Автор: kita
Дата: 13-11-15 17:47
Имах удоволствието да направя тест и на двата и то с игра във фотошопа почти цяла седмица. С разлика само, че DELL-a беше на една година, оставен за продажба от приятел заминал набързо за чужбина, а EIZO-то трябваше да го инсталираме на клиент, но пренасянето в неговото студио се забави и ми разреши да го тествам. Е, кво да кажа – EIZO CS230B-BK макар и с малко ( а някъде и с повече!!! ), но е по-добре измислен и направен от DELL U2413, или поне не забелязах DELL-a да е с нещо в повече. Освен да обичаш да си наблъскаш всички тулсове в ляво или дясно от изображението което работиш, щото е с малко по-широк матрица ( 16:10 ), мене лично по ме кефи другия размер, а и работя повече с клавиатура и скрити тулсове. Иначе големината на картинката е една и съща, нищо, че EIZO-то е 23”. Това идва от рациото – 16:9. Колкото до цветовете при EIZO-то са по-верни и по близки до природните ( естествените ). При DELL-a са някак си по-ярки по-свежи или как да го кажа – абе по-шарен си е. Поиграх си доста и със стари черно-бели кадри правени с качествена оптика и топ камера… Тук е мястото да подчертая дебело цветопредаването на флуиди ( мъгла, облаци …) в сивата гама – направо супер прецизно. Ето кво си няма DELL-a – „Brightness and Color Uniformity with DUE” ( виж тук: http://www.eizoglobal.com/products/coloredge/cs230/index.html ) На моя DELL се появиха макар и едва забележими на хомогенен фон петна по краищата. Също така имах проблеми с калибрацията му, като използвах юзерските калибрации за модела – докато го добутам до добре познати стойности на GAMUT- a бая време отделих. Даже се учудих от появата на цветни леери по черен контур на бял фон. При EIZO-то не забелязах такива. УТОЧНЯВАМ – не съм ползвал хардуерен калибратор, и през повечето време работех в Adobe RGB и с Nvidia GeForce 7300GT s 256MB vRAM през Display Port-a на MAC PRO. EIZO-то си дойде калибрирано и почти не съм бърникал, макар, че го вързах на фльонга за да видя кво може. С лупа на екрана повече ми хареса резолюцията на ейзовата матрица, въпреки идентичнo зададените стойности и на двата.
Моя извод е, че за DELL ти трябва повече късмет за да попаднеш на добър екземпляр, цветопредаването му е „добутано” някак си хардуерно и като цяло е по-шарен, докато EIZO е готов да ти покаже не „действителни неща, а как са нещата в действителност”!!! и в следващите 30 000 часа работа да не мръдне.
Следващия ми монитор ще е EIZO от тези в клас фотография и дизайн разбира се, не геймърски или канцеларски.
Дано съм бил полезен.
|
|