Автор: ATHOM
Дата: 24-12-15 12:32
Принципно горните коментари са най-правилни - смяната с по-читави, по възможност специално безшумни, например Noctua, е най-доброто решение.
Също може да се мисли и за пасивно охлаждащи се кутия, захранване и видео карта + SSD диск, който не бръмчи.
Друго което може да се пробва е обезшумяването на наличните такива. Гумени шайби под присъединителните елементи и подобни.
Важно е "обездвижването" на трептящите части на кутията, т.е. цялата кутия.
Върху какво е поставена? Ако е върху плочки, паркет или каквато и да било твърда повърхност, всяко трептене предизвикано от вентилаторите се предава като звук. Като тест, сложете една хавлиена кърпа под ПЦ-то.
Стените на кутията - ако не е от висок клас, имат навика да го играят като мембрана на говорител. Може да се пробва залепване на гума, дунапрен (не го препоръчвам, защото си е запалим и винаги има рискове), някаква вата.
Пак може да се пробва номера с кърпата, поне от едната страна (допираме ПЦ-то до стена или секция и кърпата между повърхностите).
Друга опция, леко кардинална но гарантирано работеща и сравнително евтина е местенето на машината на място в апартамента, което не ни интересува по отношение на шума. Разбира се, това зависи от разположението на помещенията в апартамента.
Вкъщи, понеже имам сървър + 2 персонални машини, съм преместил сървъра и медиа центъра в кухнята, през стената към хола минават HDMI кабела за телевизора, USB кабела на външната звукова карта и кабелите за клавиатура и мишка. Удължителите струват левчета, срещу които получавам напълно безшумен сървър и медиа център, само личния ми лаптоп подбръмва леко.
Поздрави!
Публикацията е редактирана (24-12-15 12:35)
|
|