Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Step up/down ринг въпрос
Автор: kvakioh   
Дата:   23-09-15 16:37

Да попитам един лесен, но неразрешим в момента за мен проблем.
Имам много филтри 77мм и 82мм и искам да ги сложа на обектив, който има резба 67мм. Какъв ринг трябва да купя, за да мога да навия на обектива първо ринга, след това филтър 77мм и 82мм. Step-up Или step-down.
Знам, че питам за нещо простичко, но не съм купувал никога, а не ми се разкарва до магазини да питам (не че не са близо). Благодаря на отговорилите предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Step up/down ринг въпрос
Автор: uzsree   
Дата:   23-09-15 16:45

Трябва ти step-up ринг от 67мм към 77мм (или 82мм)
Ето линк към Фото Павилион: Преходник KIWIfotos Step Up Ring 67-77mm (SU 67-77)

Автор: Kalimas   
Дата:   01-10-15 14:22

За да не отварям нова тема, ще попитам тук.( И аз съм бос с този тип преходници [smile] )

При използването на step-up ринг, какви проблеми могат да възникнат с филтрите. Примерно на ND и UV ще има ли увеличено ливалвеене ( Purple fringing ) и други? Ще влияе ли на CPL филтрите по някакъв начин? Ако се ползва макро леща за 77мм в/у 67мм какъв ефект би имало?

Дата:   01-10-15 14:51

Kaто дойде моят ринг, ще кажа за лилавеене или някакви проблеми.
ЗА макролеща не знам, защото нямам и не ползвам.

Автор: m.djorov   
Дата:   01-10-15 16:23

Защо да има проблем с цветовете при ползване на подобен преходник. Разликата не е ли, че само някаква зона от централната част на филтъра ще се използва от обектива, а не цялата? Защо това да води до промяна на цветовете? То ако филтъра променя цвета ще се вижда и на 77мм и на 67 мм. Поне така си мисля.
На мен също ми предстои купуването на преходник защото имам цпл 77мм и ще се ползва на 67мм обектив. За ND-та, нямам под ръка да кажа.

Автор: hose   
Дата:   01-10-15 17:22

няма причина да има подобни проблеми
аз ползвам ПОЛ с преходник от години - от 52 към 62

някога съм ползвал и макро лещи - ако знаеш да снимаш можеш да направиш много добри неща

Автор: ZENON   
Дата:   01-10-15 22:17

Аз имам 77мм филтри НД и пол и сичките ги ползвам с някакви пръстени към по-малки диаметри на обективите когато има нужда.
Няма цветове и други измишльотни. Работят си на пушка. Тва са некви градски легенди.

Публикацията е редактирана (01-10-15 22:25)

Дата:   20-10-15 22:08

С филтри с ръб и рамка от 8 и нагоре мм има някакво винетиране и ринг 67-77, step up. С такива с от 8 и нагоре- не.
Cokin Z система, закачена на 77мм ринг-също няма. Cokin P- малко.
Samyang 12/2 на Фуджи.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   21-10-15 01:55

Kalimas ,от личен опит разбрах, че проксарната леща НЕ става за сериозна макро фотография. Макро пръстените и макро обективите са по-доброто решение.
По темата - няма проблем да се ползват по-големи филтри на по-малка резба от гледна точка на оптиката, но ще има проблем със поставяне на сенник. При поставяне на по-малки филтри към по-голяма резба може да се получи леко винетиране, но зависи от фокусното на обектива.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »