Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 вентилаторите на компютъра
Автор: boxer   
Дата:   24-12-15 11:41

Много бръмчат. Почистих ги добре с прахосмукачката, притегнах винтовете но пак бръмчат. Имам чувството че съм в самолет.
Дали може да се смажат? Или дали може да се сменят само вентилаторите, защото към компютъра нямам други забележки? Има три на капака на кутията, един на захранването и един на процесора.
Извинявам се ако въпросът е много тъп.

Отговори на това съобщение
 Re: вентилаторите на компютъра
Автор: compur   
Дата:   24-12-15 11:47

може да се сменят всичките

Автор: киката   
Дата:   24-12-15 11:49

Да, можеш да си ги смажеш, но по-добрия вариант е да си вземеш нови.

Автор: stef7   
Дата:   24-12-15 11:53

Никак не е тъп въпроса. Единствения начин е да ги смениш. Има по безшумни за корпуса. Този на процесора обикновено уви означава смяна на целия охладител, който си идва с подходящ вентилатор. На захранването вероятно може да се смени, но и там обикновено се пазарува безшумно захранване.

Въобще обезшумяването иска средства, но за мен винаги е било един от най-важните показатели за desktop машина.

Не знам какъв е процесора ти. За интелски процесори мога да ти препоръчам един отличен, безшумен и достъпен като цена:

Thermalright TRUE Spirit 120M
https://www.pazaruvaj.com/ventilatori-c3094/thermalright/true-spirit-120m-p39311517/

Автор: mamata   
Дата:   24-12-15 12:07

Виждам, че не си упоменал на видеокартата?
Много малко видеокарти са без вентилатор и той често се пропуска, защото се пада под нея - тоест, гледа към дъното на кутията. И най-често е най-шумният.
Всичко това с уговорката, че картата ти не е вградена.

Дата:   24-12-15 12:16

Форума на hardwarebg.com има най-много информация на тема обезшумяване от българските сайтове. Ето примерно тук коментират какви модели вентилатори са безшумни:

безшумни вентилатори

Автор: realnoncho   
Дата:   24-12-15 12:19

Кои точно вентилатори, често проблема е в един от тях. в общият случай е по-добре да си вземеш добър нов, но може просто някой да се оставен на максимални обороти без да е необходимо.

Автор: ATHOM   
Дата:   24-12-15 12:32

Принципно горните коментари са най-правилни - смяната с по-читави, по възможност специално безшумни, например Noctua, е най-доброто решение.

Също може да се мисли и за пасивно охлаждащи се кутия, захранване и видео карта + SSD диск, който не бръмчи.

Друго което може да се пробва е обезшумяването на наличните такива. Гумени шайби под присъединителните елементи и подобни.
Важно е "обездвижването" на трептящите части на кутията, т.е. цялата кутия.

Върху какво е поставена? Ако е върху плочки, паркет или каквато и да било твърда повърхност, всяко трептене предизвикано от вентилаторите се предава като звук. Като тест, сложете една хавлиена кърпа под ПЦ-то.

Стените на кутията - ако не е от висок клас, имат навика да го играят като мембрана на говорител. Може да се пробва залепване на гума, дунапрен (не го препоръчвам, защото си е запалим и винаги има рискове), някаква вата.

Пак може да се пробва номера с кърпата, поне от едната страна (допираме ПЦ-то до стена или секция и кърпата между повърхностите).

Друга опция, леко кардинална но гарантирано работеща и сравнително евтина е местенето на машината на място в апартамента, което не ни интересува по отношение на шума. Разбира се, това зависи от разположението на помещенията в апартамента.

Вкъщи, понеже имам сървър + 2 персонални машини, съм преместил сървъра и медиа центъра в кухнята, през стената към хола минават HDMI кабела за телевизора, USB кабела на външната звукова карта и кабелите за клавиатура и мишка. Удължителите струват левчета, срещу които получавам напълно безшумен сървър и медиа център, само личния ми лаптоп подбръмва леко.

Поздрави!

Публикацията е редактирана (24-12-15 12:35)

Дата:   24-12-15 12:32

Всеки има различен толеранс спрямо шума и осбенно този от компътъра. Спокойно мога да се причисля към манияците на тема тишина [smile] . Така че обезшумяването на десктоп машини съм го изучил в детайли [smile] и постигнал на практика. Питай ако все нещо не ти е ясно.

Дата:   24-12-15 12:43

Благодаря за съветите. След празниците ще ида в някоя фирма да ми ги сменят.
Весели и хубави празници ви пожелавам!

Автор: MixMike   
Дата:   24-12-15 13:29

Няма нужда да се ходи в голяма фирма да ти ги сменят, освен ако не копаш парите в задния двор. Хубавите перки, и особено големите са в порядъка на 15-20лв. Ако смениш 5, плюс работата, ще ти излезе около и над 100лв.

Перките са няколко стандарта. Просто си избираш по спецификациите и размера. Навсякъде са упоменати и децибелите шум. Развиваш с отвертка и слагаш новия.
Това е в случай че искаш да ги смениш.

Според мен, с минимални усилия ще ги смажеш, и с още по минимални усилия на приятел компютърджия или съседското дете, което разбира, ще ти бръкнат в биоса и ще ти ги настроят на минимални обороти/шум. Особено пък сега зимата, когато околната температура е по-ниска.
Сигурен съм, че и ако гледаш няколко клипчета в youtube, изчетеш няколо статии и сам ще се оправиш в биоса. Не е някаква ракетна наука.

Трета опция, е да си купиш регулатор за оборотите на вентилаторите. Едно куплунгче с потенциометри, на което връзваш перките и си ги намаляваш колкото ти е кеф. Съответно си изтегляш някоя програма, която ти показва температурите в реално време, за да не прегре компа и да рестартира.

Четвърта опция - програмка за софтуерно намаляне на оборотите от операционната система. Последно преди много години ползвах speed fan.

Незнам какъв ти е компа и кутията и какво е наблъскано вътре, но ако не е някаква брутална работна станция с 5 харда, 2 видеокарти и т.н. - нямаш нужда и от половината вентилатори.
Важното е да има добър/контролиран поток в кутията и мястото откъдето излиза да НЕ е затапено. Предполагам не си забил задната/страничната част на кутията (откъдето излиза най-често) близо до стена или тежка завеса, или оплетени кабели.

П.С. Може да съобразиш няколко неща и да минеш с 10лв (да смениш най-разтраканата перка), а може и да го тропнеш в компютърната фирма, да ти го държат 1-2 дена, и да минеш с повече от 100лв.[smilie24]

Публикацията е редактирана (24-12-15 13:31)

Дата:   24-12-15 14:24

MixMike [smilie24] благодаря, ще пробвам [beer]

Автор: imitev   
Дата:   24-12-15 16:52

Ако са високи оборотите и компютърът е на повече от 2г има голяма вероятност термоконтактната паста да е за смяна и да се изхарчат ненужно пари за вентилатори.

Отделно радиаторите под вентилаторите се чистят трудно с прахосмукачка, без да се демонтират и да се бутне с четка. От което пак се вдига температурата и съптветно оборотите на вентилаторите.

Определянето на най-шумният вентилатор се определя по метода на изключването - аз ги спирам с пръст, като натискам в центъра на вентилатора...

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-12-15 18:53

1. Каква ти е кутията и какви са ти вентилаторите на кутията - т.е. каква е скоростта им на въртене, диаметър и т.н.?
2. Какъв ти е охладителят на процесора и с какъв вентилатор е комплектован? какви са неговите обороти?
3. Каква ти е видеокартата и с какъв вентилатор е - брой перки - 1 или 2 и обороти?

За да си обезшумиш компютъра, трябва да отговориш на тези въпроси.

Аз примерно преди няколко години си взех огромна кутиябавнооборотни перки плюс още една 14 сантиметрова. В кутията под захранващия блок съм турил и пета 14 сантиметрова перка.
Захранването на всичките перки съм го прекарал през 6-канален контролер Залман и с потенциометри си регулирам оборотите им допълнително /по принцип всичките перкси са бавнооборотни и нискошумящи/
В кутията имам 4 харда плюс SSD, плюс 6 броя RAM памети.
Процесорът е с охладител Пролиматех Мегахалемс с 2 броя бавнооборотни регулируеми 14 сантиметрови перки...
Е, има и видеокарта - АМД Радеон R9 290 - с още две перки...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Знаеш ли колко шум се чува от това чудо? - Почти никакъв. Редовно чистя прах и поне 2 пъти годишно сменям термопаста.]

Публикацията е редактирана (24-12-15 18:58)

Автор: Konstantinov   
Дата:   24-12-15 19:05

Не си купувайте ноизблокер имат хубава и подвеждаща реклама, взех по 15 и 20-тина лева от жар ,не изкараха и месец ,разбиват се и бръмчат и спират, пълни ментета са от пластмаса за закачалки,не съм ги и рекламирал,може и да ги сменят ,иначе имам залман - 120мм- 3 броя и съм доволен струваха по 12лв в жар пак само единия нещо бръмчи.
Папст е немска фирма за вентилатори ,малките са по 50-тина лева големите до 200 имам такива купувани 80-те години,гаранцията им е 50 години.Имам 2 такива единия работи в един НАС 30мм-ов,за 5 години 1 път съм го смазвал щото взе да шуми, преди това е работил 15 години -охлаждал е процесор.Вторият е за 200 лева в банята от алуминий е целият много мощен затваря вратите,засмуква ги.Дори има име -немците са го кръстили на Свети Георти,взет е 1986 от разпродажба в Германия.
Препоръката ми е да се смажат със силиконов спрей с грес за 10-тина лева всички вентилатори на някои се маха лепенката по средата и да се следят температурите.Аз ги следя със софтуера на производителя и с адвансет систем кеър който ми е препоръчан от доставчика на интернет фибир1 има го на сайта им някаква безплатна версия.

Публикацията е редактирана (24-12-15 19:22)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: