Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Измама при продажбата на фотоапарат
Автор: Todor_Tanev   
Дата:   18-12-15 11:05

Привет,
Станах учасник в опит за измама и реших да го споделя тук.
Пуснах обява че продавам едно тяло с обектив както тук така и в ОЛХ. Получих съобщение в ОЛХ от някакъв човек (Andrew George), че иска да закупи съответния апарат, но в момента бил на екскурзия в Словения. Даже пазарлък си направи човека и му смъкнах 20 лв от цената. После ми обясни, че иска апарата не за него а за неговия син който е в Нигерия и ме помоли да изпратя апарата там като той щял да ми преведе 40 евро допълнително за доставката. Уточни че иска пратката да стане с ЕМС/Булпост и ми прати адрес. Аз най чинно си проверих колко струва доставката до Нигерия и му пратих цената на доставката и го попитах как ще му е по лесно да плати. Предложих му пейпал, но отказа. Поиска банкова сметка. След като уточнихме сумите му пратих сметката ми. Тази нощ получавам два имейла. Единия от него:
Hello, I'm happy to tell you that I have completed the payment of the camera and I'm sure you must have received the confirmation from the Bank regarding payment, I want you to check spam and you inbox very well for confirmation from the Bank..
Note: if you read the confirmation letter from the Bank very well you will know that your money has been deducted from my account and the Bank ask you to make the shipment and write back to them with the shipment details ..
so get the parcel send as soon as possible today and get back to the Bank with the scanned receipt or copy the tracking number as soon as you go to the post office and send parcel to my Son address...

Here is my Son shipping address
Name: Andrew Paul
Address: No, 23 Army Barracks Road, Mokola
City: Ibadan
State: Oyo State
Postal code/zip code: 23402
Country: Nigeria

Waiting to read from you with shipping details

Regards..

И един от някаква банка:

Congratulations!!!. You have an Instant Bank Transfer for auction Payment of €123.00 EUR from Andrew George (andrewgeorge500@gmail.com) via Credit Europe Auction Payment for your auction item: (Camera). This payment has been successfully processed and has been Approved. Details of the transaction is provided below:
Buyer's Account Details
Account Name: Andrew George
Bank Name: Credit Europe Bank
Bank Code: FBHLNL2A
Account Number: 59254262
Bank Location: Amsterdam,Netherlands

И от долу информация за направения превод по сметката и сумите.

Като го видях това Congratulations веднага ми светна, че е измама. Отделно знам, че банките никога не пращат такава информация по мейли.
Поразрових се малко и излиза, че схемата е стара и има доста изпатили хора. Не намерих информация за подобна измама в България, но може и да има. Затова пускам темата.
Общо взето общото е че работят с ОЛХ и в дригите държави и стоката винаги се изпраща в Нигерия. Разчитат на това стоката да бъде изпратена без да има плащане.

Пиша през телефона и ми е трудно да цитирам цялата комуникация, но описах схемата поне накратко. Дано някой друг не си изпати.

Отговори на това съобщение
 Re: Измама при продажбата на фотоапарат
Автор: jivkojj   
Дата:   18-12-15 11:09

Прочел си Нигерия и си продължил да правиш нещо след това?! [smilie10]

Автор: hrup   
Дата:   18-12-15 11:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-12-15 11:12

Ми вързах се. Имах много чуденки за много неща, но продължих комуникацията.
Принципно продажбата е елемнтарна. Човка праща парите, а аз отивам само до пощата.

Дата:   18-12-15 11:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-12-15 11:14

Ползвах го, но явно късно.
Те си разчитат на иаивнкста и доверието на хората. А такива хора винаги се намират.

Не съм го пратил. Още от началото го предупредих изрично, че ще го пратя чак след като видя, че е превел парите в банката.

Публикацията е редактирана (18-12-15 11:17)

Автор: marrio31   
Дата:   18-12-15 11:17

Да,странно е това Нигерия,но някои може и да се подхлъзват[smile] Не разбрах..от начало купувача на български ли пише?

Дата:   18-12-15 11:19

Пишеше на български, но си личеше че е ползвал Гугъл преводач. После помоли комуникацията да става с имейл и на англииски. Няма профил в ОЛХ.

Автор: realnoncho   
Дата:   18-12-15 11:22

Ех, мислете хора... Толкова много червени лампи за измама, че няма нужда да си взимаш допълнително за елхата.

Дата:   18-12-15 11:29

Дата:   18-12-15 11:30

Не съм го пратил.

Дата:   18-12-15 11:31

Автор: hose   
Дата:   18-12-15 12:42

не виждам как ще те измами - с или без такъв мейл, ти си проверяваш сметката и там или има пари или няма…

между другото и ние страдаме от подобни предразсъдъци - наскоро се опитах да поръчам нещо от магазин в Мюнхен - като разбраха че съм от БГ казаха че не доставят до тук… питах защо, предложих авансово да им пратя парите - препрати ме на друг, писа едно писмо и след това пак нищо… два пъти им писах - нъцки…

та… не че нещо, ама и ние сме леко в графа нигерия ;)

Автор: Slivenski   
Дата:   18-12-15 12:49

Това не е ли твърде кокошкарско... за 120 евро?

Всякакви ги има, но ми се струва голям разход на време и енергия, за да се открадне фотоапарат с такава стойност, чрез такава сложна схема.

[smilie21] [smilie21]

Дата:   18-12-15 12:51

Автор: Slivenski   
Дата:   18-12-15 12:53

Да, всъщност... Не се замислих, че те действат на принципа "от 30 жени да си поиска днес човек, 25 да му вържат - все е кяр".

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: tahio   
Дата:   18-12-15 13:16

Преди около месец продавах един обектив в olx и някаква "жена" попита колко струва обектива в евро и дали може да и пиша на английски. Съобщението беше на български. Отговорих и после същата схема. Била в Словения, пък за подарък на сестра и в Нигерия и адрес ми прати. И тогава светна червената лампа. Явно схемата се пробва, пък който върже.

Автор: Tota   
Дата:   18-12-15 13:22

Дата:   18-12-15 13:34

Получих и втори имейл от банката:

This is to inform you that we have received your payment of €123.00 EUR from Andrew George for an item: (Camera) Purchased from via (Olx.bg) online advert. The fund has now been deducted from the buyer's bank account and ready to be transfer into your bank account:
...
This Auction payment has been deducted from your Buyer bank account and has been "APPROVED" but will not be credited to your seller bank account which information is provided above until the You Send us the Shipment Reference/Tracking Number or Bar Code for shipment verification so as to secure both the buyer and the seller. Below are the necessary information requested before him/her account will be credited. the tracking number must send to us through this email address (crediteurope_verification@accountant.com) and our customer service care will attend to you.. As soon as we got the shipment's tracking number for security purposes and the safety of the buyer with the seller, the money will be credited to your account within 6-12 hours.

Явно това е ключовата стъпка. Банката ще преведе парите в моята сметка само след като предоставя номер за проследяване на пратката.
Ми опитват си хората и сигурно успяват, въпреки че изрично казах че няма да пускам нищо без да съм видял сумата в моята сметка.

Дата:   18-12-15 13:37

Автор: jivkojj   
Дата:   18-12-15 14:04

Явно това е ключовата стъпка. Банката ще преведе парите в моята сметка само след като предоставя номер за проследяване на пратката.

Ми изпрати му един трекинг номер от някоя несъществуваща спедиция [smilie18]

Мен също се пробваха да ме метнат от Нигерия, когато си продавах лаптопа. Предложи ми дори по-висока сума от исканата от мен. Само дето искаше да плати с ... чек [cool]

Автор: tema   
Дата:   18-12-15 16:54

И аз май говорих с тай жена от "Словения" обаче бивайки в Словения, IP-то беше нигерийско. Спрял я преди даже заговори за сестра.

Автор: m.djorov   
Дата:   18-12-15 17:24

То и английския в писмото е на едно ниво...

Автор: Konstantinov   
Дата:   18-12-15 18:01

Беше ми пратено съобщение на английски в OLX, че се интересуват от моя продажба за подобна дребна сума, после, че е на екскурзия в Словения и че иска апарата за сестра си в Нигерия,отговорих че го продавам в София и искам парите на ръка в София и не изпращам ,не ми се занимава.Почне ли някой да пише не по същество е измама.
От OLX имат някаква информация за такива измами и искат ако се получи съобщение на английски да им се прати,седи на сайта им такова съобщение-Ако съобщението е на английски, моля, докладвай ни !-http://olx.bg/contact/.
В сайт за продажба на принтери преди 2 месеца също искаха да си пишем на развален английски ,като им писах че искам нещо с наложен платеж и фактура с ддс спряха комуникацията. Накарах дъщеря ми да пише от нейния компютър и ип на приличен английски -същата реакция.

Публикацията е редактирана (18-12-15 18:04)

Автор: Idoru   
Дата:   18-12-15 18:02

Е хубаво де, прати му едно парче тухла за негова сметка и му пусни тракинг номера... Пари няма да ти преведе, ама може пък да го чарджнат за доставката на тухлето :D

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: