Автор: stef7
Дата: 03-01-16 09:30
Също като теб редактирам клипове снимани в RAW видео с хака на Magic Lantern в резолюция Full HD, че и малко отгоре. Конфигурацията ми е тази: с i7 3770K, 16Гб РАМ, SSD - 250Gb, видеокарта NVdia GTX 970 4Gb, 4х3Gb HDD. Отделните клипчета които снимам са по-кратки от твоите. Но просто като сравнение примерно 1500 кадъра в lightroom ги експортвам за 7 минути. Е то зависи колко обработка правиш на отделниа кадър, но все пак разликата е драстична.
И преди да говоря за машината само да ти кажа че отдавна вече не използвам този workflow с Lightroom и Photoshop. Или доста по-рядко. Може да си ги спестиш тези стъпки и това време, може би го знаеш, но да ти го кажа за всеки случай. RAW или MLV файла се конвертира в Cinema DNG а това се вижда вече като клип и от Adobe Premiere и от DaVinci Resolve. От някъде година и двете програми поддържат формата native. T.e. след като конвертирам клипа в Cinema DNG файлове направо го отварям в редактиращата програма и почвам обработка. DaVinci Resolve иска по-мощна видео карта с повече памет, за Premiere пак се иска добра видео карта но не чак толкова. Не е необходимо да се минава през Lightroom и Photoshop. 2/3 че и 3/4 от заснетия материал не го ползвам, отрязвам го. Защо тогава да губя време да го конвертирам през с Lightroom и Photoshop, това време е тотално загубено. С новия опростен workflow, минавам само едно конвертиране - RAW, MLV до Cinema DNG и след това директно редактирам клипа в Premiere примерно, като първо правя редактирането и запазвам само това което ми трябва, чак след това обработвам цвят и т.н.
Сега по отношение на машината. Както вече колегите споменаха 1500лв няма да ти стигнат, но може с някои компромиси да се вместиш, като в бъдеще ще се наложи да додадеш още пари.
Работната станция. Най-грубо сравнение на тези Xeon процесори дават тук спрямо процесора с който работя
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E5620-vs-Intel-Core-i7-3770K
Малко по-слаби са CPUтат спрямо моя, но пък са два и като цяло за видео обработка по-големия брой на ядрата е за предпочитане пред по-бързите процесори но с по-малко ядра. Проблема със станцията е че ще се наложи допълнително да добавиш HDD, SSD и видео карта. Ако може да я вземеш около 1000лв, може би си струва.
Другия вариант е да си сглобиш машина или да ти я сглобят по твоя спецификация. Добра отправна точка за мен е тази страница.
http://www.videoguys.com/system-recommendations
Най-грубо ако купуваш от магазина това са ти следните пари:
CPU: Core i7-4790 3.60GHz - 700лв
Не по-долу от i7, 4 ядра, 8 нишки, горещо препоръчвам само Интел. Може и да не е последна генерация. Разликата не е драстична. Моя е вече 2-3 генерации назад и колкото пъти река да го upgrade на толкова пъти се отказвам, разликата в производителността за видео е пренебрежимо малка за мен. Ако работех професионално може би бих се замислил за един процесор на soket 2011 с 6 ядра.
Motherboard: 200лв
Памет: 2х8Gb : 160лв
SSD: 500Gb - 360лв.
HDD: 3Tb - 200лв.
Може да почнеш с един но с RAW видео ще го напълниш бързо, бързо. Не знам досега с какъв си работил. По принцип винаги ги слагам в RAID miror, т.е. два за един. По-скъпо, но много по-спокоен сън след това :)
Видеокарта - 250лв и нагоре. Най-евтино Radeon 280X 3Gb от OLX употребявана, с всички рискове.
Могат да се спестят малко пари:
- ако прескочиш SSDто и го добавиш по-късно или купиш с по-малък обем само за да вървят програмите по-бързо
- ако купиш CPU + Motherboard употребвани. Но има рискове и трябва да има някой който да ти помогне в намирането и избора. Примерно моето CPU i7 3770K върви 250лв на OLX. Това са 1/3 от нов процесор. Производителността е 20% надолу но парите са 3 пъти надолу.
Публикацията е редактирана (03-01-16 09:36)
|
|