Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изместване на образа във визьора
Автор: basileus   
Дата:   07-02-16 16:22

Здравейте!
От лятото снимам с Nikon D3300, използвайки китовия Nikkor 18-55.
Тъй като пътуваме семейно често, преди няколко дена си взех Tamron AF 18-200 като по - универсален за пътуванията. Забелязах обаче следното, което не се проявява с малкия китак. Пример: Апаратът е на статив, фокусирам, гледайки образа във визьора върху предмет, да речем право в центъра му; изчаквам малко, и точно в момента на изгасване на дисплея отзад на фотоапарата, където до момента са се виждали настройките, образът във визьора "подскача" и се измества милиметър - два, като фокусната точка вече не е в центъра. Същото е и при снимане от ръка - фокусирам, гледам във визьора, дисплеят отзад изгасва и... скок - образът мръдва настрани. Ако фокусирам в друга точка, образът отново скача с включването на дисплея. С изключване на дисплея мръдва отново. Пробвах и друг обектив, който имам под ръка - Nikkor AF 55-200. И с него е същото. Единствено при малкия 18-55 няма такова скачане.
Можете ли да ми дадете насоки и някакво обяснение?

Отговори на това съобщение
 Re: Изместване на образа във визьора
Автор: ce_christov   
Дата:   07-02-16 16:42

Пробвай при изключена стабилизация дали прави същото.
Забелязвал съм го на някои стабилизирани обективи, че има подобен ефект
При мен се е проявявало като леко завъртане на образа. Установил съм го като снимам нещо с ясен хоризонт (например море), а след това изображението е завъртяно, въпреки, че обикновено в такива случай използвам виртуалния хоризонт във визьора.

Публикацията е редактирана (07-02-16 16:46)

Автор: iavorianev   
Дата:   07-02-16 17:12

Стабилизацията

Автор: quazimodo   
Дата:   07-02-16 17:18

Koгато снимаш от статив изключвай стабилизацията на обектива ако има такава.

Дата:   07-02-16 17:21

Изключих стабилизацията. Същото положение, отново скача образът. Сега вече установих и посоката - измества се вертикално.

Автор: victory13   
Дата:   07-02-16 17:29

Стабилизацията "скача" при натискане на спусъка.
Понеже не ми е ясно, за изключване на лайв вю, или само на екрана иде реч. Също така дайте настройките на автофокуса.

Дата:   07-02-16 17:35

Скача образът на онова, което снимам, във визьора. Не става въпрос за Live view. На екрана са изписани настройките. Снимам в AF-S режим, независимо дали настройката е АФ с единична точка, или АФ с автоматична зона, резултатът е един и същ.

Автор: victory13   
Дата:   07-02-16 17:44

или изключете напълно, или включете постоянно екрана отзад... доколкото разбирам, с промяната му се явява ефекта, а не с натискането на спусъка...

Дата:   07-02-16 18:09

Вероятно не можах да обясня добре. Има два момента на отскачане: Когато фокусирам, заедно с което светва и дисплея отзад, и когато дисплеят изгасва. Досега гледах менюто, но не мога да намеря как да изключа изобщо дисплея, за да видя би ли се променило нещо, ако не работи той.

Публикацията е редактирана (07-02-16 18:09)

Автор: colorphoto   
Дата:   07-02-16 20:25

Чети упътването,там пише всичко и от това се започва.

Дата:   07-02-16 22:45

Благодаря, много полезно ми беше.

Автор: asahi   
Дата:   07-02-16 22:55

Наистина е полезно.

Дата:   08-02-16 01:22

На гърба на апарата трябва да имаш копче/врътка LV-VF. Постави го в положение VF.

Дата:   08-02-16 14:31

Благодаря на всички отзовали се на въпроса ми.
Решението днес - отидох във Фотопавилион, откъдето купих Тамрон-а, пробвахме още един - при него движението беше още по-отчетливо и... го смених с китовия Nikkor 18-105 на същата цена. При последния това изместване е почти незабележимо, макар и все пак да има някакво. Но изобщо не може да се сравнява с това на Тамрон-а.
Желая успех на всички!

Дата:   08-02-16 17:23

Всичко е добре, когато свършва добре...[smilie5]

Автор: colorphoto   
Дата:   08-02-16 20:58

На по-старите Тамрони при задействане на стабилизацията има леко подскачане - не се отразява на снимките.

По-горе го писаха,при Никкорски стъкла не е дразнещо,при 55-200ВР,който си пробвал е по-видимо от при китовия 18-55ВР понеже е телеобектив.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »