Автор: HSGeorgiev
Дата: 23-01-16 22:34
venelinvvv, не зная дали много държиш съветите да идват от описаните по-горе "професионалисти или такива любители, че направо да си викаш "този ако беше в чужбина вече Мерцедес да кара".
Аз не съм от тези велики фотографи и не твърдя, че имам талант. Но пък от друга страна, надявам се ти самия си наясно, че кадрите на цитирания Steve McCurry са най-вече резултат на талант, тоест може би относно оборудването ще приемеш и моето мнение.
Аз не гледам много базара и не съм наясно с цените, но така както го огледах сега нарочно, за под 300 лв. може спокойно май да намериш Nikon D80, Canon 30D, Pentax К-10D. На всеки един от тях ако им намериш за стотина лева и съответния за производителя 50/1,8 би трябвало да имаш търсеното оборудване. Да не говорим, че би следвало нещата да станат с такъв обектив и с Nikon като D60, D3000 и дори D40; Canon като 400D и 450D (да не говорим, че аз лично не разбирам защо да не станат и с 300/350D), Pentax istDL и подобни. Относно обективите имам предвид например Canon EF 50mm f/1.8, Nikon AF-S 50mm f/1.8 D, Pentax 50mm f/1.8 DA и т.н. Общо взето тези обективи вече си имат нови версии и не следва да са много скъпи втора употреба. Сега, верно че тези тела и обективи за някой може и да не са върха на сладоледа, но аз познавам хора, които на времето с всеки един от тези варианти снимаха професионално - в смисъл снимаха за пари и клиентите им харесваха резултата и им плащаха. Това, че сега има нови тела не означава, че нещо снимано с D80 и 50/1,8D и отпечатано на принт 20х30 ще изглежда по друг начин като качество и цветове отколкото преди 5-6 години. И още - за тези които по инерция биха тръгнали да спорят, че 50 мм не е точно портретен обектив на кропка - като гледам в нета портрети от споменатия и желан като стил Steve McCurry, точно това е чат-пат зрителния ъгъл. С други думи - ако не ти се получат нещата с тези варианти по-горе, силно препоръчително е да обмислиш дали ще ти се случат изобщо.
|
|