Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на макро обектив за Nikon
Автор: gogo359   
Дата:   11-02-16 22:45

Здравейте,

Прегледах вече съществуващите теми, но не намерих отговора на въпроса който търсех или поне не изцяло. Искам да си взема макро обектив. Ще го ползвам на Nikon D7200. Прочетох доста ревюта и разбрах че Sigma 105 и Nikkor 105VR са доста хвалени и препоръчвани обективи, но разбирайки цената жената каза - НЕ, така че в момента се колебая между два варианта:

- Tokina 100 mm 2.8F
- Tamron 90 mm 2.8F старата версия без VC

Освен за макро, искам да използвам обектива за продуктова фотография и за портрети (поне временно докато си взема Nikkor 85 1.8G).

Ще съм благодарен ако ми помогнете да взема решение - надявам се правилно. Цената на двата обектива е сходна, малко по - евтин е Tamron-a.

Благодаря предварителни!

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на макро обектив за Nikon
Автор: PhotoBo   
Дата:   11-02-16 23:02

За първия нищо не знам, за Тамрона знам, че е хвален обектив. Винаги обаче като се каже макро винаги в съзнанието ми изплуват Сигма-та и Никора 105/2.8, както сам си се ориентирал. Имам Никкора 105/2.8VR и понеже не го ползвам ще го продавам най-вероятно лятото. Даже вече има човек с желсние да го купи. Та да не звучи като самореклама искам да кажа, че не го продавам в момента, но реално защо не следиш базара или ebay и за употребяван обектив?!

Автор: kvakioh   
Дата:   11-02-16 23:07

Tamron 90, по-добър е от Токината. Сигма 105 ако не е с OS по-скоро да не се взима, един от най-острите, сред топ 4 по-острота, но има проблеми с механиката.
И макрото ще откаже да се взима 85/1.8G-то.

Дата:   11-02-16 23:18

PhotoBo - Ebay нямам време да го следя, на базара хвърлям по едно око от време на време. Лошото е че жената отдавна разбра,че може да се купуват обективи втора употреба и направо започваме да се пазарим от цената за втора ръка [smile]

kvakioh - И аз клоня повече към Tamron-a именно заради фокусното разстояние, което се е близко до "идеалното" за портрети. Имаш ли наблюдения откъм боке как се справя сравнение с Nikkor 85 1.8G

Автор: StraightEse   
Дата:   11-02-16 23:23

Вземи си сигмата и кажи на жената, че си го взел втора употреба от базара :)

Дата:   11-02-16 23:27

ЗА боке може и да не се хареса...Тамрон сега по принцип и аз го гледам и за Канон и Никон, пробвах 1 най-стария вариант и втора ръка, но се отказах заради бройката. Ако се търси обаче острота и детайл на портета, може би нещата са на едно ниво, като предимството на Никон 85/1.8 си е точно това 1.8 понякога...Може ли да се даде пример, за да се види какво точно боке се има впредвид като изискване?
Токината също се доближава до добрите мм за портрет-105мм...
Не снимам много хора, признавам не ми е силата, и не се и опитвам, снимам макро като макро, и това ми е интересно, бокета не гледам толкова, макар че в доста случаи си е нужно.
Aко се стигне до избор на втора ръка, Сигма 70/2.8 е може би най-отличния избор...въпреки че там нещата са по-различни от Тамрона и Токината.

Дата:   11-02-16 23:45

Нямам някакво супер изисквания към бокето, харесват ми снимки в които е "по-меко" и с по плавни преливания, да няма много остри ръбове и т.н. Иначе си мисля, и че на 2.8 биха ставали хубави портрети в ако светлината е подходяща.

Автор: Pavlov   
Дата:   12-02-16 06:20

И от мен един глас за Sigma 70/2.8. Имам го, ползвам го и за макро, и за портрети. Острилка е още от бленда 2.8, много меко и гладко размазва фона.

Дата:   12-02-16 08:44

В такъв случай, нека и Nikkor micro 60/2.8G не се пренебрегва! За мен това е един въобще не лош вариант, щом мм ще се режат.

Дата:   12-02-16 09:20

Аз се бях спрял на горните два обектива именно заради фокусното разстояние. Не искам да вземам по - къс обектив. Иначе двете предложения са най - доброто, но в друга категория. Ще очаквам още мнения, главно за горните два обектива.

Автор: koev   
Дата:   12-02-16 09:48

Имал съм токина 100 - много приятни впечатления. Изключително остър от 2.8, но бавен фокус. Бокето му е супер кремообразно, но май всички макрота са така. Лично аз бях много доволен от него, но исках да си купя друг обектив и затова го продадох. Бих си го купил пак, но сега гледам цената се е вдигнала - аз го купих на промоция преди 2-3 години за 700лв от павилиона - там цената беше със 100лв по-ниска. Продадох го за 500 - май сега пак са по толкова в базара. Иначе има много ревюта в нета.
ето едно такова от ленстип

Успех с избора [shtrak]

Автор: demiman   
Дата:   12-02-16 10:25

За макро, особено от ръка само стабилизирано [shtrak] ... и докато не научиш жената да ти подарява обективи нещата няма да се получат ... [smilie5] [smilie7] [beer]

Автор: pdimitrov   
Дата:   12-02-16 13:01

Ако ще е за всякаква употреба, Nikon 60mm f/2.8D също не трябва да се забравя. Аз преди около две седмици взех Tokina-та и още не съм имал време да поснимам сериозно, но това е снимка от ръка със светкавица отстрани.

Дата:   12-02-16 16:20

Вече тотално съм разколебан какво да избера. Сега по - подробно разгледах Сигмите и май ще включа и тях в играта. За 105 новата версия на сигмата не намерих лошо мнение, за 70 мм - та Сигма доста се оплакват че била шумна и с бавен автофокус, пък за сметка на това била доста остра още на 2.8. Може ли да изкажете лични впечатления за нея и как се държи като портретен обектив.

Автор: m.djorov   
Дата:   12-02-16 16:38

Покрай твоето питане се загледах и в цените - само с 200лв са вдигнали никонската 105-ца гадовете.

Автор: hose   
Дата:   12-02-16 17:22

в Синтезиса видях на старо Никор 60-ката АФД - с две ръце [smilie24]

Автор: Божидар58   
Дата:   12-02-16 17:45

Аз имам Никон 105/2.8 MICRO VR и Никон 85/1.8G Първия го ползвам освен за макро, и за снимане на портрети. Страхотен обектив е, затова и цената му е висока. 85/1.8G го ползвам само за снимане на портрети и за нищо друго. Закачил съм го на един D300 и не го свалям. 105/2.8VR като гледаш през него отворът е идеален кръг при всички бленди и естествено дефокусира фона перфектно. При 85/1.8G дефокусът е по-художествен, все едно е нарисуван от художник. И двата обектива са прекрасни за снимане на портрети...Разбира се 85/1.4D е по-добър и от двата, но е доста скъп.... Това е мое мнение, друг може да вижда нещата по-различно...

Дата:   12-02-16 18:40

Аз точно като Божидар ги виждам нещата, имам същите два обектива 105/2.8VR и 85/1.8G. За жалост аз по-рядко ползвам 105-цата, макар да е по-универсален, първо защоти 85-цата лично за мен ми идва по приятна дължина за портрети и второ, защото при 105-цата се налага да оправям повече дефекти по лицата, заради по-голямата острота, която смятам че има.

Дата:   12-02-16 18:58

ВСички почти макро обективи са с бавен фокус, особено тези с лимитер за близко и далече.
Сигма 70 е остра на 2.8 и шумна наистина при фокусиране, както и 105, като в 105мм нещата стават проблемни с времето и едно зъбно колело и предавка се развалят, има доста такива бройки. Но пък и двата обектива са по-остри от Тамрон, Токина, 105мм без стабилизацията е остър колкото Никонския 105 VR и 100/2.8 L Canon. Със стабилизацията при 105мм OS варианта нещата са оправени откъм механика.
Най-добре е Тамрон 90/2.8 варианта със стабилизация VC като баланс качество и представяне и на приятна цена. Има вариант за Тамрон 60/2, при който обаче понякога има недотам остри бройки. Не се губи много, но трябва да се затваря на 5.6 и нагоре, за да ги докара.
Еталон за най-добър макро обектив е Сигма 180/2.8 OS. Също Сигма 150/2.8 OS, след това са всички други. Говоря като за реално макро ползване, не за двойната употреба и за портрети и други такива.
Taка като гледам, авторът на темата ще си вземе Тамрон 90/2.8 без стабилизация, което е и изначалната идея, не е никак лоша. Даже доста добре ще се справи с всичко.

Автор: Pavlov   
Дата:   12-02-16 19:03

gogo359 написа:

> за 70 мм - та Сигма доста се оплакват
> че била шумна и с бавен автофокус,
> пък за сметка на това била доста
> остра още на 2.8.

Точно така е, потвърждавам го от опит. Но това, което дразни още повече, е голямото разпъване на обектива при фокусиране на близко разстояние. За да се прибере, трябва да се превключи на ръчен фокус, или да се фокусира в безкрайността.
Но пък същото важи и за другите два обектива, които си споменал в първия си пост. Докато Sigma-та ги бие по острота.

Автор: swqaz   
Дата:   12-02-16 19:11

kvakioh.......асоциален въздух под налягане........ще се пръснеш бе човек :)))

защо не отпуснеш парата малко и да докажеш поне с един кадър... един единствен някое твое твърдение [smilie18]

Имам едни съмнения, че с Бонд сте братя или профили на един човек [smilie18] [smilie18] [smilie18] , но и да нямате общо.....коментарите ви имат.....безполезни [smilie18]

Автор: Бонд   
Дата:   12-02-16 19:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   12-02-16 19:21

Ми няма да ти пусна swqaz на теб кадри...Няма нужда от показване, казах, че не съм снимал хора с това.
За това пък, че ме сравняваш с някакъв си човек друг, просто не го разбирам. А това, че даваш и силни и НЕВЯРНИ определения кой какъв е, значи личи си колко си зле.
Явно не те научиха на обноски на тия уъркшопове, само на кадри хубави.
Имах до преди 2 месеца 70 макро, имам един 105мм Сигма макро с развалена механика и съм го прехвърлил на човек, снимащ бавно и ръчно. Тамрон 90 макро както казах пробвах най-стария вариант и се отказах. 90 VC варианта не мога да го намеря на добра цена.
150 макрото Сигма без OS го имах допреди 1 месец. 180/3.5 Сигма макро ми беше третия обектив, който съм купил преди 3 години и вече нямам.
Сега имам само Солигор 100/3.5 макро като нов.
Повече обяснения на никой не съм длъжен да давам, имам документи за всеки един от обективите, които имам или съм имал. За кадри бих пуснал,ако толкова се иска, но както казах макро, не портрети и бокета като за сравнения.
Ползвал съм Токина макро 35/32.8, Сигма 50/2.8 макро също така. Фен съм на макро обективите като цяло.
Също имах и 60мм макро Никонско, стария D вариант.

Публикацията е редактирана (12-02-16 19:42)

Автор: swqaz   
Дата:   12-02-16 20:09

kvakioh, не си имал нищо и нямаш, всичко което пишеш всъщност не е вярно. Не ми показвай кадри, които така или иначе нямаш. Аз като автора също се интересувам от покупка на макро-обектив, но твоите етикети "4-ти в света" [smilie18] [smilie18] [smilie18] и подобни само ме развеселяват всъщнот и не знам защо възроптах срещу тях!!! Продължавай да се дуеш, забавен си [smilie24] Някой ден ако реша да се дезинформирам напълно, ще отделя време да прочета само твоите коментари [smilie21]

Дата:   12-02-16 20:37

swqaz, да ти припомня ти не си намери широк обектив, и искаше доста неща...Сега отново се караш, пък знаеш, че за А7R твойто ще си вземеш Сонито 90 макро например. Което няма просто с какво да замениш, защото ще ползваш адаптори и др...САмият ти изказваш мнение, че не знаеш защо си изригнал срещу мен, явно имаш някакъв проблем.
Да, има класации за топ макро обективи според острота.
За кадри, мога да покажа, ако се искат. С Тамрон 90 макро- скоро. След 5 обектива макро и някои ръчнофокусни все още в мен и пак макро, мисля, че мога поне технически да се изкажа. Oтделно че не един или двама човека съм ходил лично с тях да си купуват макро обектив, последния случай е с колегата, на който преди 2 седмици купихме заедно Тамрон 90 VC за Д810. Предоволен е, защото няма възможност да си вземе Сигма 85/1.4.

Публикацията е редактирана (12-02-16 20:44)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »