Автор: VyaraGeorgieva
Дата: 15-02-16 20:22
Здравейте,
Казвам се Вяра Георгиева. Пиша ви с една идея-предложение, която обмислям от известно време. Не съм фотограф, но най-близкият ми човек е. Та, покрай него, постепенно навлязох в света на рисуването със светлина. Виждах съмненията след всеки кадър, пред които се изправя човекът зад камерата (дали това е снимката, която трябва да се покаже; дали да е черно-бяла или цветна; дали получената композиция е завършена; дали някой ще я забележи). А всъщност фотографът улавя мига, за да го сподели с останалите. Иначе кадрите се трупат в архив, който става все по-дълбок и недокосван. Искаше ми се тези снимки да бъдат видени, на ниво, различно от споделянето на постове в социалните мрежи.
Така стигнах до идеята за изпращане на фотографии в различни конкурси. Когато споделих хрумването си за първи път в къщи, реакцията беше „Да прочета целия регламент на английски, да извадя всички изисквания, да опиша снимките и да ги изпратя? Няма начин. Ако ти опиташ, съгласен съм”. Опитах. И така вече повече от три години.
За това време се запознах с различни платформи и изисквания на отделните състезания (от Canon България и БГ През Фото, през FIAP, Nikon, Sony, National Geographic, World Press Photo и десетки други). Научих се да пиша текстовете към снимките така, че да отговарят на нивото на конкурса (владея свободно английски (имам преподавателски опит повече от 7 години) и руски, който говоря всеки ден). И си мисля, че така е нормално – фотографът е фотограф, за да снима. Не е негова задача да следи срокове и да се рови из сайтове за конкурси.
С тази идея пиша и тук. Ако има фотографи, които биха искали да участват в български и чужди конкурси, но поради една или друга причина са били възпрепятствани до момента, ето предложението ми:
1) Свързвате се с мен на личния ми имейл viara.georgieva.g@gmail.com
2) Изпращам въпросник, който попълвате (като например от какъв жанр конкурси се интересувате, колко често искате да ви изпращам обявления за отворени такива, платени или не да бъдат, важно ли е какви са наградите, какво ниво на конкурс ви интересува)
3) Връщате ми го и започвам да търся подходящ по зададените критерии конкурс.
4) Изпращам ви информация – тема на конкурса; изисквания за размери на снимките; брой на снимките по категории; наличен архив от минали години, ако има; дата за обявяване на резултати
5) Ако Ви хареса, изпращате ми снимките и цялата необходима информация обратно;
6) Мислих доста как ще стане изпращането – особеното е, че има два типа конкурси, най-общо казано: такива, които изискват регистрация на съответния сайт (и съответно потвърждение за регистрация от мейл) и такива, при които снимките се изпращат на посочен електронен адрес. Мисля, че е най-удачно всеки, който иска, да направи нов профил в gmail, по шаблона firstnameSecondname.photography@gmail.com или нещо подобно. След това да сподели с мен паролата, за да мога да пращам снимките оттам (или направо аз да създам отделните профили, не е проблем). Ако имате други предложения, отворена съм към тях.
7) Това е. След отправяне на снимките ви изпращам потвърждение
8) Като цена, предвиждам да е 10 лева на конкурс (изпратени снимки). Ако искате да напиша текста към фотографиите, или да го преведа на английски, тогава цената ще стане 15 лева.
Надявам се предложението се хареса на някои от вас. Ако да, очаквам коментари/обратна връзка на посочения имейл.
И приятен ден,
Вяра Георгиева
|
|