснемане остава същото...

А да - тестовете са от преди 5 мин на ISO 10,000 да няма забавяне заради време на експонация и снимане на ръчни настройки с изключени стабилизация, автоматичен фокус и всяакви вътрешни обработки от менютата за максимано бърза реакция.

Публикацията е редактирана (25-02-16 03:48)

Автор: illuminations   
Дата:   25-02-16 11:03

няма как да има голяма разлика (при снимане на малък размер снимки) преди да се напълни буфера, след като RAW информацията излиза от чипа само в пълен размер, и чак в последствие се намаля.

RAW без компресия ще е неприятно голям файл.
самсунга има избор за "normal" и "lossless" компресия на RAW.
не мисля, че има видима разлика, но rawtherapee май все още има проблем ако не е "lossless" компресия.

Дата:   25-02-16 11:38

Ами именно по тази причина самата опция е напълно безсмислена и недоумявам защо aldygreen би я ползвал на 90% от случаите. Единствената идея е да се намали JPEG-a за по-бърз преглед, а РОУ да си остане нормален, но дори и това не ползвам. Това, което ме дразни е, че при Фуджито няма компресия на РОУ формата и се генерират едни тлъсти файлове...

Дата:   25-02-16 18:10

illuminations написа:

> няма как да има голяма разлика (при
> снимане на малък размер снимки)
> преди да се напълни буфера, след
> като RAW информацията излиза от
> чипа само в пълен размер, и чак в
> последствие се намаля.

Сигурен ли си?
За шофьорите е валидно правилото Неуверен не изпреварвай!
За пишещите братя не знам.

Added burst-rate performance with small RAW images

Since reduced-resolution RAW file sizes per image are smaller, it should come as no surprise that during high-speed continuous shooting, the “burst rate” (the number of continuous shots you can fire in a row without slowing down) increases.

An EOS 7D (equipped with firmware v. 2.0 or higher) can shoot up to 25 full-resolution RAW images in one uninterrupted, 8 fps (frames per second) burst. But if a shooter knew if their files would likely be strictly used for on-screen viewing, for example, switching to sRAW would roughly double the burst rate (48 continuous images; 53 if a fast UDMA-7 type CF card was used).

Цялата статия по въпроса

[shtrak]

Дата:   25-02-16 18:29

Явно са я бъзикнали нещо 7-цата. А за моята 6-ца излизат нещастни ъпдейти с корекции в езиците на менютата :)

Дата:   25-02-16 19:50

lamerko, вземи апарата, сложи го на sRAW и го пусни да щрака. При RAW прави 15 кадъра burst, при sRAW трябва да направи около 30 кадъра. Да видим какво ще стане. Авторът на статията твърди, че това е валидно за всички по-съвременни двуцифрени и едноцифрени Canon камери.
[shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »