Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Преотстъпване на авторско право
Автор: Svesmile   
Дата:   25-10-15 09:23

Привет отново с други питанки :)

Имате ли опит с Договор за преотстъпване на авторски права за определен срок и територия, и как се пресмята цената в такъв случай?

Клиентът е продуцентска фирма, снимките ще се ползват с цел промотиране, без продажба, наем и други търговски цели.
Ще се подпише Договор за определен срок и територия на ползване.

Но идея си нямам как се калкулира цена за подобно нещо?
Според броя на годините, според големината на територията? Знам че в Getty Images има подобен калкулатор, където се задаваш параметри цел на ползване, години и територия, и ти смята цена; но там е за 1 снимка и няма опция "Преотстъпване на авторско право".

Благодаря за споделени мнения и опит! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Преотстъпване на авторско право
Автор: e-mil   
Дата:   25-10-15 09:46

Отстъпването на авторско право е съвсем друго нещо и няма връзка с твоя случай. Фирмата най-вероятно ти предлага да и отстъпиш право за ползване, а не авторското си право.

Щом ти е за пръв път, тъкмо сега е моментът да си намериш адвокат. Тук във форума има няколко.

Дата:   25-10-15 09:50

Ами не, точно Авторското право искат. Момичето, с което договаряме, е дипломиран юрист Авторско право, така че знае какво ме пита. :)
Въпросът е, че аз не знам как се смята цена в такъв случай :)

Публикацията е редактирана (25-10-15 09:50)

Автор: chrisnoch   
Дата:   25-10-15 11:49

Ами никак не се смята "цената". Доколкото разбирам, предлагат ти работа като фотограф на филмова продукция. Ще получиш хонорар, който би могъл да бъде фиксиран за снимачен ден, за снимачна седмица или за целия период на снимки. Противно на общоприетата представа, в киното не плащат кой знае колко, а работата е много. Разбира се, всичко зависи от бюджета на продукцията. Операторът рядко получава повече от 600 лв. на снимачен ден. Фотографът - 1/3 от тази сума. От него се очаква да работи, без да се "пречка" на основния процес (снимките на филма) и да отстъпи авторските си права за 10 години без допълнително заплащане (на брой снимки, за брой години и т.н.). Ако някои от снимките се използват за цели извън "обичайните" (промоция в медиите, прескит за фестивали и разпространители, банери, флаери и т.н.), би трябвало да се договорят допълнителни условия - ако се използват за изработката на официалния плакат, например. Детайлите са много, няма как да изброя всичките.
Общо взето - неблагодарна работа. Важно е в договора да присъства клауза за задължително изписване името на фотографа при публикуване на снимки. За съжаление, това трудно подлежи на контрол. Дори и продуцентът да е небрежен, няма как да имаш претенции към него заради факта, че някаква медия не е изписала името на фотографа под снимката.
Дано да съм бил полезен.

Автор: Ирник   
Дата:   25-10-15 12:09

Авторското право е неотменимо. Предоставя се право на ползване - изключително, неизключително, за определен срок /не повече от 10 години/. В договора се уговаря територия на разпространение, тираж и.н. Посочването на автора е задължително и е неотменимо право.

Дата:   25-10-15 12:42

Автор: chrisnoch
Дата: 25-10-15 11:49
"Доколкото разбирам, предлагат ти работа като фотограф на филмова продукция."

Съмнявам се кинаджиите да искат преотстъпване само за определен срок и територия на ползване и то на снимки от производството на собствената си продукция. Срокът ще трябва да е поне 100-годишен иначе след изтичането му не могат да ползват снимките без нови преговори за разрешение. И ако не се договорят или ако договорят само част от територията, то авторът ще може свободно да продава каквото си иска и на когото си иска. Което е неприемливо при всяко положение, освен ако техните юристи са неопитни.

втор: Svesmile
Дата: 25-10-15 09:50
"Ами не, точно Авторското право искат. Момичето, с което договаряме, е дипломиран юрист Авторско право, така че знае какво ме пита. :)"

А-ха-а, ясно! Е, щом си оставил на клиента да те съветва по юридически въпроси, мога само да ти пожелая много, ама много късмет! Ще ти потрябва. [smilie18]

Публикацията е редактирана (25-10-15 12:43)

Автор: Ирник   
Дата:   25-10-15 16:27

Текстът в Закона относно срока на преостъпване е императивен - до 10 години. След изтичането може да се сключи нов договор, при нови условия и допълнително възнаграждение.

Публикацията е редактирана (25-10-15 16:39)

Дата:   25-10-15 17:04

Да, само че ако работи като фотограф на филмова продукция, това ще са нови произведения създадени в рамките на служебно правоотношение или произведения създадени по поръчка. В такъв случай е странно искането за отстъпване на права за определен срок и територия.

Дата:   25-10-15 17:43

Не е филмова продукция. Снимки за промотиране на музикален хор. Продуцентската къща е в САЩ, хорът е български.

И аз четох, че се преотстъпва право за ползване, но цитиран въпросът е: "съгласна ли си да ни отстъпиш авторските права за снимките за срок и територия", като на моя въпрос - правата за ползване или самото авторско право (което ми се видя странно), ми бе отговорено, че правата за ползване са част от авторското право - демек, интересуват се изобщо от авторското право. Което пак ми е странно.

От друга страна, си мисля, че щом става въпрос все пак за период и територия, то нещата се припокриват. Ще поискам клаузата в договора да е за преотстъпване правото за ползване.

Но пак нямам ясна идея за ценообразуването.
Пробвах един примерен калкулатор на Getty Images, доста приятни цени ми калкулира, ама май не са за българската действителност. [smilie18]

Благодаря на всички включили се, беше ми полезно!

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-10-15 22:25

e-mil написа:

> Да, само че ако работи като
> фотограф на филмова продукция,
> това ще са нови произведения
> създадени в рамките на служебно
> правоотношение или произведения
> създадени по поръчка. В такъв
> случай е странно искането за
> отстъпване на права за определен
> срок и територия.

Всъщност определено е произведение, създадено по поръчка - чл. 42 ЗАПСП.
Не може да бъде служебно правоотношение, защото той не е в служебно правоотношение. Служебното правоотношение е уредено в Закона за държавния служител, той не е държавен служител, а дори и да е - не този му работодател му поръчва снимките. Аналогично не е трудово правоотношение. Пише, че преговаря с адвокат на клиента, не е на трудово правоотношение.
Между другото, някой твърдения по-горе от рода на "авторското право е неотменимо" може би трябва да се преразгледат?

Чл. 42. (1) Авторското право върху произведение, създадено по поръчка, принадлежи на автора на произведението, освен ако в договора за възлагане е предвидено друго.
(2) Ако не е уговорено друго, поръчващият има право да използва произведението без разрешение на автора за целта, за която то е било поръчано.

Очевидно, може с договора за възлагане да се "предвиди друго", а автора на темата точно този договор обмисля.
Всъщност според глава IV на ЗАПСП - Съдържание на авторското право - съществуват имуществени и неимуществени права. Неимуществените права са изчерпателно изброени в чл. 15, а неимуществените - в чл. 18.
Това по-горе за "неотменимостта" е доста произволна трактовка. Чл. 16 казва, че "Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма". Значи изрично неотчуждими са само следните неимуществени права:

2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;

Как точно понятието "право на ползване", за което се говори тук по-горе е уредено в ЗАПСП?

Дата:   29-10-15 01:47

Автор: HSGeorgiev
Дата: 28-10-15 22:25
"Не може да бъде служебно правоотношение, защото той не е в служебно правоотношение."

Е, искал съм да напиша трудово. Като бързам така става. [smile]

Автор: HSGeorgiev
Дата: 28-10-15 22:25
"Аналогично не е трудово правоотношение. Пише, че преговаря с адвокат на клиента, не е на трудово правоотношение."

Ами нали и аз това казвам? В цитата на моя текст обърни внимание на думата АКО! Говоря за хипотезата на chrisnoch, че става дума за наемане като фотограф на филмова продукция. И казвам, че в такъв случай искането за временно купуване на права става странно.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »